Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης



Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλ Μένφι για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη Λιβύη και εκφράστηκε ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και ταχείας επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας για την υιοθέτηση του συνταγματικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Λιβύης και της νέας, αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες.

Επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας για άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, τακτικών και μισθοφορικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση ελεύθερων εκλογών και τη διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλ Μένφι για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη και τον λαό της. Σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στην Τρίπολη και στη συνέχεια εγκατέστησε γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Θύμισε πως ο ίδιος και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επισκεφτεί τη Λιβύη, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά σε προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη γειτονική χώρα.

Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική παροχής συνδρομής από την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στη Λιβύη, καθώς η Ελλάδα είχε αντίστοιχη σημαντική παρουσία στο παρελθόν στη γειτονική χώρα.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...