Ο Sir Mark Jones αναλαμβάνει χρέη προσωρινού διευθυντή στο Βρετανικό Μουσείο – Η θέση που έχει εκφράσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ένας πρώην επικεφαλής του Μουσείου Victor & Albert (V&A), ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει την «κοινή χρήση» των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα, προτάθηκε ως προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με τον Guardian.
Όπως αναφέρει το σημοσίευμα, ο Sir Mark Jones θα αντικαταστήσει τον Hartwig Fischer, ο οποίος παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες αντικείμενα είχαν κλαπεί από τη συλλογή του μουσείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα για την υπόθεση.
Ο επικείνενος διορισμός του Jones έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες εικασίες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στη μακροχρόνια διαμάχη για τα αρχαία ελληνικά γλυπτά.
Σε συνέντευξη του το 2002 στον Observer, ο Jones, τότε διευθυντής του V&A, υποστήριξε την ιδέα «κοινής χρήσης» με την Ελλάδα. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρχει μια πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να πω σε ένα άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εκτίθενται αντικείμενα σε διαφορετικά μέρη».
«Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας», προσέθεσε ο Jones.
Τον Ιανουάριο, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι συμμετείχε σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή με τη μορφή «δανεισμού» ορισμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με ένα προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, η Ελλάδα θα απαρνηθεί τη διεκδίκησή της για τα μάρμαρα, αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα δάνειζε μερικά από τα γλυπτά στην Αθήνα, με ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο.
Τον Μάρτιο, πάντως, ο Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τα Γλυπτά από το να επιστραφούν στην Ελλάδα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φροντίσει για τα Ελγίνεια μάρμαρα εδώ και γενιές», είπε, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική ονομασία που προέρχεται από τον Βρετανό κόμη, ο οποίος τα αφαίρεσε από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα. «Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε».
Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι ο Τζόουνς έλαβε την «ομόφωνη έγκριση» του συμβουλίου των διαχειριστών να αναλάβει προσωρινός διευθυντής, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του πρωθυπουργού.
«Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς διευθυντές μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία που χρειάζεται το μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι ότι οι προτεραιότητές του είναι να επιταχύνει την καταλογογράφηση της συλλογής, να βελτιώσει την ασφάλεια και να ενισχύσει την υπερηφάνεια για την επιμελητική αποστολή του μουσείου».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr