Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ- Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πανδημία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις προκλήσεις της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ενώ συμφώνησαν σε ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προκλήσεις και τη ρητορική.   «Προσφέραμε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.   «Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι απαράδεκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό τον θέμα τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις στρατηγικές ελέγχου και ιχνηλάτησης, όπως και στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Για τα εμβόλια, συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες- μέλη της ΕΕ. «Είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Σασρλ Μισέλ.

«Η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι γίνονται συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ έχουν ήδη γίνει συμφωνίες με άλλες τρεις.   Ακόμη, συμφώνησαν πως τα τεστ και η ιχνηλάτηση είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και για να τεθεί υπό καλύτερο έλεγχο η κατάσταση.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση για την κοινή αναγνώριση, ανάπτυξη και χρήση των rapid tests.   «Αυτό θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ελεύθερη μετακίνηση και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, κάτι που πρέπει απολύτως να διατηρήσουμε», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά στη ιχνηλάτηση, οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών, θέμα που έβαλε στο τραπέζι η Κομισιόν, όπως και για μία κοινή φόρμα Passenger Locator Form, για τους επιβάτες πτήσεων, κάτι που επίσης θα διευκόλυνε την ιχνηλάτηση. Οι ηγέτες επίσης συζήτησαν τη δυνατότητα εναρμονισμού της διάρκειας της καραντίνας.

Ροή Ειδήσεων

Νίκολα Γιόκιτς: Υπογράφει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ με τους Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς όχι μόνο θα επεκτείνει τη συνεργασία...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του 27ου Ποδηλατικού Γύρου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η ΕΛΑΣ την Κυριακή...

Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό ατόμων

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας και της...

Πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ σε πέντε βενζινάδικα για αισχροκέρδεια

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του...

Νίκολα Γιόκιτς: Υπογράφει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ με τους Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς όχι μόνο θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τους Ντένβερ Νάγκετς, αλλά θα βάλει την υπογραφή του σε super-max συμβόλαιο… το...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του 27ου Ποδηλατικού Γύρου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η ΕΛΑΣ την Κυριακή (29/5) στην Αθήνα λόγω της διεξαγωγής του αγώνα «27ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας». Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή...

Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό ατόμων

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του χωριού Πύθιο, για τον εντοπισμό ατόμων. Μέχρι στιγμής οι...