Έρχεται το “ελληνικό FBI” εναντίον της Greek Mafia: Ψάχνουν μαύρο χρήμα 100 εκατ. ευρώ ετησίως

Task force (ομάδα κρούσης) για το οργανωμένο έγκλημα με συνεργασία-“συνένωση” 9 αστυνομικών υπηρεσιών και μελλοντική μετατροπή τους σε Ελληνικό… FBI εναντίον της Greek Mafia.
Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας θα ερευνώνται παράλληλα από αξιωματικούς των συγκεκριμένων τμημάτων, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία.

 

Δημοσιεύτηκε από Pretty Nails – since 2003 στις Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

 

Σε αυτή την επιχειρησιακή “ομάδα εργασίας” που θα ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

 

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εξειδικευμένα know how και νομικά εργαλεία για την επιτάχυνση των ερευνών, όπως άμεσες άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την “ακολουθία του χρήματος” και συγκεκριμένα του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2019 διακινήθηκε “μαύρο χρήμα” ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της κοινής “ομάδας δράσης” προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους.

Ένα άλλο κομμάτι που συζητήθηκε στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer.

 

Στόχος η μετεξέλιξη αυτής της task force σε μία μεγάλη διεύθυνση που θα λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας τέτοιας αστυνομικής υπηρεσίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί και συμπεριληφθεί σε σχέδια νόμου αναδιάρθρωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τρεις φορές, το 2010, 2014 και 2016, χωρίς όμως να προχωρήσει ουσιαστικά.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού… FBI, όπως είχε καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια, προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας και την διοίκηση, έλεγχο και εποπτεία του από αξιωματικό που θα λέγεται Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας. Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, “οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα έχει ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανή “μετακόμιση” πρωταγωνιστών της ελληνικής “καμόρα” σε ελληνικά νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο κ.ά. με στόχο τα τουριστικά έσοδα μετά το lockdown, σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς όπου θα υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Γι αυτό το λόγο πρόσφατα δημιουργήθηκε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, όπου μετακινήθηκαν 100 αστυνομικοί, τοποθετήθηκαν 40 ασύρματες κάμερες από τα σοκάκια έως και τις διάσημες παραλίες της Μυκόνου, ενώ προμηθεύτηκαν και 15 drones.

Η εικόνα θα μεταδίδεται ζωντανά στο κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία,...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για...

Προσφυγικό: Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες έως το 2023

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ...

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να χάνει τη ζωή του, όταν βρέθηκε με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων! Όπως...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ. Όπως...