Οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής

Η ισότητα των φύλων έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Σήμερα, η ισότιμη θέση των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, κατοχυρωμένο νομικά στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Ωστόσο, το ζητούμενο της κατάκτησης της πραγματικής ισότητας συνεχίζει να αποτελεί πάγια και ουσιαστική διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα: στην οικογενειακή ζωή, στους χώρους εργασίας, στη δημόσια αντιπροσώπευση και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικά ως προς την εκπροσώπηση στα κοινά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η γυναικεία παρουσία είναι ακόμα περιορισμένη. Στην χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Αν και λόγοι που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποθαρρύνουν τη γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά είναι πολλοί, θα επιμείνω στους δύο βασικότερους.

Πρώτον, οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους πρέπει να ανταποκριθεί η γυναίκα σήμερα ως μητέρα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις στην οικογένεια και την επαγγελματική ζωή μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία συχνά λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ενασχόληση με την πολιτική, χώρο με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.

Από την άλλη, βασική αιτία απομάκρυνσης της γυναίκας από τη δημόσια σφαίρα αποτελούν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται εις βάρος των γυναικών. Δυστυχώς, παρά την οποιαδήποτε πρόοδο, η έννοια της ισότητας δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στον χώρο της πολιτικής. Οι γυναίκες πολιτικοί συχνά καλούνται να αποδείξουν περισσότερο την αξία και την ικανότητά τους σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Όσον αφορά στα στερεότυπα, στο χέρι μας είναι να τα καταρρίψουμε. Ασφαλώς, δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως όσο περισσότερες γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική, καθιερώνουν την παρουσία τους και ενισχύουν τη φωνή τους, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεραστούν ετικέτες περί ανδροκρατούμενου χώρου, που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Ως προς τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δυστυχώς υστερούμε ως κοινωνία και ως κράτος. Ως μητέρα τριών κοριτσιών και μαχόμενη δικηγόρος συχνά έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες εξισορρόπησης οικογένειας και καριέρας.

Ευτυχώς έχω την τύχη να έχω πολύ σημαντική βοήθεια από το σύζυγο και την οικογένειά μου αλλιώς θα ήταν δύσκολο να ασχοληθώ με την πολιτική και τα κοινά κάτι που αγαπώ τόσο πολύ. Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε πολύ μικρότερα ποσοστά και αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους.

Δεν υπάρχουν λοιπόν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα σε μια γυναίκα πολιτικό και μια επαγγελματία σε κάποιον άλλον χώρο. Καθημερινά συνειδητοποιώ ως εργαζόμενη μητέρα ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χάραξη γενναίων πολιτικών ουσιαστικής ενίσχυσης της γυναίκας.

Συνεπώς, θεωρώ ότι εμείς οι γυναίκες, και ιδιαίτερα όσες ασχολούμαστε με την πολιτική και μπορούμε εκ του ρόλου μας να συνδράμουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να διεκδικήσουμε κοινωνικές δομές που θα επιτρέπουν σε κάθε πολίτη, άνδρα ή γυναίκα, να ακολουθήσει το επάγγελμα ή το λειτούργημα που επιθυμεί.

Παρά τις δυσκολίες είναι πολύ σημαντικό οι νέες γυναίκες να στραφούν ενεργά στην πολιτική, διεκδικώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα το ρόλο που τους αξίζει, έναν ρόλο ισότιμου «συνδιαμορφωτή» πολιτικών που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, με ικανότητες, θέληση και επιμονή, οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία,...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για...

Προσφυγικό: Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες έως το 2023

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ...

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να χάνει τη ζωή του, όταν βρέθηκε με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων! Όπως...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ. Όπως...