Η Επένδυση στο Ελληνικό μεταμορφώνει τα Νότια Προάστια

-

Το Hellinikon Project, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, θα μεταμορφώσει τα νότια προάστια της πρωτεύουσας τα επόμενα χρόνια.

«Από εδώ όπου απογειώνονταν αεροπλάνα, το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο απογείωσης στη νέα εποχή για τη χώρα μας» είπε ο επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Το Ελληνικό μπορεί πραγματικά να απογειώσει τη χώρα και να κάνει τα νότια προάστια της Αθήνας έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Ήδη όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά για τις υποδομές που θα δημιουργηθούν, οι εντυπωσιακές τρισδιάστατες μακέτες με τα ψηλά κτίρια, το Μητροπολιτικό Πάρκο και το αναβαθμισμένο παράκτιο μέτωπο, μας προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να δούμε να υλοποιείται τα επόμενα χρόνια στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Επένδυση Ελληνικό Νότια Προάστια

Με συνολική έκταση άνω των 2.000.000 τ.μ., το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού θα είναι ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου για τα νότια προάστια, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα πάρκα του εξωτερικού, όπως το Hyde Park του Λονδίνου ή το Central Park της Νέας Υόρκης.

Το πάρκο βρίσκεται στο κέντρο της ανάπλασης του Ελληνικού και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι οργανικά συνδεδεμένο με την πόλη και το θαλάσσιο μέτωπο, ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο από όλους.

Ένα καταπράσινο τοπίο που συνδυάζει πανέμορφα μονοπάτια για ειδυλλιακούς περιπάτους, ποδηλατικές διαδρομές μέσα στη φύση, κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα μπάσκετ και τένις, κολυμβητικό συγκρότημα και κλειστά γυμναστήρια για την καθημερινή άθληση, πλατείες και χώρους αναψυχής για στιγμές χαλάρωσης με φίλους.

Δε λείπουν, φυσικά, οι χώροι πολιτισμού και τα θεματικά πάρκα, όπου θα φιλοξενούνται πλήθος εκδηλώσεων και θεαμάτων, αλλά και σειρά δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.

Όλα αυτά θα πλαισιώνονται από ένα εντυπωσιακό δάσος φυλλοβόλων δέντρων και έναν πανέμορφο μεσογειακό κήπο, δημιουργώντας μια πραγματική όαση πρασίνου που θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει μοναδικά το ως τώρα λιγότερο αξιοποιημένο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η μετατροπή μεγάλου μέρους της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο πρασίνου, θα επιτρέψει στην πόλη μας να αναπνεύσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το μικροκλίμα και την ποιότητα του αέρα της περιοχής, προσφέροντας στους κατοίκους έναν πνεύμονα δροσιάς και ρίχνοντας τη μέση θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο θερμοί.

Η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης

Επένδυση Ελληνικό Νότια Προάστια

Η παράκτια ζώνη θα μεταμορφωθεί και θα είναι πλέον προσβάσιμη στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.

Κεντρικό στοιχείο της είναι μία αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ, ανοιχτή σε όλους, που θα πλαισιώνεται από χώρους αναψυχής και εστίασης, καθώς και έναν παραλιακό πεζόδρομο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Ένα από τα πρώτα έργα της πρώτης πενταετίας είναι η αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών υποδομών υψηλών προδιαγραφών. Στοιχεία ενός παζλ που θα συνθέσουν ένα ιδανικό παραλιακό τοπίο, μοναδικό για ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Εμπορικά κέντρα και γραφεία υψηλών προδιαγραφών

Επένδυση Ελληνικό Νότια Προάστια

Στη βόρεια πλευρά του Ελληνικού πρόκειται να ανεγερθεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, κοντά στον σταθμό Μετρό Ελληνικό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης το οποίο αναμένεται να στρέψει το εμπορικό ενδιαφέρον στα νότια προάστια, προσελκύοντας τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες σε έναν μοναδικό προορισμό αγορών και διασκέδασης. Το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία μιας εμπορικής galleria στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Θα κατασκευαστούν, επίσης, υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων καθώς και ένα, κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη ή θέλουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας.

Τα νότια προάστια πρόκειται να γίνουν ένας νέος επιχειρηματικός κόμβος, ενώ πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών αυτών αναμφίβολα θα επιλέξουν την ευρύτερη περιοχή και ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τα έργα υποδομής

Επένδυση Ελληνικό Νότια Προάστια

Μέσα στην πρώτη πενταετία, πρόκειται να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα υποδομής που θα αποφορτίσουν κυκλοφοριακά στην περιοχή, διευκολύνοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, σε μήκος 3 χλμ από το τέλος της παραλίας του Αλίμου και η εκ νέου ανύψωση της στην περιοχή της μαρίνας του Ελληνικού, αλλά και η επέκταση της γραμμής του τραμ από την Ποσειδώνος στο ύψος του Άγιου Κοσμά μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο σταθμό Μετρό Αργυρούπολη, θα διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση στην περιοχή.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Επένδυση Ελληνικό Νότια Προάστια

Η ανάπτυξη μιας πρότυπης, έξυπνης πόλης μέσα στην πόλη, θα δημιουργήσει έναν νέο προορισμό υψηλού επιπέδου, προσελκύοντας επισκέπτες, νέους κατοίκους, αλλά και επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού μπαίνει στο ραντάρ επίδοξων αγοραστών και η ζήτηση ακινήτων είναι ήδη μεγάλη στους όμορους δήμους. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αξίες των ακινήτων στην περιοχή, η οποία αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν κατοικίες ή επαγγελματικά ακίνητα σε μια περιοχή που θα είναι σε λίγα χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η προβλεπόμενη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, θα φέρει σημαντικά έσοδα για τα δημοτικά ταμεία . Έσοδα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν  για την ανάπτυξη ή αναβάθμιση υποδομών που θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Το Ελληνικό είναι ένα κομβικό έργο που θα φέρει τα νότια προάστια στο προσκήνιο και σε μια νέα εποχή τουριστικής, εμπορικής, οικονομικής και επιχειρηματικής άνθισης. Σε πέντε μόλις χρόνια, τα νότια προάστια θα αποτελούν ένα νέο σημείο αναφοράς και έναν αυτοτελή προορισμό για την πόλη της Αθήνας, πόλο έλξης επισκεπτών, κατοίκων και επιχειρήσεων.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα μεταμορφώνεται, χτίζοντας σταδιακά μια νέα ταυτότητα με σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, το περιβάλλον και την ελληνική οικονομία.

Μάκης Αποστόλου

ΠΗΓΗnou-pou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ