Παραλήρημα Ερντογάν: Παρομοιάζει τον εαυτό του με σουλτάνο με γυρίσματα μέσα και στην Αγία Σοφία

-

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο με αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν και με σύγκριση του παρελθόντος με το σήμερα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σουλτάνο, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Επικοινωνίας της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως συνεχιστής των σουλτάνων και της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ και η Τουρκία παρουσιάζεται ως η προστάτιδα όλων των μουσουλμάνων.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει πλάνα από την Κάαμπα, τον ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κλείνει μ’ ένα πανοραμικό πλάνο του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Το βίντεο το οποίο είναι μία συρραφή στιγμών από πλάνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από το σήμερα του τουρκικού στρατού.

Σε όλη τη διάρκεια υπάρχει μία εναλλαγή ανάμεσα σε ιππείς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού είτε σύγχρονες είτε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και αεροπλάνα επίδειξης και πλοία του τουρκικού στόλου, καθώς και το Oruc Reis, ενώ σε κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος χαιρετά το γεωτρύπανο «Fatih».

Μάλιστα δεν έχουν διστάσει να χρησιμοποιήσουν ακόμα και παιδιά ντυμένα με στολή παραλλαγής για τους σκοπούς του βίντεο.

Προς το τέλος του βίντεο διακρίνεται ένας ηθοποιός ως Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής να βαδίζει προς την Αγία Σοφία. Μάλιστα το πλάνο κάνει μία αντιπαραβολή δείχνοντας και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βαδίζει έξω από το προεδρικό μέγαρο. Στο τέλος πέντε ηθοποιοί που αναπαριστούν πέντε γενιές Τούρκων εισέρχονται στον ναό, ενώ ακολουθούνται και από πολίτες και στρατιώτες της σύγχρονης εποχής.

Ο υπουργός Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, που ανήρτησε στο Twitter του το βίντεο, έγραψε σαν λεζάντα: «Η Κόκκινη Μηλιά (Kizilelma) για εμάς είναι μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Είναι η ένδοξη πορεία του Έθνους μας, που έγραψε έπη από το Ματζικέρτ ως τις 15 Ιουλίου ( ημερομηνία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν). Η Κόκκινη Μηλιά είναι το μεγάλο δέντρο όπου στη σκιά του πολλοί καταπιεσμένοι ξαποσταίνουν. Από το Γιβραλτάρ ως τη Χιτζάζ (Μέκκα) από τα Βαλκάνια ως την Ασία, όλη η ανθρωπότητα λαχταρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ