Καθώς οι ρεκόρ θερμοκρασίες και ο καύσωνας εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη ανεξαρτήτως, αυτή η αλλαγή του καιρού αναμένεται να «ταρακουνήσει» τον τρόπο της εργασίας
Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κατέγραψε την πιο καυτή εβδομάδα που έχει καταγραφεί. Παρόλα αυτά, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν υποχωρήσει καθώς τα κύματα καύσωνα συνεχίζονται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και όχι μόνο.
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι άνθρωποι «κολλάνε» σε επίμονα καιρικά μοτίβα για μεγαλύτερη διάρκεια, λέει ο John P Abraham, καθηγητής θερμικών επιστημών στο University of St Thomas School of Engineering, ΗΠΑ.
«Συνήθως οι καύσωνες διαρκούσαν που ήταν 1 έως 2 μέρες ενώ τώρα διαρκεί 3 έως 5 ημέρες. Οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν μόνο μια ή δύο μέρες υπερβολικής ζέστης θα έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα όταν αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο», λέει.
Καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα θα γίνουν κανονικότητα, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζει δραματικά. Οπότε και ο τρόπος που οι άνθρωποι δουλεύουν.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι θα μπορούσε να τους συμβεί και οι εταιρείες επίσης πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τους προστατεύσουν.
Εργασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Οι αλλαγές στον εργασιακό χώρο θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αναφέρουν οι ειδικοί.
Το πρώτο είναι τα εξωτερικά και μη ψυχρά περιβάλλοντα, όπως στον χώρο της γεωργίας ή της βιομηχανίας, στους οποίους, δεν ελέγχονται οι υψηλές θερμοκρασίες.
Το 2022 ένας οδοκαθαριστής της Μαδρίτης πέθανε από θερμοπληξία καθώς δούλευε σε ακραίες θερμοκρασίες. Αντίστοιχα, οι ακαδημαϊκοί λένε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές πιθανότατα θα συμβούν σε αυτούς τους τύπους εργασιακών περιβαλλόντων, με στόχο την προστασία των εργαζομένων.
«Η εξωτερική εργασία στη ζέστη θα απαιτεί μικρότερες βάρδιες με περισσότερα διαλείμματα αλλά και περισσότερη ολονύκτια εργασία», λέει ο Abraham.
Ωστόσο, παρόλο που είναι πιθανό αυτή η ομάδα εργαζομένων να δει το ωράριο να μετατοπίζεται αργότερα το βράδυ, αυτή η προσέγγιση δεν η λύση για το πρόβλημα και εγκυμονεί κινδύνους.
Πρώτον, αναφέρει, οι νυχτερινές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο ζεστές γρηγορότερα από τις ημερήσιες.
«Αν οι εργαζόμενοι βιώνουν την ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας στην δουλειά τους, αλλά οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι τόσο ζεστές ώστε το σώμα τους να μην μπορεί να κρυώσει, θα περάσουν πολύ πιο δύσκολα την επόμενη μέρα», εξηγεί.
Ζητήματα ασφάλειας επίσης, όπως η ορατότητα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Για τους εργαζόμενους σε περιβάλλοντα μη ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ο Abraham πιστεύει ότι τα κλιματιζόμενοι χώροι θα γίνουν συνήθεις χώροι και οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν να γίνονται διαλείμματα για τους εργαζόμενους ώστε να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αρκετά για να εργαστούν ξανά.
Οι εργαζόμενοι σε εσωτερικούς χώρους ή σε ψυχρά περιβάλλοντα μπορεί να είναι συγκριτικά πιο ασφαλείς από αυτούς που εκθέτουν τον εαυτό τους σε ακραίες θερμοκρασίες στο πλαίσιο της δουλειάς, αλλά θα πρέπει επίσης να περιμένουν αλλαγές στη ρουτίνα εργασίας τους.
«Οι σύγχρονες ρυθμίσεις εργασίας όπως η απομακρυσμένη εργασία, η υβριδική εργασία, τα τετραήμερα και το εξάωρο ωράριο αντί για οχτώ ώρες, αποδεικνύονται χρήσιμες σε συνθήκες καύσωνα», λέει ο Mansoor Soomro, ο ανώτερος λέκτορας βιωσιμότητας και διεθνών επιχειρήσεων, ηγεσίας, διαχείρισης και ανθρώπινου δυναμικού στο Teesside University International Business School, στη Βρετανία.
«Αυτές οι ρυθμίσεις μειώνουν τις μετακινήσεις οι οποίες μπορεί να εξαντλήσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι επίσης, αισθάνονται πιο άνετα στη ζέστη του σπιτιού τους λόγω του ότι μπορούν να ντυθούν όπως θέλουν».
Και στα δύο περιβάλλοντα, ορισμένοι εργαζόμενοι αλλάζουν ήδη το ωράριό τους για να ξεκινούν νωρίτερα και να τελειώνουν πριν οι θερμοκρασίες κορυφωθούν το μεσημέρι, γεγονός το οποίο ο Soomro προβλέπει γίνεται όλο και πιο συχνό.
Ο ρόλος των εργοδοτών
Οι εργοδότες μπορούν επίσης να εισαγάγουν νέα μέτρα για τους εργαζόμενους.
Ο Soomro λέει ότι ορισμένοι εργοδότες διενεργούν περιοδικές αξιολογήσεις κινδύνου θερμότητας για να εντοπίσουν ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερων σε ηλικία, των εγκύων και των εργαζομένων με αναπηρίες.
«Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να δοθούν επιδόματα και πρόσθετες διευκολύνσεις όταν επιτάσσεται», λέει.
Αναμένει ακόμη, ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες θα αρχίσουν να διενεργούν αυτούς τους ελέγχους εφόσον η υπερβολική ζέστη επιμένει.
Ομοίως, προβλέπει ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υγείας και ευεξίας που σχετίζονται με την ζέστη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν workshops για τη διαχείριση του στρες λόγω θερμότητας ή οδηγίες φυσικής κατάστασης και διατροφής για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Οι επενδύσεις σε υποδομές θα είναι επίσης σημαντικές για το ζήτημα. «Οι εταιρείες επενδύουν στη δημιουργία ανθεκτικών στη θερμότητα περιβαλλόντων εργασίας που περιλαμβάνουν βιώσιμη κτιριακή υποδομή με καλύτερο σύστημα κλιματισμού», λέει ο Soomro.
Η αλλαγή της εργάσιμης ημέρας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχει επίσης καλό επιχειρηματικό νόημα για τους εργοδότες.
«Η δυσφορία που σχετίζεται με τη ζέστη επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητα της εργασίας», λέει ο Soomro.
Οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις των συνθηκών της ζέστης και του καύσωνα στην υγεία.
«Οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ζέστης, υποφέρουν επειδή είναι άρρωστοι, χάνουν εργάσιμες ημέρες και αμοιβές και μπορεί να επηρεαστεί και η οικογενειακή τους ζωή. Για τους εργοδότες από την άλλη, υφίστανται τις συνέπειες της ιατρικής περίθαλψης, της απώλειας παραγωγικότητας και των νομικών διαφορών».
Αν και η προστασία των εργαζομένων επιβαρύνει ορισμένες εταιρείες, ο Abraham και ο Soomro συμφωνούν ότι η νομοθεσία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο και μάλιστα γρήγορα.
Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεσπίζουν ήδη νόμους που αντιμετωπίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας.
Η Ισπανία, μετά τον πιο ζεστό Απρίλιο που έχει βιώσει η χώρα, ανακοίνωσε νέους νόμους τόσο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και για τους εργαζόμενους.
Παράλληλα με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την ξηρασία, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι όταν οι καιρικές συνθήκες φθάσουν στο πορτοκαλί σήμα κινδύνου (σημαντικός κίνδυνος) ή κόκκινο (ακραίος κίνδυνος), θα είναι υποχρεωτικό για τους εργοδότες να προσαρμόσουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της τροποποίησης των ωρών της εργάσιμης ημέρας.
Βέβαια, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του καύσωνα, έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες είναι πλήρως απροετοίμαστες να ανταποκριθούν γρήγορα.
Μια έκθεση του Ιουλίου του 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τόνισε μια «άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης ψύξης».
Η έρευνά τους, έδειξε ότι η ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ισοδύναμη με τη συνδυασμένη ηλεκτρική δυναμικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας το 2016.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τοποθεσίες που δεν ήταν συνηθισμένες σε ακραία ζέστη, ήταν οι πιο απροετοίμαστες ενώ στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία.
Η κλιματική αλλαγή και το μέλλον που επιφέρει στην εργασία είναι αβέβαιο. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες αναμφίβολα θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την εργασία όπως την ξέρουμε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr