Πανδημία: Τα μέτρα που εξετάζονται και οι στόχοι της κυβέρνησης – Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown

-

Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν από κοινού οι αρμόδιοι της Υγείας και το Μέγαρο Μαξίμου. Η μια πλευρά φέρεται να ζητά αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ η άλλη να μη θιγούν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Σπάζοντας κάθε ρεκόρ στα κρούσματα (έως σήμερα) μπήκε ο Νοέμβριος, καθώς την 1/11 ανακοινώθηκαν 5.449 νέα κρούσματα της πανδημίας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ενώ την 1η Νοεμβρίου του 2020 οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους εννέα, κατά την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς καταγράφηκαν 52 θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφουμε περίπου εξαπλάσιο αριθμό θυμάτων, αν γίνει η αντιπαραβολή αυτών των δύο ημερών.

Εν τω μεταξύ το ημερολόγιο των θανάτων ήδη έδειξε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών κατά τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά τον μεγάλο αριθμό εμβολιασμών.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέο προβληματισμό στους ειδικούς που στρέφουν το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη όπου, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν συζητήσεις και εισηγήσεις για νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλει να διαφυλάξει σε κάθε περίπτωση τα προνόμια των εμβολιασμένων, με το σκεπτικό της επιστροφής στην κανονικότητα σε όσους εμβολιάζονται.

Τα μέτρα στο «τραπέζι» των ειδικών

Αντίθετα, κύκλοι της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείουν τα μέτρα καθολικού χαρακτήρα σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Η πρόταση καθολικής χρήσης μάσκας στις κόκκινες περιοχές δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Μέσα στην επιτροπή υπάρχουν φωνές που θα επιθυμούσαν απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων και κυκλοφορίας στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, στο πρότυπο του θερινού lockdown 1-6 το πρωί.
Ανάμεσα στα μέτρα που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συζητηθούν την Τετάρτη περιλαμβάνεται η αύξηση των rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με οικονομική επιβάρυνση των ίδιων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρεται να προτάσσει την οικονομία και να σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για τήρηση των μέτρων στους κλειστούς χώρους και ειδικά στην εστίαση.
Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται στην τήρηση των αποστάσεων και της ύπαρξης πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή νόσησης ή rapid test).

Το σενάριο του lockdown

Έως τώρα πάντως η σύγκλιση των δύο πλευρών εντοπίζεται στην ανάγκη αποφυγής ενός νέου γενικού lockdown.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, αν και όλοι θέλουν να αποφύγουν το καθολικό lockdown, η «γραμμή» θα δοθεί από το εξωτερικό σε κοινό συντονισμό με τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Αν τεθεί η παράμετρος ”σώστε τα Χριστούγεννα” όπως πέρυσι από τους Ευρωπαίους, τότε ενδεχομένως και να γίνει το ίδιο, με τη λήψη σχετικών μέτρων» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Την άποψη ότι πέρα από τους εμβολιασμούς που πρέπει να συνεχιστούν, χρειάζεται ο έλεγχος της εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, εκφράζει από την πλευρά του στο Sputnik ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Μπαλής, υπεύθυνος της κλινικής COVID-19 του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
«Ακούμε αρκετά για καταστήματα εστίασης που δεν πραγματοποιούν ελέγχους, για γυμναστήρια που δεν ζητούν rapid test από ανεμβολίαστους. Θα έπρεπε να ελέγχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού παράλληλα με αστυνομική ταυτότητα και να επεκταθεί η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εκτιμά ότι η υλοποίηση του ή όχι θα είναι κυβερνητική απόφαση που θα πρέπει να συνάδει με τις συνταγματικές νόρμες.
Ολέθριες συνέπειες τόσο για την κοινωνία όσο και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης θα έχει μια ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εκτιμά από την πλευρά του μιλώντας στο Sputnik, o Αθανάσιος Βαθιώτης, ειδικός παθολόγος και μέχρι πριν από λίγο καιρό αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.
Μέτρα και για τους εμβολιασμένους ζητά παράλληλα από την πλευρά του, ο επιστήμονας, «καθώς και εκείνοι φέρουν τον ιό, τον περνούν ασυμπτωματικά, αλλά τον μεταφέρουν και σε άλλους».
Παράλληλα κατέστησε σαφές το ότι όσοι πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι άνω των 70, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετοί νεότεροι με υποκείμενα νοσήματα.
«Όσοι είχαν υποκείμενα νοσήματα έπρεπε να είχαν προτεραιοποιηθεί έγκαιρα αναφορικά με τον εμβολιασμό τους» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ