Εκλογές στη Σλοβακία: Προβάδισμα των κεντρώων δείχνουν τα exit polls



Το κεντρώο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ) του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, οδεύει να εξασφαλίσει 23,5% των ψήφων, σύμφωνα με έξιτ πολ του ινστιτούτου Focus για το τηλεοπτικό δίκτυο Markiza.

Το κεντρώο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ) όδευε να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με δυο δημοσκοπήσεις εξόδου από τις κάλπες, επικρατώντας του λαϊκιστικού κόμματος Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), που υποσχέθηκε να μειώσει, αν όχι να τερματίσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στη γειτονική Ουκρανία.

Το ΠΣ του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα οδεύει να εξασφαλίσει 23,5% των ψήφων, σύμφωνα με έξιτ πολ του ινστιτούτου Focus για το τηλεοπτικό δίκτυο Markiza, ή 19,97% κατά έτερη δημοσκόπηση εξόδου, για τον όμιλο δημόσιων μέσων ενημέρωσης RTVS.

Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία. Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Το Smer-SD, του λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, φέρεται κατά τα έξιτ πολ να οδεύει να έρθει δεύτερο, με 21,9% ή 19,1% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η καταμέτρηση των ψήφων ως τις πρώτες πρωινές ώρες έδινε την εντελώς αντίθετη εικόνα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η έκβαση παραμένει ανοικτή. Με το 30,14% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, το Smer-SD επικρατούσε με το 24,67%, το κόμμα HLAS-SD («Φωνή-Σοσιαλδημοκρατία») ερχόταν δεύτερο με το 16,72% και η ΠΣ τρίτη με το 12,58%.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το πρωί.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που θα επικρατήσει θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια, πάντως προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ο κ. Φίκο καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού καθώς και των ΛΟΑΤΚΙ+.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλ Σιμέτσα υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από το «παρελθόν», αναφερόμενος προφανώς στις τρεις θητείες του κ. Φίκο στο αξίωμα του πρωθυπουργού (2006-2010, 2012-2018), καλώντας τους ψηφοφόρους να «εκλέξουν το μέλλον».

Αφού ψήφισε στην Μπρατισλάβα, ο κ. Σιμέτσα είπε χθες πως «θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών», όποιο κι αν είναι, «με ταπεινότητα». «Είναι πολύ καλό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Σλοβακία που επιθυμεί αξιοπρεπές ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Ο Γιουράι Μπλάναρ, υποψήφιος του Smer-SD κι αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως «ο κόσμος μας εμπιστεύεται και πιστεύω ακράδαντα ότι θα νικήσουμε».

Η πρόεδρος Ζούζανα Τσαπούτοβα είπε πως θα αναθέσει στον νικητή των εκλογών να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Η επιλογή εταίρων του αυριανού κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι ευρεία, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου στο κοινοβούλιο αναμένεται να μπουν επτά ως οκτώ παρατάξεις.

Πέρα από τις δύο επικρατέστερες, πρόκειται για τα κόμματα HLAS-SD του Πέτερ Πελεγκρίνι, του πρώην αντιπροέδρου του Smer-SD και διαδόχου του κ. Φίκο στην ηγεσία της κυβέρνησης το 2018, Oleno (κέντρο), την Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS, φιλελεύθερο), την παράταξη Δημοκρατία (άκρα δεξιά) και το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDH), σύμφωνα με το Markiza, ενώ το όγδοο ίσως είναι το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), κατά το RTVS.

Το HLAS-SD γεννήθηκε το 2020, μετά τη διάσπαση του Smer-SD, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση του κ. Φίκο από τον θώκο του πρωθυπουργού, μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση του κ. Φίκο σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μεταθανάτια.

Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

«Μπορούμε να αποφύγουμε» ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μ, Ανατολή, δηλώνει ο Μπάιντεν

Μπαιντεν: "Θεωρώ ότι μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά" ...

Συνολικά 37 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο σε 24 ώρες

37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη χώρα τις προηγούμενες 24 ώρες. ...