Βορίδης: Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές«Πώς μιλάτε για θεσμικές εκτροπές από την κυβέρνησή μας, όταν δύο στελέχη σας είναι κατηγορούμενοι στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών” στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την εκλογική διαδικασία των κατοίκων εξωτερικού, την αυτοδιοίκηση και την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Ψηφίστηκε επίσης, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, το άρθρο 44 που ρυθμίζει τη διαδικασία εισαγωγής θεμάτων από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια, εκτός ημερήσιας διάταξης. Επί 298 ψηφισάντων, 157 βουλευτές (ΝΔ) ψήφισαν “ναι”, 131 (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ) ψήφισαν “όχι”, ενώ 10 (Ελληνική Λύση) δήλωσαν “παρών”.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών και στον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Πως λέτε κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχει δημοσκόπηση τα τελευταία χρόνια που να μη δείχνει διαφορά 8-10%; Πως μιλάτε για θεσμικές εκτροπές από την κυβέρνησή μας, όταν δύο στελέχη σας είναι κατηγορούμενοι στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο και η μόνη υπεράσπισή σας είναι ότι δεν κατηγορούνται για όλα τα αδικήματα αλλά για μερικά; αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης σημειώνοντας παράλληλα, ότι η ΝΔ υπέστη έλεγχο των πεπραγμένων της σε δύο εξεταστικές επιτροπές, από τις οποίες “δεν προέκυψε τίποτα”.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε, αφενός στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφετέρου σημείωσε ότι υπάρχουν εκλογικά ζητήματα για τα οποία “έχουμε χρόνο να διαβουλευτούμε”. Ως παράδειγμα έφερε διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αφορούν σε κατοίκους εξωτερικού (ειδικοί κατάλογοι εξωτερικού, αποστολή ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές, αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών). “Επειδή άκουσα επιφυλάξεις [..] και για να διαβουλευτώ περαιτέρω με τα κόμματα, τα σχετικά άρθρα 11, 13 και 19 τα αποσύρω επί του παρόντος. Και να στείλουμε και ένα μήνυμα, ότι έχουμε πάρα πολύ χρόνο μπροστά μας, και επομένως έχουμε άνεση και δεν σχεδιάζουμε εκλογές…”

Για να μην κάνει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές, ξέρει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, ανέφερε νωρίτερα σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. “Ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές όταν ξέρει ότι θα τις κερδίσει. Για να μην τις κάνει το φθινόπωρο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε να τις πραγματοποιήσει, οργανώθηκε να τις πραγματοποιήσει, […] ξέρει πολύ καλά ότι γι’ αυτόν τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα στην κοινωνία”. Σημείωσε μάλιστα, ότι “θα γίνονται ακόμη πιο άσχημα το επόμενο διάστημα, σε σημείο που, αν πούμε ότι οι εκλογές του Φθινοπώρου θα μπορούσαν να είναι ένα ντέρμπι μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι βέβαιο ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα είναι μία πολύ μεγάλη ήττα για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία”.

Τη γνώμη ότι δεν πρέπει να επικρατεί αναρχία στα δημοτικά συμβούλια, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, περιγράφοντας ως σωστή τη ρύθμιση για κατάθεση των προτάσεων της αντιπολίτευσης δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Ζήτησε ωστόσο “να δεσμεύεται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να τα φέρει στη συνεδρίαση, και όχι μέσα από ψηφοφορία”.

Εμείς λειτουργούμε θεσμικά σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας: Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και στο αποτέλεσμα. Δεν είμαστε περιστασιακοί τακτικιστές. Στρατηγική μας επιλογή είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αντιμετώπιση των όσων κρίσεων γεννάει η διεθνής κατάσταση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, ακόμα πιο σταθερά, ακόμα πιο αποφασιστικά και στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα Σφακιά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από τα Χανιά...

Παρί Σεν Ζερμέν – Μονπελιέ 5-2: Από πεντάρα σε πεντάρα…

Μετά το 5-0 επί της Κλερμόν στην...

Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης: Προσήχθη ο δράστης

Πρόκειται για 70χρονο αγρότη, ο οποίος φέρεται να...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα Σφακιά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από τα Χανιά αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. ...

Παρί Σεν Ζερμέν – Μονπελιέ 5-2: Από πεντάρα σε πεντάρα…

Μετά το 5-0 επί της Κλερμόν στην πρεμιέρα της Ligue 1, η Παρί Σεν Ζερμέν διέλυσε με 5-2 και την Μονπελιέ έχοντας...

Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης: Προσήχθη ο δράστης

Πρόκειται για 70χρονο αγρότη, ο οποίος φέρεται να έκανε αγροτικές εργασίες και με ένα καμινέτο έβαλε κατά λάθος φωτιά. ...