Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους τον χειμώνα προανήγγειλε ο Πλεύρης

-

«Όχι» σε τοπικά lockdown, «όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Τι είπε ο Πλεύρης για τα νέα μέτρα που έρχονται για ανεμβολίαστους.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ξεδίπλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε σημερινή του συνέντευξη, προαναγγέλοντας ότι είναι πολύ πιθανά τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

«Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστευτούν οι δεύτεροι», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για περιορισμούς στις «κόκκινες» περιοχές ή για τοπικά lockdown.

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως, με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Σημείωδε δε πως το μοναδικό σενάριο που θα ανοίξει την συγκεκριμένη συζήτηση είναι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρξουν ομάδες που η υποχρεωτικότητα θα είναι συνταγματικά επιτρεπτή.

«Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής» ανέφερε.

«Ο κορωνοϊός σκοτώνει άπαντες, αλλά πλήττει 20-25 φορές περισσότερο σε επίπεδο σοβαρής νόσησης, τους ανεμβολίαστους» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε πως «όσοι εμβολιασμένοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, οι ειδικοί, ανεξαρτήτως αν εκτιμούν την κατάσταση ως ελεγχόμενη ή επικίνδυνη, έχουν πάντως κάποια κοινά σημεία στα οποία συμφωνούν. Σύμφωνα με αυτά, χρειάζεται να κάνουμε πολλά τεστ ημερησίως ώστε να απομονώνονται εγκαίρως οι φορείς του ιού, να χρησιμοποιούμε με περισσότερη προσοχή τις μάσκες και τα αντισηπτικά και να αυξηθούν με κάθε θυσία οι εμβολιασμένοι στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Μάλιστα κάποιοι τονίζουν ότι αν τα υφιστάμενα μέτρα τα τηρούσαμε, δεν θα υπήρχε λόγος για περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ