Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται για την Ουκρανία, είπε η Λιζ ΤραςΑίτημα ενός νέου «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας κάνει η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που διεξάγεται στο Λουγκάνο της Ελβετίας, συγκεντρώνοντας αξιωματούχους από δεκάδες χώρες.

Η κα Τρας τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει άμεση προσπάθεια για τον επαναπατρισμό την Ουκρανών προσφύγων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί «ελπίδα για το μέλλον».

Επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει του χρόνου τη διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και δεσμεύθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να ηγείται της υποστήριξης που παρέχεται στην ουκρανική κυβέρνηση με το σχέδιο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της χώρας.

«Πρέπει να υπάρξει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία και πρέπει να καθοδηγείται από την ίδια την Ουκρανία. Θα πιέσουμε για άμεση επένδυση και για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, διότι είναι απολύτως αναγκαίο να εκκινήσουμε την ουκρανική οικονομία», είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η κα Τρας.

Η διάσκεψη άκουσε από τον Ουκρανό Πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ ότι απαιτείται ένα πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας του, με τις άμεσες ζημιές στις υποδομές να υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σε ενημέρωση προς τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμμετοχή του στις συνόδους της Κοινοπολιτείας, του G7 και του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως προειδοποίησε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι αν δεν σταματήσουν τον Πούτιν στην Ουκρανία, τότε ο Ρώσος Πρόεδρος «θα βρει άλλους στόχους».

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι «υπερέβη κάθε προσδοκία» ως προς τη διατήρηση της ενότητας έναντι της Μόσχας.

Συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως η Ουκρανία θα στηριχθεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό, πρόσθεσε, διέλυσε το μύθο ότι οι δυτικές δημοκρατίες δεν έχουν τη δύναμη να μένουν προσηλωμένες κατά τη διάρκεια παρατεταμένων κρίσεων.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε επίσης τη σημασία της προοπτικής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι συνιστά απόδειξη της απερισκεψίας που έχει διαπράξει ο Πούτιν.

Ροή Ειδήσεων

ΔΕΗ ΑΝ: Διαγωνισμός για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»...

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 21χρονου που βοήθησε 14χρονη να φύγει από το σπίτι της

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανήλικη εντοπίστηκε...

Αφγανιστάν: Ευθύνες στις ΗΠΑ επιρρίπτει ο Ασράφ Γάνι για την επικράτηση των Ταλιμπάν

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρώην...

Θεσσαλονίκη: Μετέφεραν αλλοδαπούς σε πορτ-μπαγκάζ και με ταξί

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε...

ΔΕΗ ΑΝ: Διαγωνισμός για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 550 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δ. Μακεδονίας και συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 21χρονου που βοήθησε 14χρονη να φύγει από το σπίτι της

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανήλικη εντοπίστηκε σε σπίτι φίλης της όπου βρισκόταν και ο κατηγορούμενος. ...

Αφγανιστάν: Ευθύνες στις ΗΠΑ επιρρίπτει ο Ασράφ Γάνι για την επικράτηση των Ταλιμπάν

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι καταφέρθηκε ειδικά εναντίον του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον για την...