Eκλογές στην Τουρκία: Δύο κόσμοι, ένας νικητής



Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μιλούν σταθερά για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η συζήτηση για τις εκλογές στην Τουρκία αφήνει πίσω της τον πρώτο γύρο και στρέφεται στον δεύτερο, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται ευχαριστημένος και προετοιμάζεται για να θριαμβεύσει, όπως λέει, παρά τη διαφορά των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων από τον προεδρικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που αποκτήσαμε στις 14 Μαΐου και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μία ιστορική επιτυχία. Με τη βοήθεια του Αλλάχ η 28 Μαΐου θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας».

Ο δεύτερος του πρώτου γύρου της προεδρικής κούρσας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χτυπάει το χέρι στο τραπέζι, προσπαθεί να ανυψώσει το ηθικό στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και απευθύνεται στους νεαρούς ψηφοφόρους ζητώντας τη στήριξή τους. «Αγαπητοί νέοι ο πρώτος γύρος εκλογών τελείωσε. Αυτοί που θέλουν αλλαγή είναι τώρα περισσότεροι σε αυτή τη χώρα από αυτούς που δεν θέλουν αλλαγή. Τώρα ας δούμε τι έχουμε στο τέλος της ημέρας. Ένα απύθμενο σκοτάδι. Έχουμε 12 μέρες ή θα βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ ή δεν θα βγούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μιλούν σταθερά για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο πρώτος διεκδικητής της προεδρίας που οδηγεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν ασφυκτικό δεύτερο γύρο ενώ, εξετάζουν πώς θα μπορούσε ο τρίτος υποψήφιος της προεδρικής κούρσας της πρώτης Κυριακής, ο εθνικιστής Σινάν Ογάν να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Στο στρατόπεδο όμως, της συσπειρωμένης αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, επικρατεί κατήφεια. «Κεντρικό» πρόσωπο ο ισχυρός πόλος ανάμεσα στους «Έξι», η Μεράλ Ακσενέρ και ο εκνευρισμός της για το αποτέλεσμα. Η ίδια, άλλωστε, έχει ήδη μία φορά σηκωθεί και φύγει από το τραπέζι ζητώντας έναν υποψήφιο που θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης διαφωνώντας με την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος από το 2010 μετρά ήττες απέναντι στον Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές προβλέπουν νίκη του Τούρκου προέδρου αλλά, η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη. Ψηφοφόροι μιλούν και εξηγούν ότι ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Όσοι μιλούν όμως ή τουλάχιστον όσες δηλώσεις τους φτάνουν μέχρι και στη χώρα μας γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν, δεν είναι αναποφάσιστοι και αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες της τελευταίας Κυριακής του Μαΐου μαζικά, σχηματίζοντας και πάλι ουρές.  

Η πορεία της οικονομίας στην Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη. Είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου οι Τούρκοι πολίτες θα συνεχίσουν τις θυσίες. Με τον μεν Τούρκο πρόεδρο εξακολουθώντας να ξυπνούν κάθε ημέρα και φτωχότεροι λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών του που βαφτίζονται ως Erdoganomics με τον δε υποψήφιο της συσπειρωμένης αντιπολίτευσης εξαιτίας μίας ορθόδοξης οικονομικής προσέγγισης που θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. Και στις δύο εκδοχές, στα δύο αυτά σενάρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ειδικούς, θα επιστρέψει.

Προς το παρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται «την αρχή του αιώνα της Τουρκίας» και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την επιστροφή της άνοιξης. Σε 11 ημέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Αυξημένες κατά 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2023

Ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το...

Συνελήφθησαν 11 γυναίκες μετά από ελέγχους σε οίκους ανοχής σε Αθήνα και Περιστέρι

Οι συγκεκριμένοι οίκοι ανοχής, από τους οποίους ο ένας «κρυφός» («μασάζ»), είχαν σφραγιστεί κατ' επανάληψη με αποφάσεις των αρμόδιων δήμων ...