Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος: Ποιος είναι επιτέλους ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ενωμένης Πόλης;

#allagi_genias

Η πρώτη μας επαφή με τον Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο ήταν το 2014, όταν ο εκλεγμένος από 898 συνδημότες του, Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης με την Ενωμένη Πόλη, την παράταξη του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, βοήθησε εθελοντικά στην ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.

Από τότε ο Δημήτρης προσφέρει εθελοντικά της υπηρεσίες οπουδήποτε του ζητηθεί.

Γνωρίσαμε έναν άνθρωπο ευγενικό, αλλά και θαρραλέο. Δε θα διστάσει να πει αυτά που σκέφτεται, βιάζεται, αλλά είναι μεθοδικός και παραμένει ρομαντικός.

Σε ηλικία 31 ετών έχει καταφέρει να διοικεί επιτυχημένα δύο εταιρίες και να προσφέρει αφιλοκερδώς στο Δήμο και στους συνδημότες του, μέσω της θέσης του στη διοίκηση.

Πρόσφατα δε, εκλέχθηκε ως Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Κινήματος Αλλαγής Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Δημήτρης θα είναι και πάλι υποψήφιος, για τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αυτή τη φορά, ο νεότερος μάλιστα υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στα ψηφοδέλτια της Ενωμένης Πόλης.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να συστηθεί και να μας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Δημήτρη, ποιο ήταν το ερέθισμα που σε έκανε να ασχοληθείς με τα κοινά;

Θα μπορούσες να πεις πως για όλα «φταίει» το… σπίτι μου. Το μικρόβιο υπήρχε πάντα στην οικογένεια μου. Πρώτος το έφερε ο θείος μου, ο αείμνηστος Βασίλης Παπαδόπουλος, που εκλεγόταν βουλευτής Ηλείας με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας μου, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, που έχει διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αργυρούπολης. Όπως καταλαβαίνεις μεγάλωσα μέσα σε μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια.

Ήταν αυτά τα ερεθίσματα που, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό μου χαρακτήρα, με ώθησαν στο να συμμετάσχω από τα μαθητικά μου ακόμα χρόνια στα κοινά, αργότερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, αλλά και πιο πρόσφατα, στις εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, την οποία ίσως σου υπεραπλουστεύω.

Προϋποθέτει όραμα, γνώση του τι και πως μπορείς να προσφέρεις και προσεκτική μελέτη των κινήσεών σου.

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση που ένας άνθρωπος της ηλικίας σου δραστηριοποιείται τόσο ενεργά στην πολιτική, μιας και η νεολαία έχει αποστασιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή…

Τους κατηγορείς γι’ αυτό;

Διανύουμε τον ένατο χρόνο μέσα στην κρίση. Έχουμε δει τους μισθούς να μειώνονται, τους φόρους να αυξάνονται, την ανεργία και ειδικά ανάμεσα στους νέους να εκτοξεύεται και δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να επιβιώσουν.

Οι περισσότεροι πιστεύουν, και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, πως οι πολιτικοί δεν μεριμνούν για αυτούς και ότι αποβλέπουν μόνο στο προσωπικό τους όφελος.

Ζούμε λοιπόν μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης της πολιτικής και των κομμάτων και υψηλής ιδεολογικής σύγχυσης.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως φυσικό επακόλουθο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των νέων και όχι μόνο, στο όλο σύστημα.

Αυτό όμως που πρέπει, κυρίως εμείς οι νέοι, επιτέλους να καταλάβουμε είναι ότι διαδραματίζουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις τοπικές μας κοινωνίες και κατ’ επέκταση στην πολιτεία ολόκληρη. Ο τόπος χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά. Η χώρα απαιτεί ανανέωση του πολιτικού δυναμικού. Το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από ανθρώπους που δε φοβούνται να δουλέψουν και να μοχθήσουν για το αύριο.

Δυστυχώς όμως, βλέπω ακόμη να κυριαρχούν πρόσωπα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, έχουν εξαντλήσει το πολιτικό τους κεφάλαιο, πρόσωπα που δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν.

Και από την άλλη όμως πλευρά το «νέος και άφθαρτος» από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πλάνη. «Νέος και άφθαρτος» δε σημαίνει απαραίτητα και ικανός.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του ψηφοφόρου, που πρέπει να ελέγξει κάθε υποψήφιο και να επιλέξει αν μπορεί να τον εμπιστευτεί με τη ψήφο του.

Τι «βαθμό» πιστεύεις ότι θα πάρεις σε αυτόν τον έλεγχο;

Αυτό θα το δείξει η κάλπη το βράδυ της Κυριακής…

Όμως για να σου απαντήσω σοβαρά, δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα με κρίνουν οι συμπολίτες μου, αν και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά.

Ο κόσμος ψάχνει νέα και αξιόλογα πρόσωπα για να συνδεθεί πολιτικά, συναισθηματικά αλλά πρωτίστως αξιακά, που μαζί με την εμπειρία που διαθέτει η παλαιότερη γενιά πολιτικών θα δημιουργήσουν τις πραγματικές προϋποθέσεις για ανανέωση και αλλαγή.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Πάτρας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, μιλάω δύο ξένες γλώσσες και διευθύνω δύο πετυχημένες εταιρίες, με μία από αυτές να δραστηριοποιείται στο χώρο των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα project που με γεμίζει με περηφάνεια, μιας και ξεκίνησε από το μηδέν από μία παρέα τριών φίλων.

Οποιοσδήποτε, λοιπόν, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, απλά προσπαθώ να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ ως ενεργός πολίτης.

Ποτέ δεν είχα ως κίνητρο την προσωπική μου φιλοδοξία αλλά δεν μπορώ και να αποδεχθώ πως δε θα έχω ενεργό συμμετοχή, τουλάχιστον στο γίγνεσθαι της πόλης που ζω.

Επίτρεψε μου να κάνω το μετά Χριστόν προφήτη λέγοντας πως όλοι πλέον αναγνωρίζουν το έργο της διοίκησης του Γιάννη Κωνσταντάτου, σε μία περίοδο δε που η κεντρική πολιτική σκηνή δεν προσφέρει ούτε τα βασικά στην Αυτοδιοίκηση. Εσύ όμως, αν δεν κάνω λάθος, είχες συμπορευτεί μαζί του από τα πρώτα του βήματα… Τι είδες στον άνθρωπο Γιάννη και τι στον πολιτικό Κωνσταντάτο;

Η γνωριμία μου με τον Γιάννη πάει αρκετά χρόνια πίσω, πριν ακόμη από την εποχή που δημιούργησε, μαζί με τον πατέρα μου, τη δημοτική παράταξη «Αγώνας για το Μέλλον».

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που βλέπει πέρα από τις μικροαντιθέσεις, έναν δυναμικό χαρακτήρα που δε διστάζει να πάρει τολμηρές αποφάσεις σε μία εποχή που απαιτούνται μεγάλες κινήσεις.

Φυσικά και θα βρεις ανθρώπους με αντίθετη άποψη αλλά, ακόμη και αυτοί, συμφωνούν στο ότι ο Γιάννης έχει ήθος, πάθος με αυτό που κάνει και αγάπη για το Δήμο και τους συνδημότες του. Είναι τίμιος, καθαρός και… «θεόκουρλος» Κεφαλονίτης.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά είμαστε και κουμπάροι, μιας και τον έχω παντρέψει!

Οπότε, για να παραφράσω την ερώτησή σου, θα πω πως ο άνθρωπος Γιάννης επισφράγισε με την κουμπαριά μας μία σχέση ζωής και μία φιλία χρόνων των οικογενειών μας που συνεχίζεται έως και σήμερα, ενώ εγώ στήριξα από την αρχή και συνεχίζω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον πολιτικό Κωνσταντάτο, στο δύσκολο δρόμο της Αυτοδιοίκησης που έχει επιλέξει.

Μου βγάζεις έναν ισχυρό πολιτικό ρομαντισμό άλλων εποχών. Μήπως κρατάς επιλεκτικά μόνο τα καλά; Δεν πιστεύεις πως η ενεργή συμμετοχή σου στα κοινά έχει και αρνητικά; Δεν χάνεις και δε δίνεις τίποτα;

Όταν επενδύεις πολύ σε κάτι που σου αρέσει είναι λογικό να χάνεις σε άλλους τομείς.

Περιορίζει πολύ το χρόνο σου με την οικογένεια, τη σύντροφό και τους φίλους σου.

Είναι τέτοια η φύση της πολιτικής που κάποιες φορές καλείσαι να αντιμετωπίζεις τεράστια εμπόδια και δυσκολίες που προκαλούν απογοήτευση και σε κάνουν να χάνεις το κουράγιο σου.

Φυσικά και κάποια στιγμή μπορεί να χάσεις και επαγγελματικά, ειδικά για κάποιον σαν και εμένα που επιχειρεί στην ελεύθερη αγορά.

Παρόλες όμως τις δυσκολίες, δεν το έχω βάλει και δεν σκοπεύω να το βάλω κάτω, γιατί γνωρίζω πως κάνω ό,τι μπορώ και δίνω όλες μου τις δυνάμεις για να αλλάξω κάποια πράγματα και να αφήσω πίσω μου κάτι καλύτερο για τη γενιά μου αλλά κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

Πες μου δύο σου ελαττώματά…

Είμαι ανυπόμονος! Θέλω κάτι και το θέλω να γίνει… εχθές. Προσπαθώ να το περιορίσω γιατί μου δημιουργεί μεγάλο άγχος, αλλά δυστυχώς όχι πάντοτε με επιτυχία.

Μπορείς ακόμη να ρωτήσεις τους συνεργάτες και τους φίλους μου για τη κακή σχέση που έχω με το χρόνο. Είμαι σίγουρος πως θα έχουν πολλές ιστορίες να σου αφηγηθούν.

Ποιους στόχους θέτεις για τον εαυτό σου για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Στις μέρες μας δεν μπορείς να γνωρίζεις που θα βρεθείς αύριο, πόσο μάλλον σε πέντε χρόνια από τώρα. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να σου πω ότι πρώτος μου στόχος είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος, στον επαγγελματικό, τον πολιτικό και τον προσωπικό τομέα.

Σε βάθος χρόνου θα επιθυμούσα να δουλέψω στην ατζέντα μου για το μέλλον της επιχειρηματικότητας των νέων στην πόλης μου, με την χρήση νέων τεχνολογιών κάτω από την ομπρέλα μιας επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας, υπό την αιγίδα του Δήμου.

Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο project που σχεδιάζω με τους στενούς μου συνεργάτες εδώ και μερικούς μήνες.

Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι, με απλά λόγια, ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων της γενιάς μου, κάτω από τη στέγη του Δήμου.

Ο Δήμος προσφέρει τους χώρους και την υποδομή για να φιλοξενήσει επιχειρηματικές ιδέες (start-ups) των νέων δημοτών του, οι μεγάλες εταιρίες του επιχειρείν στην περιοχή προσφέρουν αφιλοκερδώς, με τη μορφή χορηγίας τις υπηρεσίες τους (νομικές συμβουλές, οικονομικές μελέτες κ.ά.) στις νέες αυτές start-ups και αυτές που θα μεγαλώσουν μέσα από τη θερμοκοιτίδα του Δήμου, θα πρέπει να προσλάβουν άνεργους συνδημότες τους ως ανταπόδοση στη βοήθεια που δέχθηκαν.

Μπορεί να σου ακούγεται απλό, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό…

Θα ήθελες να αναφέρεις κάτι σαν μιας μορφής επίλογο σε αυτή τη συνέντευξη;

Ως νέος άνθρωπος, αυτοδημιούργητος, γεμάτος φρέσκες ιδέες και δίψα για προσφορά δηλώνω για ακόμη μία φορά παρών. Εξοπλισμένος με σθένος αλλά και την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τον πολιτικό αλλά και τον επαγγελματικό στίβο είμαι έτοιμος για νέες προκλήσεις και μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν τρέφω αυταπάτες, γνωρίζω ότι είναι δύσκολο το στοίχημα, όμως το οφείλω στον εαυτό μου, στους ανθρώπους μου αλλά κυρίως στη γενιά μου να προσπαθήσω.

Το πιο σημαντικό για εμένα είναι πως η Ενωμένη Πόλη πρέπει να λάβει καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Ο Γιάννης Κωνσταντάτος πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του ως Δήμαρχος του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, γιατί αξίζουμε περισσότερα! Το έργο που έχετε δει είναι μόνο η αρχή.

Θα χαρώ πολύ να έρθω σε επικοινωνία με όσους το δυνατό περισσότερους από εσάς μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο στο Facebook.

 

Σχόλια

Η ιστοσελίδα toaerodromio.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.