Η Γαλλική Naval Group κατέθεσε την πρότασή της για τις φρεγάτες του ΠΝ

Τη δική της πρόταση έχει καταθέσει η Γαλλία και συγκεκριμένα η Naval Groupe όσον αφορά το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, είναι να αναβαθμιστούν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ -μέσω της ύπαρξης ενδιάμεσης λύσης- αλλά και να κατασκευαστούν οι τέσσερις φρεγάτες τελευταίας γενιάς, από τις οποίες ορισμένες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη των εγκαταστάσεων των ελληνικών ναυπηγείων από κλιμάκιο της Naval Group.

Εάν η γαλλική πρόταση λάβει το «πράσινο φως», η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει την μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας. Εξάλλου, η Team France που έχει υποβάλει τη συνολική πρόταση (Naval Group, Thales, MBDA) συμμετέχει στο γαλλικό πρόγραμμα FDI.

Όσον αφορά το έργο της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, επικεφαλής θα είναι η Thales που αποτελεί τον αρχικό πάροχο του CMS των φρεγατών. Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει η θυγατρική της Thales, Thales Hellas.

Κύκλοι του γαλλικού ομίλου αναφέρουν πως το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που προτείνουν θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, με οφέλη γεωστρατηγικά και οικονομικά. Σε αυτά ανήκουν και η τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ελληνική βιομηχανία για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών FDI HN, αλλά και την παραγωγή, σε δεύτερη φάση, στην Ελλάδα.

Οι βασικές συνιστώσες της γαλλικής πρότασης περιλαμβάνουν την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, τη συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης, σε κοινά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης, στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων και στην εν γένει επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην χώρα μας. Ενδεικτικά, για το πρόγραμμα των Belharra και για τα υπόλοιπά εξαγωγικά προγράμματα του Naval Groupe, προβλέπεται η συνεργασία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές εταιρίες.

Στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής «συμμαχίας», το Naval Groupe, συνεργάζεται, ήδη, όσον αφορά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του, με ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, έχει συζητήσεις με περίπου είκοσι ακόμη υποψήφιους και συνεργάζεται με τρία ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ενδεικτικά, η λίστα των υφιστάμενων προμηθευτών του Naval Groupe περιλαμβάνει τις εταιρείες Άκμων, Elfon, Ελληνικά Καλώδια, Intracom Defense, METKA, Mevaco, Miltech Hellas και Teletel. Επίσης, η γαλλική λύση, εάν κι εφόσον εγκριθεί, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει παίκτες της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας οι φορείς GICAN και SEKPY έχουν υπογράψει σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

Ευρύτερα, το Naval Groupe, προσβλέπει στην ανάπτυξη επιμέρους προγραμμάτων, όπως η δημιουργία στη χώρα μας υψηλών προδιαγραφών Κέντρου Ναυτικής Υποστήριξης και Συστημάτων, το οποίο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη συνεργασία ελληνικής εταιρίας. Θα είναι εξοπλισμένο, με ψηφιακά και cyber software εργαλεία και μέσα. Όπως κι ενός κέντρου Μηχανικής που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών για τα μελλοντικά πρότυπα των φρεγατών κλάσης Belharra, ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική καινοτομία στο ναυτικό πόλεμο.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Ολυμπιακός 84-74: Τέταρτοι οι ερυθρόλευκοι στο Final Four της Euroleague

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-74 στον μικρό...

Επιτήδειοι εξαπατούν κόσμο με τα στοιχεία του γ.γ. Δημοσίας Τάξης

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών...

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ...

Σε εξέλιξη εγχειρήματα προς ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ενέργεια

«Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των...

Ολυμπιακός 84-74: Τέταρτοι οι ερυθρόλευκοι στο Final Four της Euroleague

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-74 στον μικρό τελικό του Final Four της Euroleague που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Οι Καταλανοί κατέκτησαν την τρίτη...

Επιτήδειοι εξαπατούν κόσμο με τα στοιχεία του γ.γ. Δημοσίας Τάξης

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων...

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, στην οδό Μοναστηρίου 81, στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης εισέβαλε στο πρακτορείο με την...