Βλάχος για αγριογούρουνα στο Κιλκίς: Πρέπει να θανατώνονταιΟ καθηγητής υπογράμμισε ότι πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αντιμετωπίζεται, ή τουλάχιστον ως τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί

Κώδωνα κινδύνου για τις ολοένα και πυκνότερες εμφανίσεις αγριογούρουνων στον αστικό ιστό τόσο του νομού Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της χώρας, κρούει ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Χρήστος Βλάχος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αντιμετωπίζεται, ή τουλάχιστον ως τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί. Εχουν παρθεί κάποια μέτρα θετικά, αλλά η αύξηση του αριθμού των θηλαστικών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καθώς πέρα από την κλιματική αλλαγή, ο άνθρωπος έχει τροποποιήσει, μεταβάλλει, ή εισβάλλει στο περιβάλλον τους, έχει αλλάξει τις ισορροπίες.

«Εχουμε κάνει κάνει και λάθος στρατηγικές στη διαχείριση με τον υβριδισμό με τις επιδοτήσεις που έχουμε ξεκινήσει με κάποιες επιδοτήσεις το 2006», σημείωσε ο καθηγητής και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πρόεκυψε αυτό το υβρίδιο που είναι και το είδος που βλέπουμε να εμφανίζονται στις πόλεις, αναζητώντας τροφή, και μάλιστα αναπαράγεται με μεγάλους ρυθμούς.

Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι είναι μέγα λάθος να μεταφέρονται σε άλλο φυσικό περιβάλλον και εκεί να απελευθερώνονται. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα έχουμε κι άλλη τραγωδία όπως στο Κιλκίς όπου πριν από περίπου ένα μήνα, αγέλη αγριογούρουνων, που κατέβηκε στο οδόστρωμα στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου, προκάλεσε καραμπόλα τριών αυτοκινήτων, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

«Είναι τραγικό λάθος, υβρίδια να τα παίρνουμε από μια περιοχή και να τα απελευθερώνουμε, και να υποβαθμίζουμε γενετικά και άλλες περιοχές. Αυτά τα υβρίδια πρέπει να είχαν θανατωθεί χθες. Είναι βρώσιμα. Να ελεγχθούν υγιειονομικά, και να δοθούν σε δομές, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με ένα οργανωμένο σύστημα. Πρέπει να υπάρξει εξαφάνιση του υβριδίου, όσο και αν αυτό ακούγεται λίγο ή έως πολύ ανήθικο.

Συντεταγμένα η πολιτεία με ομάδες έμπειρων κυνηγών που θα συμμετέχουν και θα συντονίζονται από τα Δασαρχεία. Είχαμε κάνει προτάσεις στη Θεσσαλονίκη για το Σέιχ – Σου, πρέπει να γίνουν απογραφές, να καταγραφούν οι μεγάλες πυκνότητες, να γίνουν ταυτοποιήσεις. Δεν είναι απλή υπόθεση. Κάνουμε ένα τραγικό λάθος στο περιβάλλον και προσπαθούμε να το εξαλείψουμε σε μια μέρα. Δεν γίνεται. Θέλει συστηματικά γιατί, το ατύχημα που έγινε στο Κιλκίς, σημειώστε την ημερομηνία, θα επαναληφθεί».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Εθνική: Το αήττητο που έσπασε και η πρώτη νίκη της Κύπρου σε επίσημο ματς απέναντι στην Ελλάδα

Στη Λάρνακα σταμάτησε η απόλυτη πορεία της Εθνικής...

Αποδείξεις: Η εφαρμογή του appodixi και τα ποσά που θα λάβουν όσοι «καρφώνουν»

Με μία κίνηση «ματ» το υπουργείο Οικονομικών και...

Ελβετία – Covid-19: Θα καταστρέψουν πάνω από 10 εκατ. ληγμένες δόσεις εμβολίων της Moderna 

Το υπουργείο εξήγησε πως δεν έχει άλλες επιλογές,...

Μπατιστούτα: «Το πέρασμά μου από την Ίντερ ήταν μια αποτυχία»

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα από...

Εθνική: Το αήττητο που έσπασε και η πρώτη νίκη της Κύπρου σε επίσημο ματς απέναντι στην Ελλάδα

Στη Λάρνακα σταμάτησε η απόλυτη πορεία της Εθνικής ομάδας στον 2ο όμιλο της League C. Η Κύπρος υποχρέωσε την Ελλάδα στην πρώτη ήττα...

Αποδείξεις: Η εφαρμογή του appodixi και τα ποσά που θα λάβουν όσοι «καρφώνουν»

Με μία κίνηση «ματ» το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάει να καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο ό,τι δεν έχει συμβεί...

Ελβετία – Covid-19: Θα καταστρέψουν πάνω από 10 εκατ. ληγμένες δόσεις εμβολίων της Moderna 

Το υπουργείο εξήγησε πως δεν έχει άλλες επιλογές, στο μέτρο που η ημερομηνία λήξης των δόσεων παρήλθε την Τετάρτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων...