Δύο θα είναι τα επίδικα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της από τις πρώτες ημέρες, η επίκληση του απορρήτου και η διαφύλαξη της μυστικότητας της κλειστής διαδικασίας.
Του Αντώνη Αντζολέτου
29 βουλευτές. Δεκαπέντε από τη Ν.Δ., οχτώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΠΑΣΟΚ, ένας από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 και ένας ανεξάρτητος θα ξεκινήσουν σήμερα τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι σφοδρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πως η εξέλιξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ μπορεί να αποτελέσει “game changer” των πολιτικών εξελίξεων. Η πλευρά της πλειοψηφίας επισημαίνει πως το ζητούμενο είναι να μην μείνει καμία σκιά σε όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει η Επιτροπή να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα. Ο στόχος είναι περί τις 10 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Θα ακολουθήσει η σύνταξη του πορίσματος και η συζήτηση στην Ολομέλεια. Στα διαδικαστικά το προεδρείο αναμένεται, όπως και στην προηγούμενη Εξεταστική, να συγκροτείται από την πλειοψηφία και εκτος απρόοπτου θα προταθεί για πρόεδρος και πάλι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει την κλήση των μαρτύρων, αλλά και τα έγγραφα που θα ζητηθούν να κατατεθούν προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η μεγάλη διαφορά με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι ότι πλέον, στην Εξεταστική, η πλειοψηφία έχει τον πρώτο λόγο για τα πρόσωπα που θα κληθούν στις συνεδριάσεις. Αν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ επιμείνει να δώσει το παρών να καταθέσει και ο πρωθυπουργός – πρόταση που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ – η ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να το απορρίψει. Είναι γεγονός πως η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να βάλει στον κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη στιγμή που η ΕΥΠ με νόμο το 2019 είχε τεθεί υπό την αρμοδιότητά του.
Δύο θα είναι τα επίδικα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της από τις πρώτες ημέρες. Πρώτον η επίκληση του απορρήτου που κατά την αντιπολίτευση είναι μια παράνομη ενέργεια. Στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που προηγήθηκαν, πως είναι το όργανο που σύμφωνα με τον κανονισμό είναι το αρμόδιο για τον έλεγχο της ΕΥΠ. Συνεπώς η μειοψηφία προδικάζει πως το απόρρητο των ερευνών θα προβληθεί ως δικαιολογία προκειμένου να μην υπάρξουν απαντήσεις. Δεύτερο ζήτημα είναι η διαφύλαξη της μυστικότητας της κλειστής διαδικασίας από διαρροές στον τύπο. Στο παρελθόν, πάντως όπως και στην πρόσφατη Εξεταστική για τα ΜΜΕ, υπήρχαν πληροφορίες για τους διαλόγους και τις καταθέσεις των μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής με το κάθε κόμμα να εμφανίζει τη δική του εκδοχή.
Όσον αφορά τα πρόσωπα, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως επικεφαλής Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και οι πρώην διοικητές Παναγιώτης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δραβίλλας αναμένεται να βρεθούν στη Βουλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης θα κληθούν επίσης να καταθέσουν, αφού τα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν υπό καθεστώς παρακολούθησης. Η αντιπολίτευση θα ζητήσει την κλήση του τέως γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και των υπουργών Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη, όπως και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Θεωρείται βέβαιο πως η πλειοψηφία επιθυμεί να ανοίξει την υπόθεση από την περίοδο 2012 έως σήμερα τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η έρευνα να πραγματοποιηθεί σε βάθος έτσι ώστε το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αποκτήσει τα κατάλληλα φίλτρα που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες αστοχίες στο μέλλον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σενάριο να κατατεθεί συμπληρωματικό αίτημα στην Ολομέλεια για επέκταση των ερευνών.
Για την υπόθεση των έμμεσων παρακολουθήσων του Σπύρου Σαγιά, πρώην γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέργιου Πιτσιόρλα, πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και υπουργού του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως είναι μια υπόθεση με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Υποστηρίζουν, δηλαδή πως αν η ΝΔ θέλει να επικεντρωθεί σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας νέας Εξεταστικής Επιτροπής.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.