«Πρέπει να αφυπνιστούμε» λέει ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής μετά τους 74 νεκρούς στο κτίριο που πήρε φωτιά



Η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με χρόνιο πρόβλημα στέγασης και εκτιμάται ότι στο Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχουν 15.000 άστεγοι.

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ χθες Πέμπτη από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πενταώροφο κτίριο στο κέντρο της μεγαλούπολης της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών.

«Μεταξύ των 74 σορών που έχουν εντοπιστεί (…) μετρήσαμε 12 παιδιά» δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Θεμπαλέθου Μπαλάζα επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της επαρχίας Γκαουτένγκ, στην οποία περιλαμβάνεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν καταγράψει τα πτώματα 24 γυναικών και 40 ανδρών. «Δέκα ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί καθώς ο βαθμός των εγκαυμάτων δεν επιτρέπει να καθοριστεί το φύλο», διευκρίνισε ο Μπαλάζα.

Περίπου 60 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα μετέβη χθες στο σημείο της καταστροφής και έκανε λόγο για «τεράστια τραγωδία», τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν τα αιτιά της ώστε να μην επαναληφθεί στο μελλον αντίστοιχο περιστατικό.

Άστεγοι και μετανάστες

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όμως ο Εμσίνι Τσουάκου αξιωματούχος των τοπικών αρχών του Γιοχάνεσμπουργκ εκτίμησε ότι πιθανόν να ξεκίνησε από ένα αναμμένο κερί ή κάποιο μέσο θέρμανσης.

Εξάλλου οι αρχές του Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσαν ότι το κτίριο ανήκει στον δήμο, όμως πρόσθεσαν ότι έχουν κάνει κατάληψη καρτέλ.

«Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της στέγασης στο κέντρο της πόλης», υπογράμμισε ο Ραμαφόζα.

Στο κτίριο στεγαζόταν στο παρελθόν κέντρο παροχής βοήθειας σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, όμως όταν έληξε το μισθωτήριο, «καταλήφθηκε», εξήγησε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Πολλά κτίρια στη γύρω περιοχή έχουν κριθεί ακατάλληλα για διαμονή. Ωστόσο, αφού εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και τις τοπικές αρχές, τα κατέλαβαν εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες παίρνουν χρήματα από όσους ζουν σε αυτά. Οι ένοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες.

Τα κτίρια αυτά δεν έχουν τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και δεν είναι συνδεδεμένα επισήμως με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με χρόνιο πρόβλημα στέγασης και εκτιμάται ότι στο Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχουν 15.000 άστεγοι.

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα της στέγασης και των υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης», σημείωσε ο Ραμαφόζα.

Σύμφωνα με τον Φλόιντ Μπρινκ αξιωματούχο των τοπικών αρχών, περίπου 200 οικογένειες επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται «κάθε προσπάθεια» να βρεθούν χώροι για να στεγαστούν.

Κάγκελα

Το κτίριο βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια, σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας παγκοσμίως.

Για τον λόγο αυτό στο κτίριο υπήρχαν πολλά κάγκελα. Σε κάθε όροφο υπήρχαν πόρτες με κάγκελα οι οποίες έκλειναν τα βράδια ώστε να αποτραπεί η είσοδος εισβολέων. Ωστόσο αυτές οι πόρτες εμπόδισαν και τους ενοίκους να βγουν από το κτίριο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη μέση της νύκτας, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Όταν αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, οι ένοικοι βγήκαν στους διαδρόμους και το πρωί η πυροσβεστική εντόπισε δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είδαν ανθρώπους να πετούν βρέφη από τα παράθυρα για να τα σώσουν από τις φλόγες. «Υπήρχαν άνθρωποι που έπιαναν τα μωρά και στρώματα στο έδαφος για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο 25χρονος Μακ Κατλέγκο, ένας γείτονας.

«Τρέξαμε για να προσπαθήσουμε να βρούμε έξοδο διαφυγής», επεσήμανε ο Κένι Μπούπε. Ο 28χρονος άνδρας διηγήθηκε ότι αναγκάστηκε να σπάσει μια κλειδωμένη καγκελόπορτα για να γλιτώσει από την πυρκαγιά. «Άλλοι είχαν ήδη πηδήξει από τα παράθυρα γιατί γνώριζαν ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη», πρόσθεσε.

Στην πρόσοψη του κτιρίου, που έχει μαυρίσει από τον καπνό, εξακολουθούν να κρέμονται πανιά και κουβέρτες από τα παράθυρα. Οι ένοικοι χρησιμοποίησαν ό,τι είχαν διαθέσιμο για να προσπαθήσουν να διαφύγουν.

«Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος» μετά την πυρκαγιά, δήλωσε η Νόρμα Μαλαλέλα, μια 41χρονη περίοικος.

Το πρωί οι διασώστες έβγαζαν τα πτώματα από το κτίριο και τα τοποθετούσαν στο οδόστρωμα, προτού τα καλύψουν με ένα πανί ή μια κουβέρτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Οι όροι του Νετανιάχου για να δεχτεί το σχέδιο εκεχειρίας στον Λίβανο

Συνάντηση με αμερικανούς απεσταλμένους που πήγαν στο Ισραήλ...

UNICEF: Τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώνεται κάθε μέρα στον Λίβανο

«Χιλιάδες ακόμη παιδιά, που επέζησαν των βομβαρδισμών σωματικά...

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση ν/σ για τη διαχείριση αποβλήτων,

Στις 11:00 η ονομαστική ψηφοφορία, επί πέντε άρθρων του...

Οι όροι του Νετανιάχου για να δεχτεί το σχέδιο εκεχειρίας στον Λίβανο

Συνάντηση με αμερικανούς απεσταλμένους που πήγαν στο Ισραήλ είχε χθες, Πέμπτη (31.10.24) ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με την επιδίωξη να υπάρξει πρόοδος...

Ηλεκτρονικό μητρώο ΑΑΔΕ: Μεγαλώνει η λίστα όσων θα παρακολουθούνται – Πρόστιμο 2.500 και σε ιδιωτικούς φορείς

Μεγαλώνει η λίστα όσων υπόχρεων πρέπει να ελεγχθούν από το νέο ηλεκτρονικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου διαβιβάζονται τα ετήσια...

UNICEF: Τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώνεται κάθε μέρα στον Λίβανο

«Χιλιάδες ακόμη παιδιά, που επέζησαν των βομβαρδισμών σωματικά σώα, έχουν υποστεί οξύ ψυχολογικό τραύμα από τη βία και το χάος γύρω τους» ...