Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ανοίγει «παράθυρο» για ειρηνευτικές συνομιλίες



«Οι αφρικανικές και κινεζικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία βάση για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με Αφρικανούς ηγλετες

«Παράθυρο» για ειρηνευτικές συνομιλίες, ώστε να τερματιστεί η κρίση με την Ουκρανία και ο πόλεμος που έχει επηρεάσει σε πολλά επίπεδα ολόκληρο τον πλανήτη, άφησε ο Ρώσος πρόεδρος Βάντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, «οι αφρικανικές και κινεζικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία βάση για την εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να γίνει κατάπαυση πυρός, ενώ ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται».

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ορισμένες προϋποθέσεις.

Το Κίεβο λέει ότι δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος, αλλά η Μόσχα λέει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα» της χώρας του. Ατό σημαίνει ότι η Ρωσία θεβρεί εδάφη της τις επαρχίες που έχει κατακτήσει, και βέβαια τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Πούτιν είπε στη συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εντατικοποίηση της δράσης στο ουκρανικό μέτωπο προς το παρόν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα πραγματοποίησε ορισμένα «προληπτικά χτυπήματα» μετά από έκρηξη σε γέφυρα της Κριμαίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Μετά το περιστατικό στη γέφυρα – το οποίο άφησε νεκρούς δύο ανθρώπους – ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να απαντήσει σε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «τρομοκρατική» ενέργεια της Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν είπε επίσημα ότι ευθύνεται για την έκρηξη στη γέφυρα, η οποία συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη Ρωσία.
 

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Βόρεια Μακεδονία: Στη «μαύρη λίστα» για διαφθορά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο Αρτάν Γκρούμπι είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2024 στην κυβέρνηση...

Τουρκία: Δύο χρόνια νόμος περί παραπληροφόρησης

Πριν από δύο χρόνια τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία ο νόμος περί παραπληροφόρησης – και από τότε η δικαιοσύνη κινείται ακόμη πιο δραστικά...