Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό – Η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση της Ευρώπης ξεκίνησε

Ιστορική μέρα για τη χώρα οι υπογραφές που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, μεταξύ του Ταμείου και της HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρικής της Lamda Development. Με το Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών αποκτήθηκε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Το Ελληνικό, μετά από 7 χρόνια, πέρασε στην Lamda Development και €647 εκατομμύρια πέρασαν στο κράτος! (€300 εκατ. ως πρώτη δόση και €347 εκατ. ως εγγυητική επιστολή)

 

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

 

Σταμπουλίδης: Η υπογραφή σφραγίει την υλοποίηση μιας εμβληματικής επένδυσης

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε.

Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία.

Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Το έργο που έχει όχι πανελλήνια αλλά και διεθνή διάσταση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κολοσσών εκτιμάται από πολλούς ότι είναι εκείνο που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η πόλη πρότυπο που έχει σκοπό η Lamda Development να αναπτύξει στην περιοχή του Ελληνικού θα αλλάξει, θα μεταμορφώσει την Αθήνα και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Βγάζει οριστικά τη χώρα από την εσωστρέφεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση, τα απόνερα της και την πανδημία, οδηγώντας την σε μία κούρσα ανάπτυξης. Με έργα άνω των 2,5 δισ.ευρώ μόνο την πρώτη πενταετία και επιπρόσθετες επενδύσεις που είναι βέβαιο ότι θα δούμε, το έργο θα οδηγεί τον κατασκευαστικό κλάδο σε κάθετη ανάπτυξη και δίνει ελπίδες για γενικευμένο brain gain.

Δημοπρατήσεις με το καλημέρα

Με το καλημέρα η Lamda ξεκινά δημοπρατήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάπυξη έργων υποδομής οι οποίες θα συνεχίσουν και το 2022.

Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία οδικού δικτύου, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το έργο της υπογειοποίησης της Λ.Ποσειδώνος το οποίο θα περιλαμβάνει το τμήμα που θα ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται το νυχτερινό κέντρο Ποσειδώνιο και θα καταλήγει στην Λεωφόρο Αλίμου. Το κόστος είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Στα κτιριακά έργα την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθούν επενδύσεις 1,5 δισ.ευρώ που αφορά επενδύσεις της Lamda και επιπρόσθετα θα έχουμε και επενδυτές με συμφωνίες που έχουν κλείσει και άλλες που έρχονται. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψης της Ελλάδας, είπε ο κ.Αθανασίου.

Τα κτίρια

Ήδη οι πρώτες συμφωνίες είναι με την TEMEΣ που αφορά το ξενοδοχείο στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και κατοικίες στον διπλανό προβλήτα και στο όρμο του Αγίου Κοσμά που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και κατοικίες (bungalows). Στόχος είναι ο τουρισμός να απλωθεί σε όλο το 12μηνο.

Επίσης έχουμε την επένδυση της Φουρλής για ένα νέο Retail Park και θα έχουμε καταστήματα από ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Intersport κ.α.

Για το έργο θα γίνουν εκτεταμένες παρουσιάσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 7 Ιουλίου για τον πρώτο πράσινο “ουρανοξύστη” το Marina Tower, και μετά από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν συνεχόμενες παρουσιάσεις οι οποίες ουσιαστικά θα προαναγγέλουν το κάθε φορά επόμενο βήμα.

Το Ελληνικό που η επένδυση του γίνεται σήμερα γίνεται πραγματικότητα αφορά μία συνολικά τεράστια επένδυση 8 δισ.ευρώ με έκταση 3 φορές το Μονακό, με ακτογραμμή 3,5 χλμ. που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η αξία που θα δημιουργήσει το Ελληνικό απλώνεται σε όλη τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα.

Για το έργο στην πρώτη δεκαετία θα επενδυθούν περί τα 6 δισ. ευρώ και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν πρωτοποριακές τόσο πολεοδομικά όσο και κατασκευαστικά. Στόχος είναι το Ελληνικό να καταστεί μία έξυπνη τεχνολογικά, φιλική περιβαλλοντικά, προσβάσιμη σε όλους αλλά και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη περιοχή της Αθήνας που θα συμβάλλει στο τουριστικό προϊόν της πόλης και θα έχει διεθνή ακτινοβολία.


Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές,...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κωνσταντινιά Τσολακίδου

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 11...

Φωτιά τώρα στη Σπιάντζα Πύργου Ηλείας

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες...

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης συνεχίζονται και με ευθύνη του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  ...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κωνσταντινιά Τσολακίδου

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 11 πμ, στα κοιμητήρια της κοινότητας Παλαιοχωρίου. ...