Οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής

-

Η ισότητα των φύλων έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Σήμερα, η ισότιμη θέση των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, κατοχυρωμένο νομικά στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Ωστόσο, το ζητούμενο της κατάκτησης της πραγματικής ισότητας συνεχίζει να αποτελεί πάγια και ουσιαστική διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα: στην οικογενειακή ζωή, στους χώρους εργασίας, στη δημόσια αντιπροσώπευση και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικά ως προς την εκπροσώπηση στα κοινά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η γυναικεία παρουσία είναι ακόμα περιορισμένη. Στην χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Αν και λόγοι που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποθαρρύνουν τη γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά είναι πολλοί, θα επιμείνω στους δύο βασικότερους.

Πρώτον, οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους πρέπει να ανταποκριθεί η γυναίκα σήμερα ως μητέρα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις στην οικογένεια και την επαγγελματική ζωή μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία συχνά λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ενασχόληση με την πολιτική, χώρο με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.

Από την άλλη, βασική αιτία απομάκρυνσης της γυναίκας από τη δημόσια σφαίρα αποτελούν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται εις βάρος των γυναικών. Δυστυχώς, παρά την οποιαδήποτε πρόοδο, η έννοια της ισότητας δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στον χώρο της πολιτικής. Οι γυναίκες πολιτικοί συχνά καλούνται να αποδείξουν περισσότερο την αξία και την ικανότητά τους σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Όσον αφορά στα στερεότυπα, στο χέρι μας είναι να τα καταρρίψουμε. Ασφαλώς, δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως όσο περισσότερες γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική, καθιερώνουν την παρουσία τους και ενισχύουν τη φωνή τους, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεραστούν ετικέτες περί ανδροκρατούμενου χώρου, που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Ως προς τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δυστυχώς υστερούμε ως κοινωνία και ως κράτος. Ως μητέρα τριών κοριτσιών και μαχόμενη δικηγόρος συχνά έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες εξισορρόπησης οικογένειας και καριέρας.

Ευτυχώς έχω την τύχη να έχω πολύ σημαντική βοήθεια από το σύζυγο και την οικογένειά μου αλλιώς θα ήταν δύσκολο να ασχοληθώ με την πολιτική και τα κοινά κάτι που αγαπώ τόσο πολύ. Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε πολύ μικρότερα ποσοστά και αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους.

Δεν υπάρχουν λοιπόν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα σε μια γυναίκα πολιτικό και μια επαγγελματία σε κάποιον άλλον χώρο. Καθημερινά συνειδητοποιώ ως εργαζόμενη μητέρα ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χάραξη γενναίων πολιτικών ουσιαστικής ενίσχυσης της γυναίκας.

Συνεπώς, θεωρώ ότι εμείς οι γυναίκες, και ιδιαίτερα όσες ασχολούμαστε με την πολιτική και μπορούμε εκ του ρόλου μας να συνδράμουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να διεκδικήσουμε κοινωνικές δομές που θα επιτρέπουν σε κάθε πολίτη, άνδρα ή γυναίκα, να ακολουθήσει το επάγγελμα ή το λειτούργημα που επιθυμεί.

Παρά τις δυσκολίες είναι πολύ σημαντικό οι νέες γυναίκες να στραφούν ενεργά στην πολιτική, διεκδικώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα το ρόλο που τους αξίζει, έναν ρόλο ισότιμου «συνδιαμορφωτή» πολιτικών που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, με ικανότητες, θέληση και επιμονή, οι γυναίκες μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μέλλον στον χώρο της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 935 νέα κρούσματα – Πέντε θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της...

Ο Ερντογάν «ανοίγει πόλεμο» με Δύση: «Δεν θα σας ζητήσουμε την άδεια»

Τη δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως αυτή...

Τι ισχύει σε περίπτωση επιστράτευσης -Ποιες ηλικίες καλούνται

Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς...

Ο Γ.Στόλτενμπεργκ ζητά να επιδείξει και η Ελλάδα αλληλεγγύη στην Τουρκία

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υποστήριξε πως η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να...

Πάντα πρωτοπόρος ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε ένα προς ένα τα Δημαρχεία της Νότιας Αθήνας και όχι μόνο, να ακολουθούν το παράδειγμα που έδωσε από το...

Κορωνοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να...

Big Brother: Βίντεο – Άγριος καυγάς ανάμεσα σε Ραΐσα και Άννα Μαρία με τη Ραΐσα να σηκώνει χέρι

Βίντεο με Άγριο καυγά ανάμεσα σε Ραΐσα και Άννα Μαρία που ξέσπασε στο Big Brother, με τη Ραΐσα να σηκώνει χέρι και να χτυπάει...