Με δικά του τραγούδια και μπουζούκι είπε η Ελλάδα το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη

-

Ύστατο χαίρε στον μεγάλο ‘Ελληνα, τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην αγκαλιά της Γης της Κρήτης, όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Η κηδεία του έγινε στον Άγιο Νικόλαο στο Γαλατά και ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού.

Ο αποχαιρετισμός ιδιαίτερος, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τον Δημήτρη Μπάση, την Μελίνα Ασλανίδου και τη Πέγκυ Ζήνα να λένε το ύστατο αντίο στον μουσικοσυνθέτη με μπουζούκι και δικά του τραγούδια. Το «Μάνα μου και Παναγιά», το «Περιγιάλι» και το συρτάκι από τον Ζορμπά.

 

Ο αποχαιρετισμός με το ριζίτικο

Νωρίτερα συγχωριανοί του τον αποχαιρέτησαν με ριζίτικα που τραγούδησαν καθώς το φέρετρο με τη σορό του έβγαινε από την εκκλησία. «Αθάνατος», φώναζαν.

Η πομπή από την εκκλησία του χωριού στο νεκροταφείο μεγάλη, με πλήθος κόσμου, συγχωριανούς του Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο, να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.

Στο νεκροταφείο, την ώρα της ταφής, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που παραβρέθηκαν, καθώς ήταν αδύνατο όλο το πλήθος να μπει στο μικρό νεκροταφείο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν εκεί, στο πλευρό της οικογένειας, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια του μουσικοσυνθέτη, για τον αποχαιρετήσουν με λίγα λουλούδια. Στο τέλος το αντίο ήταν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «αθάνατος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ