Τουρκία: Πώς είναι στην υγεία του ο Αμερικανός σπηλαιολόγος – Ζητά βοήθεια



Ο 40χρονος Μαρκ Ντίκι ερευνούσε το δίκτυο σπηλαίων της Μόρτσα μαζί με μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του όταν υπέστη εσωτερική αιμορραγία

Ο Αμερικανός σπηλαιολόγος που έχει παγιδευτεί σε βάθος 1.000 μέτρων σε ένα σπήλαιο της νότιας Τουρκίας βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα στο οποίο διαβεβαιώνει ότι είναι καλά, όμως χρειάζεται κατεπειγόντως «σοβαρή βοήθεια» για να καταφέρει να βγει στην επιφάνεια.

Ο 40χρονος Μαρκ Ντίκι ερευνούσε το δίκτυο σπηλαίων της Μόρτσα μαζί με μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του όταν υπέστη εσωτερική αιμορραγία.

«Καλημέρα, είμαι ο Μαρκ Ντίκι» ακούγεται να λέει ο σπηλαιολόγος, που φαίνεται χλωμός και φοράει ζεστά ρούχα, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

«Όπως βλέπετε, στέκομαι όρθιος, είμαι σε εγρήγορση, μιλάω, αλλά ακόμη δεν έχω ιαθεί και θα χρειαστώ σοβαρή βοήθεια για να βγω από εδώ», συνεχίζει, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές, τους διασώστες και «τον κόσμο της σπηλαιολογίας» που έσπευσε στο πλευρό του.

Περισσότεροι από 150 εκπαιδευμένοι διασώστες, και περίπου 20 ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό πήγαν να βοηθήσουν τον Ντίκι, σύμφωνα με την τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας.

«Η ταχεία αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή της ιατρικής βοήθειας που χρειαζόμουν νομίζω ότι μου έσωσε τη ζωή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «βρισκόταν πολύ κοντά στο τέλος» όταν η αρραβωνιαστικιά του, η Τζέσικα, εμφανίστηκε μπροστά του μεταφέροντας φάρμακα. Οι διασώστες κατάφεραν να του στείλουν στο σπήλαιο αίμα ώστε να του γίνει μετάγγιση.

Αυτή ήταν «μια θαυμάσια ευκαιρία για να δείξουμε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος όταν εργάζεται από κοινού», πρόσθεσε.

Στα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης διακρίνονται οι διασώστες που συνομιλούν με τον Ντίκι και να στήνουν έναν πρόχειρο καταυλισμό στην αίθουσα του σπηλαίου όπου βρίσκεται. Άλλες ομάδες έχουν στρατοπεδεύσεις ακριβώς έξω από το τρίτο σε βάθος σπήλαιο της Τουρκίας.

Ο Τούλγκα Σενέρ, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της αποστολής διάσωσης είπε ότι η κατάσταση του Ντίκι είναι σταθερή και οι ζωτικές ενδείξεις του φυσιολογικές. Τρεις γιατροί θα τον συνοδεύουν κατά την έξοδό του από το σπήλαιο. Η επιχείρηση διάσωσης έχει χωριστεί σε επτά τμήματα, το καθένα εκ των οποίων έχει ανατεθεί σε μια ομάδα –όλες από διαφορετικές χώρες– λόγω της περιπλοκότητάς της, είπε ο Ρετζέπ Σαλτζί, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών AFAD. «Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα σπήλαιο στο οποίο πηγαίνει κανείς βόλτα. Ένας σπηλαιολόγος χρειάζεται 12 ώρες για να το κατεβεί και 16 ώρες για να επιστρέψει», εξήγησε.

Για να την ολοκλήρωση της επιχείρησης μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά για τη διαπλάτυνση ορισμένων στενών περασμάτων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων