Στόλτενμπεργκ: Να επιλυθούν «το συντομότερο» οι ανησυχίες της Τουρκίας για Φινλανδία – Σουηδία

Η Σουηδή πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στήριξε και τη Δευτέρα την Άγκυρα, επιμένοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων».

«Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, και η Σουηδία με την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

«Οι εν εξελίξει αλλαγές στους νόμους περί τρομοκρατίας, και στους κανονισμούς για τις εξαγωγές είναι ευπρόσδεκτες για την κάλυψη των ανησυχιών της Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε.

Ο  Στόλτενμπεργκ δήλωσε δε ότι είναι «αδιανόητο» οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην υπερασπιστούν τη Σουηδία εάν δεχθεί επίθεση.

Η Σουηδή πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς της, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη την ανησυχία της Τουρκίας σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα είναι πάροχοι ασφάλειας για την περιοχή, για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε την Τουρκία…

Αιχμές κατά της αδιάλλακτης πολιτικής της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε πάντως την Κυριακή ο πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας Σάουλι Νιινίστο στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, στη Φινλανδία δεν υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία συγκριτικά με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. «Γι’ αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις απόψεις της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”

Από πλευράς του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της σκανδιναβικής χερσονήσου. Σημείωσε ότι η συμμαχία έχει αυξήσει την παρουσία της στις γειτονικές περιοχές της Φινλανδίας.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία αντιτιθέμενη στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμιτές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Λιγότεροι μισθοφόροι στη Λιβύη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού,...

Πάτρα: Πειθαρχικός έλεγχος για τους ιατροδικαστές που εξέτασαν πρώτοι τη Μαλένα και την Ίριδα

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον προϊστάμενο...

Θεσσαλονίκη: Γιατί βούτηξε στον Θερμαϊκό ο 22χρονος – Τι δηλώνει ο ίδιος

Δήλωσε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών -...

Ισθμός: Έκλεισε μετά από κατολίσθηση – Άνοιξε για λίγες ώρες

Ανακοίνωση για τις αναφορές σε τοπικά Μέσα περί...

Λιγότεροι μισθοφόροι στη Λιβύη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού, η Μόσχα έχει πιθανόν αναγκαστεί να δώσει την προτεραιότητα στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά τη...

Πάτρα: Πειθαρχικός έλεγχος για τους ιατροδικαστές που εξέτασαν πρώτοι τη Μαλένα και την Ίριδα

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη ...

Θεσσαλονίκη: Γιατί βούτηξε στον Θερμαϊκό ο 22χρονος – Τι δηλώνει ο ίδιος

Δήλωσε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών - Υποστηρίζει ότι εργάζεται ως κουρέας - Κατηγορείται για τρία πλημμελήματα ...