Αντώνης Σύκαρης: Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης κατέκτησε ακόμη μία κορυφή των Ιμαλαϊων

Στις 15 Απριλίου ανέβηκε στην κορυφή Annapurna

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αντώνης Συκάρης βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, είχε δώσει μια υπόσχεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον εαυτό του. Να επιτύχει στην αποστολή που ετοίμαζε κατακτώντας την κορυφή των Ιμαλαϊων Annapurna των 8091 μέτρων.

Το είχε υποσχεθεί και για το γεγονός ότι είχε μόλις επιστρέψει τότε από την πιο δύσκολη ορειβατική αποστολή που είχε γίνει χειμώνα για την κατάκτηση της πιο επικίνδυνης κορυφής αυτής του βουνού Κ2 των 8611 μέτρων.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου ο Έλληνας κορυφαίος αλπινιστής ανέβηκε στην κορυφή Annapurna, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει. «Σήμερα 15 Απριλίου 2021 και ώρα 14:00, ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή Annapurna I (8.091m). Έλληνες τα καταφέραμε! Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή στην Ελλάδα, στους Έλληνες και σε όλους τους Έλληνες ορειβάτες. Ιδιαιτέρως την αφιερώνω στον Γρέγο Τανισκίδη που έφυγε από αυτή τη ζωή. Αλλά είναι ανάμεσα μας! Γρέγο, από εδώ ψηλά ίσως να με ακούς καλύτερα! Σε αγαπάμε αγόρι μου! Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ! Επίσης, αφιερώνω αυτή την κορυφή στον Γιάννη της Έλσας, καθώς και στους αείμνηστους ορειβάτες Δημήτρη Μπουντόλα και Κλήμη Τσατσαράγκο. Φίλες και φίλοι μαζί τα καταφέραμε! Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αγάπη σας!», θα γράψει αργότερα στη σελίδα του στο facebook ενώ σε ένα δεύτερο ποστάρισμα θα πει: ««Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου, γιατί κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν. Πρώτη ελληνική ανάβαση στο βουνό Annapurna 8.091m. Η 5η οκτάρα κορυφή της ζωής μου είναι πραγματικότητα!!! Σας ευχαριστώ πολύ! Χάρη σε εσάς όλα μπορούν να συμβούν».

sykaris_antonis_anapourna

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Αντώνης Συκάρης θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας αλπινιστής. Γεννήθηκε τον Μάΐο του 1962 και είναι έγγαμος με τη Καλλιόπη Κονή και έχει δύο παιδιά την Βιολέτα και τον Γιάννη, και μια εγγονή την Ίριδα. Το 1976 ίδρυσε την αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών ΣΥΚΑΡΗΣ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε Ιδιοκτήτης. Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε Real Estate και παραγωγή ενέργειας. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει πέντε από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης (Grand Slam).

Everest 8.848m – Kangchenjunga 8.586m – Manaslu 8.163m – Lhotse 8.516m – Annapurna 8091m, ενώ συμμετείχε ως ο μοναδικός Έλληνας στην διεθνή χειμερινή αποστολή στο Κ2 8.167μ των Ιμαλαϊων σταματώντας όμως για λόγους υγείας στα 7.500μ.

«Θρίλερ» στα 7.500 μέτρα: Η περιπέτεια του Αντώνη Συκάρη στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει στο protothema.gr για την περιπέτειά του στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή Κ2 των Ιμαλαϊών. Τα λόγια του ήταν συγκλονιστικά, για τις στιγμές που έζησε λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή του Κ2 των Ιμαλαϊων με υψόμετρο 8.611 μέτρα. Περιέγραψε τι ήταν αυτό που τον έκανε να αποφασίσει τελευταία στιγμή να μην ακολουθήσει τους τρεις σχοινοσυντρόφους του, οι οποίοι χάθηκαν στην «αγκαλιά» του βουνού. Φθάνοντας μαζί με άλλους σχοινοσυντρόφους στα 7.450 μέτρα με την θερμοκρασία να είναι στους μείον 39 ψάχνοντας να βρουν κάποιες σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα, ο Αντώνης Συκάρης, σκεφτόταν την κορυφή και μόνο.

«Την ώρα που προσπαθούσαμε να βρούμε τις σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα μέσα στο χιόνι, τα πόδια μου έπαθαν κρυοπαγήματα και ειδικά τα μεγάλα δάχτυλα. Εκεί το πράγμα άρχισε να θολώνει ως προς το να πας στην κορυφή. Όταν στήσαμε τις σκηνές και ενώ ήταν για δυο άτομα μπήκαμε 7 με 8 άτομα, κατάφερα να βγάλω τα παπούτσια μου και βλέπω τα δυο δάχτυλά μου που είχαν αρχίσει να γίνονται μπλε. Αυτό σήμαινε ότι θα εξελισσόταν. Η επιθυμία μου όμως να συνεχίσω παρέμενε και ήταν πολύ δυνατή. Ξέραμε ότι η θερμοκρασία όσο ανεβαίνουμε θα φτάσεις στους μείον 55 και ότι έχουμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να πάμε και να γυρίσουμε, αφού και ο αέρας που ήταν στα δέκα χιλιόμετρα την ώρα θα γύριζε στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Με τα στοιχεία αυτά αρχίζεις να σκέφτεσαι επιχειρησιακά ότι ρισκάρεις πολύ περισσότερο για να φύγεις και να πας στην κορυφή» είχε πει στο protothema.gr.

Περιγράφοντας τις δραματικές εκείνες στιγμές αποκαλύπτει ότι ο βορειοϊρλανδός σχοινοσύντροφός του Νοέλ , ο οποίος είχε δει την κατάσταση των ποδιών του του είπε να μην συνεχίσει την προσπάθεια. «Τα πόδια μου είχαν πρόβλημα και είχαμε και την πρόβλεψη ότι ο καιρός θα χαλάσει. Σε καμία περίπτωση όμως εγώ δεν είπα ότι δεν θα πάω. Ήθελα πάρα πολύ να φτάσω στην κορυφή, ήθελα να το κάνω για τους Έλληνες για την ελληνική ορειβασία, για την Ελλάδα. Ωστόσο με όλα αυτά και τα υπόλοιπα άτομα που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα αναθεώρησαν τις απόψεις τους και δεν ξεκίνησε κανείς για την κορυφή. Εγώ επέμενα, έβαλα τα παπούτσια μου παρόλο που είχα πρόβλημα και είπα ότι θα ξεκινήσω. Πήρα δυο φιάλες οξυγόνου και σηκώθηκα να πάω. Ήδη τρία άτομα είχαν φύγει και ήξερα ότι υπάρχουν άνθρωποι μπροστά μου, όποτε ήξερα ότι δεν θα ήμουν μόνος. Εκείνη τη στιγμή ο Νοέλ μου είπε «Αντώνη 95% αυτοί που έφυγαν θα γυρίσουν πίσω δεν θα ανέβουν στην κορυφή μην πας σε παρακαλώ, δες τα πόδια σου θα πάθεις μεγάλη ζημιά, αν πας θα σου κόψουν τα πόδια».

antonis_sykaris_annapurna

Οι τελευταίες αυτές λέξεις του βορειοϊρλανδού αλπινιστή χτύπησαν σαν καμπάνα στα αυτιά του Αντώνη Συκάρη. Το μυαλό του έφτιαξε εικόνα το κόψιμο των ποδιών του και αμέσως σκέφτηκε, όπως είχε πει στο protothema.gr: «αν μου κόψουν τα πόδια δεν θα ξαναπάω ποτέ για ορειβασία σε κανένα βουνό. Και εγώ θέλω να κατακτήσω και τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων. Αξίζει τον κόπο αφού έχω και κρυοπαγήματα να πάω πάνω; Η λογική έλεγε να μην συνεχίσω. Μίλησα με τον γιο μου την κόρη μου και την γυναίκα μου, τους εξήγησα την κατάσταση και μου είπαν «μπαμπά μην πας, θα χάσεις τη ζωή σου». Κάθισα μιάμιση ώρα και ταλαντευόμουν, αλλά ευτυχώς πήρα την απόφαση να μην συνεχίσω. Εκείνο που με έκανε να το αποφασίσω ήταν τα λόγια της οικογένειάς μου, αλλά και η εικόνα που έφτιαξα στο μυαλό μου να είμαι χωρίς πόδια. Γιατί εάν έχανα τα πόδια μου δεν θα μπορούσα να πάω σε άλλα βουνά ποτέ ξανά».

Σε εκείνη την αποστολή είχε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό ο οποίος ενημερωνόταν για την πορεία του Αντώνη Συκάρη, τον οποίο υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ο Έλληνας αλπινιστής επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Eurogroup: «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης – Όχι σε οριζόντια μέτρα στήριξης

Τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής...

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο...

Λέστερ – Νότιγχαμ Φόρεστ 4-0: Με υπογραφή Μάντισον…

Με τον Μάντισον να πετυχαίνει δύο τέρματα η...

Προϋπολογισμός εκτός ενισχυμένης εποπτείας και εντός αβεβαιότητας – Οι φόβοι για επιστροφή σε «μνημονιακά» μέτρα

Διαχρονικά η εκάστοτε αντιπολίτευση καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς της...

Eurogroup: «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης – Όχι σε οριζόντια μέτρα στήριξης

Τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή (3/10) συνεδρίαση...

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο στο εσωτερικό του αγωγού», διευκρίνισε. ...

Λέστερ – Νότιγχαμ Φόρεστ 4-0: Με υπογραφή Μάντισον…

Με τον Μάντισον να πετυχαίνει δύο τέρματα η Λέστερ επικράτησε εντός έδρας με 4-0 της Νότιγχαμ Φόρεστ, παίρνοντας έτσι το πρώτο τρίποντο της...