10.000 ευρώ έκτακτη επιδότηση σε επιχειρήσεις εστίασης

Πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται έκτακτη επιδότηση ύψους 10.000 ευρώ σε καφετέριες και εστιατόρια για να ανοίξει πάλι η εστίαση.

Έρχεται έκτακτη επιδότηση ύψους 10.000 ευρώ σε καφετέριες και εστιατόρια για να ανοίξει πάλι η εστίαση. Όπως είαι γνωστό ο κλάδος έχει βάλει λουκέτο εδώ και 6 μήνες και οι ζημιές είναι τεράστιες.

Ειδικότερα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha 98,9στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το αίτημα που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς για οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

Βάσει των πληροφοριών αυτών, η κυβέρνηση εξετάζει την χορήγηση ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά για την αγορά πρώτων υλών, προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καββαθάς μιλώντας στον Alpha 98,9 είχε αναφερθεί στις ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος από τα συνεχόμενα lockdown.

«Στα δύο lockdown, του περασμένου Μαρτίου και Νοεμβρίου, η καταστροφή που υπέστη ο κλάδος και οι απώλειες υλικών είναι τεράστια. Σε επιχείρηση που έχει αποθέματα σε ψυγεία και αποθήκες και είναι ευαλλοίωτα, ένα μεγάλο ποσοστό καταστράφηκαν ή δόθηκαν δωρεάν» συνέχισε και κατέληξε:

«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε μια ενίσχυση που θα έρθει να ισοψηφιστεί με τις απώλειες που είχαμε στα δύο lockdown. Κι αυτή η ενίσχυση θα πέσει αμέσως στην αγορά. Όταν βάλει κάποιος το κλειδί στην πόρτα, δεν είναι τα παγιωμένα ανελαστικά έξοδα κάθε μήνα, έχεις να αντιμετωπίσεις και το προσωπικό. Ούτε θα δεις την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης υπερπληρότητα, θα υπάρχει φόβος. Στην περσινή επανεκκίνηση πέρασαν 40 ημέρες με υποτονική κίνηση και ζημία των επιχειρήσεων. Να δούμε και το επίπεδο διατήρησης του υφθιστάμενου προσωπικού με ενίσχυση της επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους. Είναι τεράστια η ζημιά. Και το ιδιωτικό χρέος μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκε κατά 30 δισ. ευρώ. Πρέπει να συζητηθεί το κούρεμά του και μια ρεαλιστική ρύθμιση.

Ξεκινάμε ουσιαστικά μετά από έναν χρόνο κλειστή την εστίαση ή σε υπολειτουργία με συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την προηγούμενη κρίση, που έρχονται να προστεθούν στα δυσμενή αποτελέσματα μέσα στην υγειονομική κρίση, που ήταν βίαιη. 30 χρόνια στην εστίαση δεν είχα πάρει εντολή από το κράτος να κλείσω την επιχείρηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, χθες είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, ενώ πρότεινε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στην εστίαση. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κλάδο της εστίασης ως «από τους βαρύτερα πληττόμενους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνοντας ωστόσο πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, έτυχε ουσιαστικής στήριξης με επιδότηση «ως και 70% του χαμένου τζίρου για όσο υπολειτουργούσε».

Πρόσθεσε πως σήμερα, η εστίαση «είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στα όρια και φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στην φάση που κάποιοι στην εστίαση θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επανεκκινήσουν».

«Γνωρίζετε ότι εμείς είχαμε άλλη αντίληψη εμπροσβαρούς στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προκειμένου να αντέξουν αλλά κυρίως να συγκρατηθεί η ύφεση. Διότι η ύφεση είναι σαν δίνη, αν σε πάρει σε βυθίζει όλο και περισσότερο προς τα κάτω» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε δέσμη μέτρων για την «βιώσιμη επανεκκίνηση» των επιχειρήσεων:

-Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο .

-Να επιδοτηθεί με την επανέναρξη η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lock down.

-Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση.

-Γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών

Προϋπόθεση βιώσιμης επανεκκίνησης η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Ειδικά στο θέμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, όπως διευκρίνισε, «θα πρέπει να αφορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και το ιδιωτικό χρέος της κρίσης στα πρότυπα της ρύθμισης που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαμε βγει από το μνημόνιο για τα χρέη στις ασφαλιστικές εισφορές», υπενθυμίζοντας ότι προέβλεπε «κούρεμα ονομαστικού χρέους ως και 40% μεσοσταθμικά και ρύθμιση με 120 δόσεις για το υπόλοιπο»

Χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους «αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να μιλάμε για βιώσιμη επανεκκίηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας», σημειώνοντας πως στην Ελλάδα «δεν υπήρξε στην εστίαση αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις η στήριξη που υπήρξε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία που «που επιδότησε στο 70% του τζίρου την εστίαση την περίοδο που υπολειτουργούσε».

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία,...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για...

Προσφυγικό: Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες έως το 2023

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ...

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να χάνει τη ζωή του, όταν βρέθηκε με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων! Όπως...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ. Όπως...