Τουρκική προκλητικότητα: Τα νέα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει αυστηρά και ξεκάθαρά μηνύματα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας η οποία συνεχίζει και βαίνει κλιμακούμενη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Και νέα διπλωματικά  «όπλα» ανασύρει η Αθήνα , από το συρτάρι της ιστορίας του τουρκικού επεκτατισμού, προκειμένου να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα αδιάσειστα επιχειρήματά της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας η οποία συνεχίζει και βαίνει κλιμακούμενη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού και στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης του προβλήματος,  από το ευρύτερο κοινό, το ελληνικό Υπουργείο  Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του. Αυτή είναι άλλωστε από την πρώτη στιγμή και η γραμμή αντιμετώπισης του τουρκικού παραλογισμού έναντι της χώρας μας. Η αποδόμηση με στοιχεία και αδιάσειστα επιχειρήματα που βασίζονται αποκλειστικά στο διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, έναντι των  πάσης φύσεως ανιστόρητων αυθαιρεσιών και μυθευμάτων που χρησιμοποιεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νέο αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης προς την Τουρκία πως  «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ’80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ’90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

“Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τούρκος πρέσβης: «Η Ελλάδα έχει δίκιο»

Οι παραλογισμοί της Άγκυρας  προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της, με την Αθήνα να βρίσκει έναν  ανέλπιστο υποστηρικτή εντός του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας. Πρόκειται για τον τούρκο πρέσβη επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ ο οποίος με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πήρε το μέρος της Ελλάδας σε αυτόν τον ατέρμονο επιθετικό παραλογισμό της Άγκυρας έναντι της χώρας μας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του πως  “Η Ελλάδα έχει δίκιο”.

Με πλούσιο διπλωματικό βιογραφικό ο Γιαλίμ Εράλπ που διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ και μεταξύ άλλων υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία “επιθετικό κράτος”.

Ως γνώστης του Διεθνούς Δικαίου ο τούρκος πρέσβης  αναφέρθηκε στην συνθήκη της Λωζάνης  τονίζοντας πως “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως ‘έχουν καταλάβει τα νησιά μας’ δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και πάρτε τα κατειλημμένα νησιά'”, είπε.

Νέο απειλητικό κρεσέντο Ερντογαν με παραπομπή στη Μικρασιατική καταστροφή

Παρά τις διαρκείς διαψεύσεις των ανιστόρητων ισχυρισμών του, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε απογοητευμένο  και πάλι το εσωτερικό εθνικιστικό του ακροατήριο και από τη Σμύρνη όπου πήγε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελι για την άσκηση ΕFESS 2022 εκτόξευσε νέες ευθείες  απειλές κατά της Ελλάδας.

Με ένα νέο κρεσέντο επιθετικότητας κάλεσε τη χώρα μας να συνέλθει για να μην έχει τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής και απείλησε:

«Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δε θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», υπογράμμισε.

Μέσα στο παραλήρημά του επανέλαβε τα περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών  και κατά την προσφιλή τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κάλεσε την Ελλάδα να λειτουργείς με βάση τις διεθνείς συνθήκες!

«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλοντας συνέχιση των ερευνών και γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο όπως είπε. «Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες», υπογράμμισε.

Μέσα στο «μπέντερ» του παραλογισμού του ο τούρκος πρόεδρος έθεσε και ζήτημα μειονοτήτων κατηγορώντας τη χώρα μας ότι παρόλο που είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της, το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, της Ρόδου της Κω.

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ομως βλέποουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός.  Αλλα δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματα της», κατέληξε.

Γ. Οικονόμου: Τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στα επαναλαμβανόμενα και κλιμακούμενα ξεσπάσματα του Ταγίπ Ερντογαν και των στελεχών της κυβέρνησής του, η ελληνική πλευρά επιμένει να αντιτάσσει την ψυχραιμία που πηγάζει αποκλειστικά από την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και την αναβαθμισμένη αμυντική ισχύς της χώρας και να διαμηνύει σθεναρά πως ανα πάσα στιμή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία την οποία τίποτα και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πλήξει κανείς.

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις νέες ακρότητες Ερντογάν τονίζει με αυστηρότητα πως «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας» .

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλία ο οποίος σημείωσε πως «Απέναντί μας, έχουμε δυστυχώς μια Τουρκία η οποία επιδεικνύει, μια διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με επιθετική ρητορική, με απειλές χρήσης στρατιωτικής ισχύος, με απίστευτες και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που επιδιώκει διαχρονικά η χώρα» παρατήρησε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε «σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική στάση, η Ελλάδα απαντά με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας ενεργά και ασκώντας στη πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό τους κανόνες της διεθνούς δικαιοταξίας».

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...