Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της Ρωσίας ως «κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας»

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες πριν ληφθεί απόφαση, είπε ο αξιωματούχος.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τα γεγονότα. Εξετάζουμε προσεκτικά τον νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στο CNN τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα χαρακτηρισμού της Ρωσίας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας τη Δευτέρα. «Είτε πρόκειται για αυτή την αρχή, είτε για οποιαδήποτε άλλη αρχή που διατίθεται σε εμάς βάσει του νόμου, θα την εφαρμόσουμε εάν είναι αποτελεσματική και κατάλληλη».


Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ορισμός του κράτους χορηγού της τρομοκρατίας είναι μια χώρα που «έχει επανειλημμένα παρέχει υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας». Υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που επί του παρόντος χαρακτηρίζονται ως κρατικοί χορηγοί της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ: η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Κούβα και η Συρία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν σε μια από τις πρόσφατες τηλεφωνικές τους συνομιλίες να ορίσει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά η προσθήκη της Ρωσίας στη λίστα θα ήταν μια συμβολική κίνηση που θα προκαλούσε επίσης ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος στη ρωσική οικονομία. Θα οδηγούσε σε ενέργειες όπως η απαγόρευση στη Ρωσία να αγοράζει ορισμένα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά ή στρατιωτικά και κυρώσεις σε άλλα άτομα και χώρες που εξακολουθούν να ασκούν συγκεκριμένο εμπόριο με τη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων...

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι...

Προπονητής Κοπεγχάγης για Ζέκα: Είναι τραγικό, ήταν πολύ αναστατωμένος

Νέο σοκ για τον Κάρλος Ζέκα, που τραυματίστηκε...

Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone ιρανικής κατασκευής, με κόστος ανθρώπινες ζωές και καταστροφές υποδομών. ...

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2022 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2021Μειωμένη κατά 30,5% εμφανίζεται φέτος η ελληνική οινοπαραγωγή,...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η...