Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Οδηγίες προφύλαξης από την Πολιτική Προστασία

[adrotate banner=”9″]

Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα εκδηλωθούν στη χώρα από τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες προστασίας

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι πολίτες θα πρέπει:

 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Τη Δευτέρα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και από το απόγευμα και στη Δυτική Πελοπόννησο. Τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.

β. Την Τρίτη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

γ. Τα έντονα φαινόμενα πιθανώς να επηρεάσουν πρόσκαιρα την Αττική και τη Νότια Εύβοια τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν τη Δευτέρα, που την Τρίτη βαθμιαία από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ροή Ειδήσεων

«Αγώνας δρόμου» για επίτευξη συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα – Στα πρόθυρα λιμού ο πληθυσμός

Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο...

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπήρξε επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

«Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που...

Πολύ αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Υπομονή χρειάζονται και σήμερα οι οδηγοί σε Κηφισίας,...

«Αγώνας δρόμου» για επίτευξη συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα – Στα πρόθυρα λιμού ο πληθυσμός

Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και ο λιμός, που ακόμη επικεντρώνεται στον βορρά αλλά απειλεί το σύνολο του πληθυσμού...

Στέλλα Γεωργιάδου: Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε το «Τώρα μου μιλάει», δεν έβαλε το όνομά του

Τη συνεργασία της με τον Γιώργο Λάνθιμο αλλά και την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ελλάδα για να κάνει επιχείρηση με τον αδερφό...

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπήρξε επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

«Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή» δήλωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος ...