Πολωνία: Ουκρανοί πρόσφυγες καθαρίζουν πάρκα και λίμνες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία τους

«Μας βοηθήσατε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για εσάς»

Ουκρανοί καθαρίζουν πάρκα, δάση και άλλους δημόσιους χώρους στην Πολωνία, ως τρόπο έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τη χώρα που υποδέχτηκε πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σε μια παράδοση γνωστή ως subotnik – που προέρχεται από τη λέξη για το Σάββατο, subota – οι Ουκρανοί καθαρίζουν σπίτια και άλλα μέρη τα Σάββατα. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα προσφύγων μετέφερε αυτή την παράδοση στο Suwałki, την πολωνική πόλη που τους φιλοξενεί, όπου καθάρισαν ένα τοπικό πάρκο.

Η πρακτική έχει πλέον εξαπλωθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα. Στο Βρότσλαβ, περίπου 50 άνθρωποι μάζεψαν σκουπίδια γύρω από μια λίμνη, αναφέρει η τοπική υπηρεσία ειδήσεων Nasze Miasto.

«Μας βοηθήσατε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για εσάς», είπε ο Nicola, ένας από τους εμπλεκόμενους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Όπως πολλοί από τους συμμετέχοντες, είναι Ουκρανός που ζει ήδη στην Πολωνία αρκετά χρόνια, δεν είναι πρόσφατος πρόσφυγας, αλλά ήθελε να δείξει ευγνωμοσύνη για το καλωσόρισμα στους συμπατριώτες του που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσουμε τους Πολωνούς που βοήθησαν τους συμπατριώτες μας που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο», είπε μια άλλη συμμετέχουσα, η Daria Onipchenko, η οποία ζει επίσης στο Βρότσλαβ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Επιτροπή: Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας – Σε ποιους χώρους την πετάμε

Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας έδωσε η Επιτροπή...

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Σουηδίας...

Άδειες fast track για ΑΠΕ και υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά σε εμπορικά, δημόσια κτίρια και νέες κατοικίες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που έχει να κάνει με τα φωτοβολταϊκά υπάρχει στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία που...

Επιτροπή: Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας – Σε ποιους χώρους την πετάμε

Πράσινο φως στην κατάργηση της μάσκας έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο...

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, μετά...