Φουκουσίμα -ραδιενεργά ύδατα: «Άλλο τα στατιστικά στοιχεία και άλλο η πραγματικότητα»



Οργή και ανησυχία στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από την έγκριση απόρριψης των ραδιενεργών υδάτων του πυρηνικού σταθμού στον ωκεανό

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ιαπωνίας για την απελευθέρωση επεξεργασμένων λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει πυροδοτήσει ανησυχία και οργή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Εχθές, ο Διεθνής Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) ενέκρινε τα σχέδια της Ιαπωνίας τα οποία αφορούν  την απόρριψη στον ωκεανό περίπου 1,33 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού που είναι αποθηκευμένοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμφωνούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Η πραγματικότητα ενδέχεται να είναι διαφορετική» 

Σήμερα, ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, συναντήθηκε με κατοίκους της Φουκουσίμα σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει. 

Κυρίως οι αλιείς της περιοχής ανησυχούν ότι οι καταναλωτές δεν θα αγοράζουν τα ψάρια τους, από τον φόβο ότι θα έχουν μολυνθεί. 

Ωστόσο, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιγουάκι, περίπου 60 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, ο Γκρόσι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες.

«Όλα αυτά τα γραφήματα και τα περίπλοκα στατιστικά στοιχεία είναι ένα πράγμα, αλλά η πραγματικότητα, η πραγματικότητα των ανθρώπων, η πραγματικότητα της οικονομίας, η πραγματικότητα της κοινωνικής διάθεσης και των αντιλήψεων ενδέχεται να είναι διαφορετική», παραδέχθηκε ενώπιον των κατοίκων και τοπικών αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ωστόσο υπογράμμισε ότι ο ρόλος του οργανισμού δεν είναι να «συγκαλύπτει» κάτι «κακό».

«Δεν πρόκειται για εξαίρεση, ένα περίεργο σχέδιο που καταρτίστηκε αποκλειστικά για να εφαρμοστεί εδώ», διαβεβαίωσε και τόνισε ότι «πρόκειται για μια γενικότερη πρακτική που είναι αποδεκτή και έχει δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές, σε όλο τον κόσμο». 

Πάντως, όπως είπε,  δεν έχει «μαγικό ραβδί» για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά υποσχέθηκε ότι ο οργανισμός θα δημιουργήσει μόνιμο γραφείο στην περιοχή για να εποπτεύει τη διαδικασία.

Εντονες αντιδράσεις σε Κίνα και Νότια Κορέα

Εκτός από τους ντόπιους αλιείς και ακτιβιστές, γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, αντιτίθενται στα σχέδια του Τόκυο ενώ ακτιβιστές διαδηλώνουν στους δρόμους. 

Νοτιοκορεάτες καταναλωτές αγοράζουν μαζικά θαλασσινό αλάτι και άλλα είδη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους. 

Οι νοτιοκορεατικές αρχές λένε πως θα παρακολουθούν από κοντά τις αλυκές για οποιαδήποτε αύξηση της ραδιενέργειας. 

Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απόρριψη των υδάτων, κατηγορώντας την για έλλειψη διαφάνειας και λέγοντας πως δημιουργεί μια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Αυτοκτόνησαν και «πέταξαν» δυο πόντους στο Βίγκο οι Καταλανοί

Η Μπαρτσελόνα παρότι κέρδιζε μέχρι το 85ο λεπτό την Θέλτα, έπαθε black out, με τους γηπεδούχους να παίρνουν τον βαθμό της ισοπαλίας, σε...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...