Το ΕΜΠ 1ο στην Ελλάδα και μεταξύ 201-250 παγκοσμίως στην Απασχολησιμότητα Αποφοίτων, σύμφωνα με την κατάταξη QS


Δείτε τα κριτήρια κατάταξης και ποια είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ελλάδα και στις θέσεις 201-250 των πανεπιστημίων παγκοσμίως στην Απασχολησιμότητα των Αποφοίτων, σύμφωνα με την κατάταξη Quacquarelli Symonds (QS) 2022.

Τα 5 κορυφαία Πανεπιστήμια είναι MIT, Stanford, UCLA, Univ. Syndey και Harvard. Μεταξύ των κορυφαίων 20 είναι 5 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα  Οξφόρδη (#7), Cambridge (#11),  Ινστιτούτο Πολυτεχνικής στο Παρίσι (#12) και  UCL (#20).

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος αποτελείται από πέντε δείκτες :

(βλ. https://www.topuniversities.com/employability-rankings/methodology )

1) Φήμη στους εργοδότες-employer reputation (30%), 2) Παραγωγή αποφοίτων- alumni outcomes (25%), 3) Συνεργασίες με εργοδότες, με αναγωγή στο πλήθος του ακαδημαϊκού προσωπικού – Partnerships with employers per faculty (25%), 4) Σχέσεις εργοδοτών-φοιτητών με αναγωγή στο μέγεθος του φοιτητικού πληθυσμού – Εmployer/student connections (10%) και 5) Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων – Graduate employment rate (10%).

Η κατάταξη βασίζεται σε περισσότερες από 75.000 απαντήσεις στην Έρευνα Εργοδοτών QS και στην ανάλυση περισσότερων από 40.000 από τους πιο καινοτόμους, δημιουργικούς, οικονομικά εύρωστους, επιχειρηματίες ή/και φιλάνθρωπους στον κόσμο για να καθορίσουν ποιά πανεπιστήμια παράγουν αποφοίτους με επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις. Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, όπως καταγράφονται σε Fortune και  Forbes.

Ανδρέας Μπουντουβής

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής

Μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσονται στις θέσεις 301-500 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις από 501 και άνω.

Η κατάταξη στο QS

Τα συγκεκριμένα κριτήρια/δείκτες υποδεικνύουν ενισχυτικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των δράσεων και δομών του ΕΜΠ που στοχεύουν στην εγγύτητα των φοιτητών μηχανικών και των (μελλοντικών) εργοδοτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Δεδομένου ότι η μέτρηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας γίνεται σε διεθνή κλίμακα, η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη εκτιμάται ότι είναι σημαντική και προσφέρεται για διερεύνηση, μέσω των στοιχείων του QS ή από άλλες πηγές. Τα στοιχεία του QS ανατρέχουν μέχρι το 2018 και συνεπώς δεν προσφέρονται για ουσιαστική συγκριτική ανάλυση. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ΕΜΠ διατηρεί τις θέσεις  201-250 στη διεθνή κατάταξη αναφορικά με την απασχολησιμότητα αποφοίτων.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Ρωσία: Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης

Η δημόσια οργή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονη...

Δημογραφικό: Σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις και...

«Πάρτι» της Δανίας κόντρα στην Γαλλία – Πρώτη θέση με Λιβάγια για την Κροατία

Η Γαλλία γλίτωσε τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία...

Ηράκλειο: Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

Πρόκειται για το 43ο θύμα της ασφάλτου στην...

Ρωσία: Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης

Η δημόσια οργή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονη με διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Δεκάδες βίντεο δείχνουν αψιμαχίες μεταξύ κατοίκων με την...

Δημογραφικό: Σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως...

«Πάρτι» της Δανίας κόντρα στην Γαλλία – Πρώτη θέση με Λιβάγια για την Κροατία

Η Γαλλία γλίτωσε τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία παρά την ήττα με 2-0 στην έδρα της Δανίας. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ παρέταξε μία ομάδα...