Παρακολουθήσεις: Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Η προετοιμασία για τη μάχη στη Βουλή



Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και των συστημάτων εθνικής ασφαλείας γενικότερα θα είναι τα “όπλα” του πρωθυπουργού στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί περίπου σε δυο εβδομάδες από σήμερα.

Του Αντώνη Αντζολέτου 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για το θέμα των παρακολουθήσεων με τα κόμματα να στρέφουν το βλέμμα τους στο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτα θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση, που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας (25 ή 26 Αυγούστου πιθανότατα) και ύστερα θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Το ρήγμα, πλέον ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι βαθύ. Αυτό φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη και την απάντηση του Γιάννη Οικονόμου. “Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική“.

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επεσήμανε την άρνηση του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να ενημερωθεί από τον νέο διοικητής της ΕΥΠ: “Ο κ. Ανδρουλάκης με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος. Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινώθει στη Βουλή“.

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τρία χρόνια δημοσκοπικής καχεξίας “βρήκε γήπεδο για να παίξει” και ουσιαστικά επενδύει όλα του τα λεφτά στο θέμα των παρακολουθήσεων. Επιμένουν να τονίζουν πως η παρακολούθηση είχε την απαραίτητη έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως και πως η ιδιότητα του ευρωβουλευτή δεν αποτελούσε κάποιο κώλυμα. Επιλέγουν να κινηθούν γρήγορα και η απόδειξη, όπως τονίζουν από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού, είναι η άμεση δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Επαναφέρονται πλέον οι δυο εισαγγελείς στην εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018) και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και των συστημάτων εθνικής ασφαλείας γενικότερα θα είναι τα “όπλα” του πρωθυπουργού στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί περίπου σε δυο εβδομάδες από σήμερα. Οι παραιτήσεις που υπήρξαν, άλλωστε και η εκκίνηση όλων των θεσμικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών έδειξαν πως η κυβέρνηση δεν κρύβεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του παρέμβαση υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές προς την πλειοψηφία πως θα επιχειρήσει να συγκροτήσει ένα μέτωπο προκειμένου να τη στριμώξει. “Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησης του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρεώση για την κυβέρνηση“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ ακολουθούν ξεχωριστή τακτική. Το μόνο κοινό σημείο είναι πως και τα δυο κόμματα περιμένουν να τρέξουν οι εξελίξεις στη Βουλή προκειμένου να δουν πως θα κινηθούν. Αν δηλάδη θα καταθέσουν ξεχωριστές προτάσεις ή αν τα ερωτήματα που επιθυμούν να θέσουν συμπίπτουν. Κατά σειρά περιμένουν να συνεδρίασει η Διάσκεψη την Προέδρων, να διεξαχθεί η πρό ημερησίας συζήτηση (εκεί θα αποτυπωθούν οι συσχετισμοί των δυνάμεων) και βεβαίως να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν υπάρχει καμία κοινοβουλευτική δύναμη που δεν θα συμφωνήσει με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Πριν πάντως ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν συνεχώς ερωτήματα. Για το αν είναι ένα καθαρά πολιτικό ή νομικό ζήτημα ή ακόμα και για το αν εξαρτάται η νομιμότητα της επισύνδεσης από την ουσία της υπόθεσης. Ο κύκλος των καταθέσεων που ανοίγει αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στο πώς έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ για την ουσία των καταγγελιών διεξάγεται χωριστή έρευνα από εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ροή Ειδήσεων