Γαλλία: Σε ηλικία 101 ετών πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ Ρολάν ΝτιουμάΗταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατά τη δεύτερη επταετία του Φρανσουά Μιτεράν

Σε ηλικία 101 ετών πέθανε σήμερα στο Παρίσι ο Ρολάν Ντιουμά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατά τη δεύτερη επταετία του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Ρολάν Ντιουμά, τον πατέρα του οποίου Ζορζ είχαν εκτελέσει οι ναζί, είχε αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Ο ίδιος ωστόσο υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της γαλλογερμανικής φιλίας και ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στήριξε το εγχείρημα της γερμανικής επανένωσης μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Ο Ντιουμά, ως δικηγόρος, υπερασπίστηκε πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Πικάσο, ενώ χειρίστηκε και τα κληρονομικά δικαιώματα ζωγράφων όπως ο Ντε Κίρικο και ο Μπρακ, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους σημαντικούς συλλέκτες έργων τέχνης της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Έλενα Ακρίτα: Ομόφωνα άρση ασυλίας μετά τη μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Μ επιστολή της, η Έλενα Ακρίτα ζητούσε από την Επιτροπή την άρση της ασυλίας της ...

Φωτιά στην Ιταλία: Απομακρύνθηκαν πάνω από 1.000 τουρίστες στην Απουλία

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», σχολίασε ο δήμαρχος του Βιέστε, Τζιουζέπε Νομπιλέτι ...

Σε Αττική και Πελοπόννησο μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων από την Αίτνα

Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου και η δραστηριότητά του ηφαιστείου κορυφώθηκε χθες ...