Αυτός είναι ο 26χρονος τράπερ της σπείρας που χτυπούσε ΑΤΜ

Πώς συνελήφθησαν τα μέλη της σπείρας που λήστευαν ΑΤΜ Τραπεζών με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών, στην Αττική και στην περιφέρεια

Πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της σπείρας που χτυπούσε ΑΤΜ Τραπεζών με τη χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικών υλών, στην Αττική και στην περιφέρεια, συνελήφθησαν την Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Οι 4 είναι ημεδαποί ηλικίας 22, 25, 26 και 27 ετών και ο πέμπτος 25χρονος αλλοδαπός. Οι τρεις ημεδαποί (22χρονος, 26χρονος και 27χρονος) καθώς και ο 25χρονος αλλοδαπός, εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας στην περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας, ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στην έδρα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, όπου και συνελήφθησαν.

Ο 25χρονος ημεδαπός εντοπίσθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, στο Ολυμπιακό Χωριό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος Έλληνας είναι γνωστός τράπερ και μάλιστα το νέο του τραγούδι ανέβηκε σε spotify και youtube ενώ αυτός είχε συλληφθεί.

Αυτός είναι ο 26χρονος τράπερ της σπείρας που χτυπούσε ΑΤΜ - Ανέβασε το νέο του τραγούδι ενώ είχε συλληφθεί [Βίντεο]
26χρονος ΑΤΜ
26χρονος ΑΤΜ
26χρονος

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστειών, διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφιών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα ο 25χρονος ημεδαπός κατηγορείται για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα και όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του έτους 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Το modus operandi

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.

Εντόπιζαν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με χρήση εύφλεκτων υλικών, άλλα και στην συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.

Ακολούθως, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης.

Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ( full face , κουκούλες από μπλούζες φούτερ, μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους), ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία, ενώ έφεραν λοστούς και σφυριά για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους

ελασ

Επίσης, κατά την διάπραξη των διαρρήξεων έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV AK-47) τον οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν την διαφυγή τους, όταν έγιναν αντιληπτοί από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την 11-2-2021, μετά από έκρηξη ΑΤΜ στην Λ. Κηφισού στο Περιστέρι.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι κατά τον χρόνο που πραγματοποιήθηκαν οι διαρρήξεις σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε παρουσία εργαζομένων (φύλακες, υπάλληλοι) οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί ενώ σε μια περίπτωση επήλθε τραυματισμός υπαλλήλου συνεπεία της έκρηξης.

ελασ

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων.

Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διήγαν πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( Social Media ).

ελασ

Από τις έρευνες σε οικίες χώρους και οχήματα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

πιστόλι

περίστροφο

αεροβόλο πιστόλι

ξύλινο ομοίωμα πυροβόλου όπλου

πλήθος από γεμιστήρες και φυσίγγια

πλήθος από σουγιάδες και μαχαίρια

μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,

αστυνομική ράβδος

πυροκροτητής

σπρέι πιπεριού

εκρηκτική ύλη – ζελατοδυναμίτιδα, συνολικού βάρους -604- γραμμαρίων,

άγνωστη χημική ουσία, προφανώς εκρηκτική ύλη, σε μορφή σκόνης συνολικού μικτού βάρους -168- γραμμαρίων,

πλήθος από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις-εκρήξεις ΑΤΜ

πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων των Α.Τ.Μ.,

το χρηματικό ποσό των -6.705- ευρώ και -1.160- λιρών Αγγλίας,

πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM

πλήθος κλειδιών,

πλήθος πλαστικών μερών (θραύσματα) κασετίνων A.T.M.

συσκευή εντοπισμού GPS ,

μικροποσότητα φυτικής κάνναβης

-6- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Εξιχνιάσθηκαν -27- περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ εκ των οποίων:

-22- στην Αττική

-2- στην Φθιώτιδα

-1- στη Βοιωτία

-1- στην Αργολίδα

-1- στην Αχαΐα και

-9- περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων.

ελασ

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, ανέρχεται στις 915.000 ευρώ.

ελασ

Επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

Στο βίντεο φαίνεται ο τρόπος δράσης και η μεθοδολογία των δραστών

Ροή Ειδήσεων

Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS και ταμειακών

Εκπνέει σήμερα (19.03.24), η προθεσμία για την υποβολή...

Φόλες και πάλι στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

Καλείται ο Δήμος να παρέμβει. ...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδυνατεί να αποπληρώσει πρόστιμα που του επιβλήθηκαν

Σε δικαστικό έγγραφο που αναρτήθηκε εχθές στο διαδίκτυο,...

Οι πέντε θέσεις του ευρωψηφοδελτίου που θα συμπληρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις συγκεκριμένες...

Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS και ταμειακών

Εκπνέει σήμερα (19.03.24), η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης...

Φόλες και πάλι στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

Καλείται ο Δήμος να παρέμβει. Μια εξαιρετικά οδυνηρή έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες,...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδυνατεί να αποπληρώσει πρόστιμα που του επιβλήθηκαν

Σε δικαστικό έγγραφο που αναρτήθηκε εχθές στο διαδίκτυο, η υπεράσπιση του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, επιχειρηματολογεί ότι η καταβολή εγγύησης για το...