Η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το «δάχτυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κουνάει προκλητικά με ανακοίνωσή της η Άγκυρα υπερασπιζόμενη το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις τουρκολιβυκές προσπάθειες προσέγγισης. Και η ΕΕ στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που αποφεύγει το διάλογο. Αυτά που κάνει η ΕΕ και η αντίδρασή της είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών. Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σχόλια για συμφωνίες που αφορούν τρίτες χώρες, δεν είναι δικαστικό όργανο» δηλώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά
«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων
“Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.
“Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.
“Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
“Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.
“Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi @TanjuBilgic’in Türkiye ile Libya Arasında Hidrokarbonlar Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı Konusunda AB ve Yunanistan Tarafından Yayımlanan Açıklamalar Hakkındaki Soruya Cevabı https://t.co/MVYnLGELJH pic.twitter.com/LTrOuZnw4d
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) October 4, 2022
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.