Πυρκαγιές Εύβοια και Βαρυμπόμπη: Τραγική σύμπτωση πριν 44 χρόνια

Οταν Εύβοια και Αττική καίγονταν ταυτόχρονα πριν 44 χρόνια!

«Μεγάλες φωτιές μαίνονται σε Λίμνη Ευβοίας και Βαρυμπόμπη»: Σας θυμίζει κάτι; Κι όμως δεν πρόκειται για ρεπορτάζ της τελευταίας εβδομάδας αλλά για πρωτοσέλιδο εφημερίδας πριν… 44 χρόνια!

Πριν 44 χρόνια, η χώρα μας περνούσε ακριβώς την ίδια κατάσταση! Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού του γεγονότος είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», την Παρασκευή 26 Αυγούστου 1977, όπου καταγράφονταν με πηχυαίους τίτλους οι δύο μεγάλες φωτιές που μαίνονταν την ίδια μέρα σε… Λίμνη Ευβοίας και Βαρυμπόμπη!

Οπως ανέφερε τότε η εφημερίδα, το μέτωπο στην Εύβοια -το οποίο είχε καταλήξει να κάψει 280.000 στρέμματα δάσους- είχε ξεσπάσει από τις 23 Αυγούστου. Οι μαινόμενες φλόγες με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους είχαν οδηγήσει στην απόγνωση τους κατοίκους στα χωριά Στροφυλιά, Αμέλαντο, Στράφι, Κερασιά, Αγία Άννα και Μαντούδι, ενώ οι καμπάνες των χωριών καλούσαν τους πάντες σε γενική επιστράτευση.

Μάλιστα, η καταλυτική βοήθεια για την οριοθέτηση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια ήλθε… εξ ουρανού με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 25 Αυγούστου να σώζουν τα δάση που είχαν απομείνει στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου τελικά η φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας τέθηκε υπό έλεγχο.

Την ίδια μέρα, όμως, ξέσπασε φωτιά και στη Βαρυμπόμπη, με τις αρχές να μιλούν για ενδείξεις εμπρησμού. «Οι εμπρηστές προχώρησαν. Με φωτοβολίδες και άλλες εύφλεκτες ουσίες έβαλαν χθες το βράδυ φωτιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων – Τατοΐου και απείλησαν άμεσα την Πάρνηθα και τα σπίτια της Βαρυμπόμπης. (…) Στόχος των προσπαθειών: Να μη ξεφύγει η πυρκαϊά προς την Πάρνηθα και προς τα σπίτια» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Πανεπιστημιούπολη: 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια

Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στην...

Ιπποκράτειο: «Χάθηκε πολύτιμο μόσχευμα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου», καταγγέλλουν ασθενείς

Ανησυχία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ασθενείς που περιμένουν...

«Βασικός στόχος του Παναθηναϊκού ο Ρικάρντο Γκόμες»

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει το μεταγραφικό του σχεδιασμό μετά...

Ενοίκια: Έχουν αυξηθεί μέχρι και 30% – Γολγοθάς για τους φοιτητές να βρουν σπίτι

Στο συνολικό κύμα της ακρίβειας έρχεται να προστεθεί ο βραχνάς τον υψηλών ενοικίωνΤα ενοίκια έχουν πάρει «φωτιά» δυσκολεύοντας ακόμα την καθημερινότητα των...

Πανεπιστημιούπολη: 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια

Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Ούλωφ Πάλμε, ενώ προκάλεσαν και φθορές σε κτίρια και οχήματα, μεταξύ των οποίων κι...

Ιπποκράτειο: «Χάθηκε πολύτιμο μόσχευμα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου», καταγγέλλουν ασθενείς

Ανησυχία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστες αναμονής για να λάβουν πολύτιμα μοσχεύματα, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η...