Πολωνία: Ουκρανοί πρόσφυγες καθαρίζουν πάρκα και λίμνες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία τους

«Μας βοηθήσατε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για εσάς»

Ουκρανοί καθαρίζουν πάρκα, δάση και άλλους δημόσιους χώρους στην Πολωνία, ως τρόπο έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τη χώρα που υποδέχτηκε πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σε μια παράδοση γνωστή ως subotnik – που προέρχεται από τη λέξη για το Σάββατο, subota – οι Ουκρανοί καθαρίζουν σπίτια και άλλα μέρη τα Σάββατα. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα προσφύγων μετέφερε αυτή την παράδοση στο Suwałki, την πολωνική πόλη που τους φιλοξενεί, όπου καθάρισαν ένα τοπικό πάρκο.

Η πρακτική έχει πλέον εξαπλωθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα. Στο Βρότσλαβ, περίπου 50 άνθρωποι μάζεψαν σκουπίδια γύρω από μια λίμνη, αναφέρει η τοπική υπηρεσία ειδήσεων Nasze Miasto.

«Μας βοηθήσατε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για εσάς», είπε ο Nicola, ένας από τους εμπλεκόμενους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Όπως πολλοί από τους συμμετέχοντες, είναι Ουκρανός που ζει ήδη στην Πολωνία αρκετά χρόνια, δεν είναι πρόσφατος πρόσφυγας, αλλά ήθελε να δείξει ευγνωμοσύνη για το καλωσόρισμα στους συμπατριώτες του που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσουμε τους Πολωνούς που βοήθησαν τους συμπατριώτες μας που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο», είπε μια άλλη συμμετέχουσα, η Daria Onipchenko, η οποία ζει επίσης στο Βρότσλαβ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι...

Προπονητής Κοπεγχάγης για Ζέκα: Είναι τραγικό, ήταν πολύ αναστατωμένος

Νέο σοκ για τον Κάρλος Ζέκα, που τραυματίστηκε...

Μπουρκίνα Φάσο: Ο επικεφαλής της χούντας καλεί τους πραξικοπηματίες «να συνέλθουν»

Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει...

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2022 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2021Μειωμένη κατά 30,5% εμφανίζεται φέτος η ελληνική οινοπαραγωγή,...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η...

Προπονητής Κοπεγχάγης για Ζέκα: Είναι τραγικό, ήταν πολύ αναστατωμένος

Νέο σοκ για τον Κάρλος Ζέκα, που τραυματίστηκε ξανά στο γόνατό του.Ακόμη μια φορά η ατυχία χτύπησε την… πόρτα του έμπειρου χαφ, που...