Το διαστημόπλοιο θα προσγειωθεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο νότιο πόλο της σελήνης
Η Ινδία ξεκίνησε την τρίτη αποστολή της στη Σελήνη, με στόχο να είναι η πρώτη που θα προσγειωθεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένο νότιο πόλο της σελήνης, μεταδίδει το BBC.
Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 με έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ απογειώθηκε στις 14:35 την Παρασκευή (09:05 GMT) από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρικότα.
Το αεροσκάφος πρόκειται να φτάσει στη Σελήνη στις 23-24 Αυγούστου, δήλωσαν αξιωματούχοι του διαστήματος.
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος, η επιφάνεια που παραμένει στη σκιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του βόρειου πόλου της Σελήνης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα νερού σε περιοχές που είναι μόνιμα σκοτεινές.
Εάν πετύχει, η Ινδία θα είναι μόνο η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ελεγχόμενη προσγείωση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Το τρίτο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης της Ινδίας, το Chandrayaan-3 αναμένεται να βασιστεί στην επιτυχία των προηγούμενων αποστολών του στη Σελήνη.
Έρχεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, η οποία πραγματοποίησε «την πρώτη και πιο λεπτομερή έρευνα για νερό στη σεληνιακή επιφάνεια και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Mylswamy Annadurai, διευθυντής έργου του Chandrayaan-1.
Η αποστολή του Chandrayaan-2 – το οποίο περιλάμβανε επίσης έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ, εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019 αλλά ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής. Ο τροχιοδρόμος του διαστημόπλοιου συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά το ρόβερ απέτυχε να κάνει ελεγχόμενη προσγείωση και συνετρίβη κατά την προσγείωση.
Το Chandrayaan-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κοστίζει 6,1 δισεκατομμύρια ρουπίες (75 εκατομμύρια δολάρια), έχει τους «ίδιους στόχους» με τον προκάτοχό του, να πραγματοποιήσει μια ομαλή προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης.
Το σκάφος προσεδάφισης, που ονομάζεται Vikram, από τον ιδρυτή του Isro, ζυγίζει περίπου 1.500 κιλά και φέρει στο κύτος του το ρόβερ των 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, που σημαίνει «σοφία» στα σανσκριτικά.
Μετά την απογείωση της Παρασκευής, το σκάφος θα χρειαστεί περίπου 15 έως 20 ημέρες για να εισέλθει στην τροχιά της Σελήνης. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα αρχίσουν να μειώνουν την ταχύτητα του πυραύλου τις επόμενες εβδομάδες για να τον φέρουν σε σημείο που θα επιτρέψει στο Vikram να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση.
Εάν όλα πάνε καλά, το εξάτροχο ρόβερ θα προσγειωθεί και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr