Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του Σλοβένου αρχαιολόγου Dr Ivan Šprajc
Ο Dr Ivan Šprajc, τον οποίο ο Guardian έχει χαρακτηρίσει «Ιντιάνα Τζόουνς της πραγματικής ζωής», έχει περάσει σχεδόν 30 χρόνια στην χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, ψάχνοντας και φέρνοντας στο φως χαμένες πόλεις των Μάγια, θαμμένες βαθιά στη ζούγκλα.
Το 2013, ο Σλοβένος αρχαιολόγος και η ομάδα του ανακάλυψαν μέσα στο τροπικό δάσος τα ερείπια μιας μέχρι τότε άγνωστης πόλης 40.000 ανθρώπων, της Chactún, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα.
Ένα χρόνο αργότερα, εντόπισαν δύο ακόμη πόλεις των Μάγια – τη Lagunita και την Tamchén – που φαινόταν να είχαν εγκαταλειφθεί μυστηριωδώς πριν από περίπου 1.200 χρόνια.
Και στις δύο πόλεις υπήρχαν πυραμιδικοί ναοί, πλατείες και περίτεχνα λαξευμένες στήλες.
H «Πέτρινη Στήλη» ίσως η τελευταία χαμένη πόλη των Μάγια
Τώρα, το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του Šprajc .
Σύμφωνα με το BBC, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αρχαιολόγος και η ομάδα του εντόπισαν τα ερείπια μιας αρχαίας, εγκαταλελειμμένης πόλης των Μάγια, βαθιά μέσα στην Οικολογική Ζώνη Διατήρησης Balamkú του Μεξικού.
Ο αρχαιολόγος ονόμασε την τοποθεσία Ocomtún (“πέτρινη στήλη” στην διάλεκτο των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν) από τις πολλές κυλινδρικές στήλες που ήταν διάσπαρτες σε όλο τον οικισμό.
Researchers named the newly discovered ruins Ocomtún—“stone column” in Yucatec Mayan—in honor of the many columns found at the site. https://t.co/7Gm3Qvspxm
— Smithsonian Magazine (@SmithsonianMag) July 3, 2023
Επίσης, ανάμεσα στα ερείπια της πόλης δεσπόζουν πολυάριθμες δομές σε σχήμα πυραμίδας, με ύψος πάνω από 15 μέτρα.
Τα κεραμικά ευρήματα που εξετάστηκαν από την τοποθεσία δείχνουν ότι η Ocomtún πιθανότατα κατοικήθηκε μεταξύ 600 και 800 μ.Χ και εγκαταλείφθηκε και αυτή μυστηριωδώς.
«Αυτές οι πόλεις είχαν χαθεί στον χρόνο. Κανείς δεν ήξερε πού ακριβώς βρίσκονταν», είπε ο Šprajc στο BBC Travel, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακάλυψη της Ocomtún.
«Αλλά αυτή (η Ocomtún), ήταν στην πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον αρχαιολογικό χάρτη της κεντρικής Χερσονήσου των Μάγια (τη σύγχρονη κεντρική χερσόνησος Γιουκατάν). Δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Δεν υπήρχε ούτε μια γνωστή τοποθεσία σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 3.000 -4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» είπε ο διάσημος αρχαιολόγος.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr