Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της Ρωσίας ως «κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας»

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες πριν ληφθεί απόφαση, είπε ο αξιωματούχος.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τα γεγονότα. Εξετάζουμε προσεκτικά τον νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στο CNN τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα χαρακτηρισμού της Ρωσίας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας τη Δευτέρα. «Είτε πρόκειται για αυτή την αρχή, είτε για οποιαδήποτε άλλη αρχή που διατίθεται σε εμάς βάσει του νόμου, θα την εφαρμόσουμε εάν είναι αποτελεσματική και κατάλληλη».


Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ορισμός του κράτους χορηγού της τρομοκρατίας είναι μια χώρα που «έχει επανειλημμένα παρέχει υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας». Υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που επί του παρόντος χαρακτηρίζονται ως κρατικοί χορηγοί της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ: η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Κούβα και η Συρία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν σε μια από τις πρόσφατες τηλεφωνικές τους συνομιλίες να ορίσει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά η προσθήκη της Ρωσίας στη λίστα θα ήταν μια συμβολική κίνηση που θα προκαλούσε επίσης ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος στη ρωσική οικονομία. Θα οδηγούσε σε ενέργειες όπως η απαγόρευση στη Ρωσία να αγοράζει ορισμένα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά ή στρατιωτικά και κυρώσεις σε άλλα άτομα και χώρες που εξακολουθούν να ασκούν συγκεκριμένο εμπόριο με τη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Ηράκλειο: Σε σταθερή κατάσταση το 2,5 ετών κοριτσάκι που κατάπιε καθαριστικό φούρνου

Σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις (γαστροσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση), προκειμένου...

Η Χάιντι Κλουμ έριξε τo Instagram με το διάφανο κορμάκι και τα μαύρα εσώρουχά της

Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική εμφάνιση έκανε η Χάιντι Κλουμ, εντυπωσιάζοντας...

Από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πιάνει δουλειά 

Στα κάμπους των πρώτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα βρεθεί από...

Η «ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» στο Δήμο Καλλιθέας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,...

Ηράκλειο: Σε σταθερή κατάσταση το 2,5 ετών κοριτσάκι που κατάπιε καθαριστικό φούρνου

Σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις (γαστροσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση), προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας της. Σε σταθερή κατάσταση και διασωληνωμένο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη...

Η Χάιντι Κλουμ έριξε τo Instagram με το διάφανο κορμάκι και τα μαύρα εσώρουχά της

Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική εμφάνιση έκανε η Χάιντι Κλουμ, εντυπωσιάζοντας με την καλλίγραμμη σιλουέτα της. Οι φωτογραφίες με τη σέξι εμφάνιση του 48χρονου μοντέλου στο...

Από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πιάνει δουλειά 

Στα κάμπους των πρώτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα βρεθεί από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης...