Αθήνα: Επικεφαλής των «Πόλεων – Πρωταθλητριών» στις δράσεις ενάντια στην ακραία ζέστηΚ. Μπακογιάννης: «Είμαι περήφανος που η Αθήνα ηγείται της προσπάθειας εφαρμόζοντας ένα σχέδιο ‘οχύρωσης’ της πόλης και προστασίας των πλέον ευάλωτων»

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή διεθνής σύσκεψη των ομολόγων του δημάρχων των «Πόλεων-Πρωταθλητριών» με αντικείμενο το σχέδιο και τις δράσεις ενάντια στην ακραία ζέστη.

Το δίκτυο City Champions for Heat Action του Οργανισμού Arsht-Rock και τα  Ηνωμένα Έθνη, υπέγραψαν  από τον Ιούνιο, την ενσωμάτωση της στρατηγικής για την ακραία ζέστη στους τομείς εργασίας του Habitat των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε όλο τον ΟΗΕ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην εναρκτήρια παρέμβαση του σημείωσε: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να δράσουμε άμεσα και στοχευμένα. Πλήττει περισσότερο από όλους, τις πόλεις και τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς. Η Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, έζησε από πρώτο χέρι την καταστροφική δύναμη της ακραίας ζέστης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχει βιώσει ποτέ, σε έναν από τους ιστορικά μεγαλύτερους καύσωνες, που τον ακολούθησαν οι καταστροφικές περιαστικές πυρκαγιές. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και στον πυρήνα όλων των δράσεων μας, είναι η θωράκιση της πόλης από τις συνέπειες της ακραίας ζέστης, καθώς και η προστασία των πιο εκτεθειμένων, στους κινδύνους της. Είμαι περήφανος που η Αθήνα πλέον τίθεται στο τιμόνι της κοινής μας προσπάθειας».

Στη διάσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Μπακογιάννης μετείχαν οι δήμαρχοι του Miami Dade-County – Daniella Levine-Cava, της Σεβίλλης – Antonio Muñoz, του Σαντιάγκο της Χιλής – Claudio Orrego, του Μοντερέι της Καλιφόρνιας – Luis Donaldo Colosio,  και της Μελβούρνης – Sally Capp. 

crossorigin="anonymous">

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι έξι Δήμαρχοι της πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action του Οργανισμού Arsht-Rock αντάλλαξαν καλές πρακτικές και ιδέες που ήδη εφαρμόζουν στις πόλεις τους για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, του “σιωπηλού δολοφόνου” όπως την χαρακτήρισαν. Και συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα της κοινής τους πορείας, προσδοκώντας να λάβει χαρακτήρα διεθνούς “σταυροφορίας”. 

Η Αθήνα αναδεικνύεται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης στις πόλεις και στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης του Δήμου Αθηναίων (Chief Heat Officer), κα Λενιώ Μυριβήλη αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Νοέμβριο Global Chief Heat Officer στο UN Habitat των Ηνωμένων Εθνών. Ο διορισμός της αποτελεί αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Αθήνας.

 “Τεράστια τιμή και ευθύνη. Πράγματι, πολλές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου και ανάμεσά τους η Αθήνα αναμένεται να αποδειχθούν πιο ευάλωτες στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην λειψυδρία. Μπορούμε όμως να αναστρέψουμε αυτό το σενάριο και έχουμε ήδη δει πολλές πόλεις να καθίστανται πιο ανθεκτικές σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται όμως να δράσουμε ριζοσπαστικά και χρειάζεται να δράσουμε χθες!” ανέφερε για το νέο της ρόλο,  η Chief Heat Officer της Αθήνας, Λενιώ Μυριβήλη.

Ροή Ειδήσεων

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει...

Τουρκία: Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Εικόνες χάους...

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  συζήτηση του Γενικού Γραμματέα της...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο του κτιρίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει 6.650 θέσεις απασχόλησης, αριθμό που αναλογεί σε περίπου 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς...