Οι κύριοι Παπανικολάου και Κονδύλης κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Τα δικά μας.. δικά μας και τα δικά σας και αυτά δικά μας

Η καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι το φυσικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας, η οποία κάνει αντίσταση στον εαυτό της… με την τοποθέτηση μιας πρώην πρωταθλήτριας Πετοσφαίρισης στην θέση του υπουργού Πολιτισμού… Είναι περίεργο, είναι βλακώδες, πείτε το όπως θέλετε·  πάντως εξηγείται..

Αυτό που δεν εξηγείται είναι γιατί ένας δήμαρχος, που (τυπικά, τουλάχιστον) δηλώνει Ν.Δ., μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, μπορεί να μάχεται την επένδυση, να την εμποδίζει ξεσηκώνοντας τους δημότες του, εμφανιζόμενος μάλιστα στο πλευρό προσωπικοτήτων ιδιαιτέρας ολκής, όπως ο Χρ. Κορτζίδης.

Η εχθρική στάση του δημάρχου Γλυφάδας, επηρεάζει πολύ περισσότερο τον δήμο του που έχει τους περισσότερους κατοίκους και μια μεγάλη εμπορική αγορά η οποία θα πληγεί από τις εμπορικές αναπτύξεις στο πρώην αεροδρόμιο, λέει: (Στο κάτω κάτω, η αξιοποίηση του Ελληνικού έργο της κυβέρνησης Σαμαρά δεν ήταν…);

Ο Γ. Παπανικολάου δεν καταλαβαίνει ότι η πραγματοποίηση της επένδυσης είναι προς όφελος όλων των όμορων δήμων, όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Λογικό μου ακούγεται, αν σκεφτεί κανείς… ότι χθες, έδωσε ακόμα ένα show σε κουτσομπολίστικη εκπομπή για τον μισοτελειωμένο δρόμο, την ίδια ώρα που ο Γ. Κωνσταντάτος βρισκόταν στο βήμα της Βουλής… Μοναδικός καλεσμένος επίσημα ως Δήμαρχος για τον Φορέα Διαχείρισης, δεχόμενος τα συγχαρητήρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, για την τοποθέτησή του.

Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω επένδυση, εφόσον τελικά ξεκινήσει, θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανότατα το μείζον ζήτημα για τους δήμους Γλυφάδας και Αλίμου να μην είναι ο συγκεκριμένος φορέας που στο κάτω – κάτω έχει συγκεκριμένη δουλειά, με τα έσοδά του να είναι ανταποδοτικά.  Το «καυτό» ζήτημα είναι κυρίως πως κατανέμονται τα μη ανταποδοτικά έσοδα, όπως π.χ. τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα τέλη από τα ξενοδοχεία, αλλά και αυτά από το καζίνο που είναι 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του…

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου τερατολογεί για τα σκουπίδια που δήθεν θα πνίξουν τη Γλυφάδα. Αυτό στο οποίο αντιδρά ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι η πρόθεση του επενδυτή (Lamda Development) να κατασκευάσει, ιδίοις εξόδοις, διαδημοτικό κέντρο επεξεργασίας σκουπιδιών. Αυτό ο επενδυτής δεν το παραχώρησε από την καλή του την καρδιά.

Το παραχώρησε, επειδή το εξασφάλισε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, έπειτα από διαπραγμάτευση σε πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας με τον επενδυτή και σκοπό το αμοιβαίο συμφέρον.

Το μοντέλο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα που ακολούθησε ο ηλικίας 40 ετών Κωνσταντάτος δεν το ανακάλυψε μόνος του. Ακολούθησε αυτό που έκανε ένας άλλος πετυχημένος δήμαρχος, ο Διονύσης Χατζηδάκης του Π. Φαλήρου, όταν η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει την ανάπτυξη της μαρίνας Φλοίσβου σε ολυμπιακών προδιαγραφών.

Δήμαρχος Αλίμου: Δυσλειτουργικός ο νέος φορέας διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού

Δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και αντιεπενδυτικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης τον σχεδιασμό του νέου φορέα για την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού.

Με παρέμβασή του στην συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Κονδύλης επέκρινε το αρμόδιο υπουργείο καθώς όπως είπε κατάρτισε την επίμαχη ρύθμιση χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους και εξήγησε «σύμφωνα με τους Θεσμούς, η σύσταση του φορέα αποτελεί προαπαιτούμενο. Η σχεδίαση του φορέα όμως είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Αντί λοιπόν να υπάρξει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο δημιούργησε ένα μόρφωμα, δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό που εμποδίζει τους Δήμους και ίσως την επένδυση».

Ο ίδιος πρότεινε νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε ο φορέας να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από Ιδιωτικού Δικαίου καθώς επίσης «να αυξηθούν οι εκπρόσωποι των Δήμων Γλυφάδας και Αλίμου από έναν σε τουλάχιστον δύο».

Ο νέος φορέας έχει προικιστεί με όλα τα αναγκαία εργαλεία για να επιτελέσει το ρόλο του και εξηγεί την αυξημένη εκπροσώπηση που θα έχει ο δήμος του ως αποτέλεσμα της της λογικής ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου ανήκει κατά 90% στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης. Tο 6% της έκτασης ανήκει στη Γλυφάδα και το 4% στο δήμο Αλίμου. Γεωγραφικό κριτήριο λέγεται κ. Κονδύλη!

Τι μπορεί να καταλάβει άραγε ο δήμαρχος Αλίμου… αφού έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά φαίνεται ότι δεν έχασε και τους συμμάχους του (άκρα δεξιά μεριά), με τους οποίους συναποφασίζει και “περνά” σοβαρά θέματα όπως η διατήρηση των ακριβών Δημοτικών Τελών και ο Προϋπολογισμός.