Οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής

-

Η ισότητα των φύλων έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Σήμερα, η ισότιμη θέση των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, κατοχυρωμένο νομικά στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Ωστόσο, το ζητούμενο της κατάκτησης της πραγματικής ισότητας συνεχίζει να αποτελεί πάγια και ουσιαστική διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα: στην οικογενειακή ζωή, στους χώρους εργασίας, στη δημόσια αντιπροσώπευση και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικά ως προς την εκπροσώπηση στα κοινά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η γυναικεία παρουσία είναι ακόμα περιορισμένη. Στην χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Αν και λόγοι που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποθαρρύνουν τη γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά είναι πολλοί, θα επιμείνω στους δύο βασικότερους.

Πρώτον, οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους πρέπει να ανταποκριθεί η γυναίκα σήμερα ως μητέρα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις στην οικογένεια και την επαγγελματική ζωή μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία συχνά λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ενασχόληση με την πολιτική, χώρο με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.

Από την άλλη, βασική αιτία απομάκρυνσης της γυναίκας από τη δημόσια σφαίρα αποτελούν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται εις βάρος των γυναικών. Δυστυχώς, παρά την οποιαδήποτε πρόοδο, η έννοια της ισότητας δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στον χώρο της πολιτικής. Οι γυναίκες πολιτικοί συχνά καλούνται να αποδείξουν περισσότερο την αξία και την ικανότητά τους σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Όσον αφορά στα στερεότυπα, στο χέρι μας είναι να τα καταρρίψουμε. Ασφαλώς, δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως όσο περισσότερες γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική, καθιερώνουν την παρουσία τους και ενισχύουν τη φωνή τους, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεραστούν ετικέτες περί ανδροκρατούμενου χώρου, που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Ως προς τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δυστυχώς υστερούμε ως κοινωνία και ως κράτος. Ως μητέρα τριών κοριτσιών και μαχόμενη δικηγόρος συχνά έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες εξισορρόπησης οικογένειας και καριέρας.

Ευτυχώς έχω την τύχη να έχω πολύ σημαντική βοήθεια από το σύζυγο και την οικογένειά μου αλλιώς θα ήταν δύσκολο να ασχοληθώ με την πολιτική και τα κοινά κάτι που αγαπώ τόσο πολύ. Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε πολύ μικρότερα ποσοστά και αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους.

Δεν υπάρχουν λοιπόν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα σε μια γυναίκα πολιτικό και μια επαγγελματία σε κάποιον άλλον χώρο. Καθημερινά συνειδητοποιώ ως εργαζόμενη μητέρα ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χάραξη γενναίων πολιτικών ουσιαστικής ενίσχυσης της γυναίκας.

Συνεπώς, θεωρώ ότι εμείς οι γυναίκες, και ιδιαίτερα όσες ασχολούμαστε με την πολιτική και μπορούμε εκ του ρόλου μας να συνδράμουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να διεκδικήσουμε κοινωνικές δομές που θα επιτρέπουν σε κάθε πολίτη, άνδρα ή γυναίκα, να ακολουθήσει το επάγγελμα ή το λειτούργημα που επιθυμεί.

Παρά τις δυσκολίες είναι πολύ σημαντικό οι νέες γυναίκες να στραφούν ενεργά στην πολιτική, διεκδικώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα το ρόλο που τους αξίζει, έναν ρόλο ισότιμου «συνδιαμορφωτή» πολιτικών που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, με ικανότητες, θέληση και επιμονή, οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κορωνοϊός: Σε επικίνδυνη τροχιά η χώρα – 254 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 2 νέοι θάνατοι

Σε επικίνδυνη τροχιά η χώρα μας, αφού είναι η δεύτερη φορά που ξεπερνά τα 250 κρούσματα (254) μετά σε ένα 24ωρο. Από το σύνολο των...

Τα θαμμένα ποτάμια της Αθήνας

Ιλισός, Κηφισός και Ηριδανός διέρρεαν την πεδιάδα της Αττικής. Τώρα είναι όλα κάτω από μπάζα. Τρεις ήταν οι βασικοί ποταμοί που διέρρεαν την πεδιάδα της...

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας ειδική αναφορά στον...

Τζέφρι Πάιατ: Σύντομα στην Ελλάδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel “Woody” Williams

Το ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού έχει μήκος 230 μέτρων Την έλευση του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο...

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σκαδό Νάξου – πληροφορίες για εκκένωση

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο νωρίτερα από τις 12:00 σήμερα το πρωί στην περιοχή Σκαδός στη Νάξο. Στη πυρκαγιά που καίει δασική έκταση, επεμβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Πλημμύρες Εύβοια: Από σήμερα η καταβολή του επιδόματος – Χωρίς νερό πολλές περιοχές

Στα ταμεία των ΔήμωνΧαλκιδέων και Διρφυέων - Μεσσαπίων θα βρίσκονται από σήμερα τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής...

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Μέσω taxisnet η ενημέρωση ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις για τους μειωμένους συντελεστές

ΑΑΔΕ - μειωμένη προκαταβολή φόρου: Ολοκληρώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ενημέρωση των επιχειρήσεων, που υπάγονται στο καθεστώς των νέων μειωμένων συντελεστών...