Οι απεργίες ηθοποιών και σεναριογράφων έχουν παραλύσει το Χόλιγουντ. Μερικές παραγωγές ωστόσο συνεχίζονται ακόμα, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πώς και το γιατί
Παρά τις απεργίες ηθοποιών και σεναριογράφων στο Χόλιγουντ 200 πρότζεκτ τρέχουν ακόμα. Πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές που χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από τα μεγάλα στούντιο. Ωστόσο, το συνδικάτο των καλλιτεχνών που εργάζονται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (SAG-AFTRA) επανεξετάζει όλες τις συμβάσεις για να διασφαλίσει ότι κανένα από τα στούντιο που απεργούν δεν συμμετέχει ως συμπαραγωγός. Εάν διαπιστωθεί πως όλα είναι εντάξει, τότε τα μέλη του επιτρέπεται να πάρουν μέρος. Κάποιοι καλλιτέχνες πάντως επικρίνουν αυτές τις εξαιρέσεις επειδή τις βλέπουν ως απειλή για τη συνοχή.
Ωστόσο, όποιος θέλει να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη παραγωγή θα πρέπει να δεσμευθεί απέναντι στο σωματείο ότι θα εκπληρώσει όλα τα αιτήματα του κλάδου. Με αυτό τον τρόπο, η SAG-AFTRA αναγκάζει τις εταιρείες-μεγαθήρια να απολογηθούν. Μέχρι στιγμής υποστήριζαν ότι τα αιτήματα του σωματείου ηθοποιών είναι υπερβολικά και μη ρεαλιστικά. Αλλά αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί χωρίς μεγάλους προϋπολογισμούς μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα, «πόσο μη ρεαλιστικά είναι πραγματικά;» διερωτήθηκε σε μια εκπομπή ο επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ.
Γιατί γίνεται η απεργία;
Το Χόλιγουντ και η απαίτηση για καλύτερες αμοιβές εκ πρώτης όψεως μοιάζει με αντίφαση. Αλλά δεν εννοούμε ηθοποιούς όπως τη Μάργκο Ρόμπι, η οποία είναι πρωταγωνίστρια και συμπαραγωγός της επιτυχημένης ταινίας Barbie και η οποία έχει ήδη βγάλει 50 εκατομμύρια δολάρια από το έργο. Ο στόχος του σωματείου ήταν να βελτιώσει τις αμοιβές για εκείνους τους ηθοποιούς που δεν έχουν πολλές εμφανίσεις.
Οι τιμές των προϊόντων αλλά και ο πληθωρισμός αυξάνονται και στις ΗΠΑ και το σωματείο ζητά ανάλογη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Επιπλέον, το σωματείο των ηθοποιών ζητά να προστατεύονται τα δικαιώματα που αφορούν στην προσωπικότητα των καλλιτεχνών και όπου χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω της νέας τεχνολογίας μπορούν να γίνουν σκαναρίσματα του προσώπου και του σώματος των ηθοποιών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται να παίξουν ξανά οι πραγματικοί άνθρωποι. Ωστόσο το συνδικάτο ζητά και νέα αμοιβή για οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση εκτός του ενός και συγκεκριμένου έργου για το οποίο έγιναν τα σκαναρίσματα.
Κατά μέτωπο επίθεση
Τα στούντιο που εκπροσωπούνται στην Ένωση Τηλεοπτικών και Κινηματογραφικών Στούντιο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πολυεθνικών όπως η Disney, η Warner Bros, η Paramount, η Amazon και το Netflix, απορρίπτουν τις απαιτήσεις των ηθοποιών ως υπερβολικές και μη ρεαλιστικές. Οι δυο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν κάποια συμβιβαστική λύση και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι απεργίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη μήνες. Πολλοί διάσημοι και πλούσιοι ηθοποιοί όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Μέριλ Στριπ στέκονται αλληλέγγυοι και έχουν δωρίσει εκατομμύρια σε ένα ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί για την ενίσχυση των πιο αδύναμων μελών.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απεργία του κλάδου μετά από 60 χρόνια με 160.000 οργανωμένα μέλη στο σωματείο. Σε αυτούς προστίθενται αλλά 65.000 μέλη που είναι παρουσιαστές, εκφωνητές, χορευτές και επαγγελματίες από συναφείς κλάδους.
Πηγή: DW – Τόρστεν Λάντσμπεργκ/ Μαρία Ρηγούτσου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr