Γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν: Πού θα κινηθεί, η στάση της Ελλάδας



Το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με ένα θερμο επεισόδιο αν και η ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» νότια του Γκαζί Πασά χαρακτηρίζεται προ το παρόν ως κίνηση χαμηλής έντασης. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας μετά από τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα υπερ της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά είναι περισσότερο από εμφανής. Ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε από νωρίς να κρατήσει υψηλούς τόνους εξαπολύοντας απειλές και προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν μίλησε και πάλι για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός γιατί οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας».

Που θα βρίσκεται

Το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.  Αναμένεται να τρυπήσει το υποθαλάσσιο πηγάδι «Yorukler-1» 55 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας. Θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδοθεί νέα NAVTEX. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διερεύνηση έξι ακόμη σημείων για τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει σεισμογραφικά δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό; Πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και αν προκύψουν ευρήματα τότε η ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για επιστροφή στην περιοχή ενδιαφέροντος με σκοπό να γίνει νέα γεώτρηση. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μέχρι αυτή την ώρα προκειμένου να συντηρούν την ένταση στο κόκκινο.

Εργαλειοποίηση

Περισσότερο, πάντως από την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην περιοχή ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να στείλει ένα διττό μήνυμα. Πρώτον στο ακροατήριο του, πως εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός παίχτης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα των συμπατριωτών του που τον στήριξαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και πλέον αμφιταλαντεύονται.  Είναι δεδομένο, άλλωστε πως μόνο σε συνθήκες κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να αλλάξει το κακό δημοσκοπικό κλίμα και να ξανακερδίσει τις εκλογές. Δεύτερον θέλει να δηλώσει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τα “οικόπεδα” που εδώ και χρόνια έχει βάλει στο μάτι.

Ετοιμότητα

Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα επέλεξε να στείλει το γεωτρύπανο πρώτα σε μη αμφισβητούμενα νερά ώστε να δει ποιες θα είναι τόσο οι ελληνικές αντιδράσεις όσο και των συμμάχων και ιδιαιτέρως της Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν οι επόμενες NAVTEX φέρουν το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ακόμη δυτικότερα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή και εντός της οριοθέτησης που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το Κάιρο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί και θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ΗΠΑ πως δεν θα υπάρξει κάποια επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας με ένα μέρος του στόλου να είναι εκτός ναυστάθμου. Από τη στιγμή που ορισμένοι εκτιμούν πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» αποτελεί τη συνέχεια του Όρουτς Ρέις, που προκάλεσε πολλά προβλήματα το 2020, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είναι απολύτως σαφές πως στην περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί σε περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανοιχτή γραμμή υπάρχει με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Ο Ακάρ προκαλεί και πάλι

Μέσα σε αυτό το κλίμα με απόβαση στο Καστελόριζο απειλεί την Αθήνα ο Χουλουσί Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της γείτονος ανήμερα της εξόδου του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» δεν δίστασε να υπερβή τα εσκαμμένα» όπως τονίζουν πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων που χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» τη ρητορική του. «Το νησί αυτό, το Καστελόριζο, απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας, ενώ από εμάς απέχει μόλις 1950 μέτρα. Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών μας σχολών» είπε ο Ακάρ και συνέχισε: «Αν θέλει ο Θεός, μια μέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό». Απάντηση στο παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Άμυνας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμηνύοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία». Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι απειλές Ακάρ, πέρα από το γεγονός πως δεν είναι κάτι καινούργιο, εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα έντασης που καλλιεργεί τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, δείχνοντας τον εκνευρισμό της για την εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Μπάιντεν: 5 ερωτήματα για τις τελευταίες 5 ημέρες στην εξουσία του

Η ομιλία του βραδιού της Τετάρτης έρχεται, καθώς ορισμένα σημαντικά ερωτήματα συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από τη διακυβέρνησή του τις τελευταίες ημέρες ...

Κύκλωμα προστασίας: Προφυλακιστέοι η αστυνομικός, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός

Προφυλακιστέοι η αστυνομικός, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος προστασίας- Ελεύθεροι αφέθηκαν οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι με περιοριστικούς όρους ...

ΥΠΕΞ: Σημείο καμπής η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Είναι πλέον καιρός να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία και να επιτραπεί στους ομήρους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, να ανακουφίσουν τον...