Σε κανονικά σπίτια παιδιά ΑμΕΑ που ζούσαν χρόνια σε ίδρυμα στα Λεχαινά


Παιδιά που ζούσαν εδώ και χρόνια σε ιδρυματικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινότητα, σήμερα, βρίσκουν μια πιο εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους  με αξιοπρέπεια και σεβασμό και σε συνθήκες κατάλληλες, έχουν πλέον τα παιδιά με αναπηρία που μέχρι πρότινος διαβιούσαν στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών (πρώην ΚΕΠΕΠ) ύστερα από την επιτυχή λειτουργία του προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παιδιά που ζούσαν εδώ και χρόνια σε ιδρυματικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινότητα, σήμερα, βρίσκουν μια πιο εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην περιοχή της Βάρδας, στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. 

Στις δύο ΣΥΔ που λειτουργούν ήδη φιλοξενούνται οκτώ από τα συνολικά 41 παιδιά του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών. Σε αυτές  έχει προσληφθεί και το κατάλληλο προσωπικό το οποίο συνεχώς εκπαιδεύεται ώστε να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στα άτομα που φιλοξενούνται εκεί.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Νίκος Σταθακόπουλος, δήλωσε ότι οι Στέγες που θα φιλοξενήσουν στο εξής τα παιδιά του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών (πρώην ΚΕΠΕΠ) θα είναι συνολικά έξι, οι πέντε από αυτές βρίσκονται στην Βάρδα και μία θα λειτουργήσει στα Λεχαινά.

Από τα συνολικά 41 παιδιά που διαβιούν σήμερα στο πρώην ΚΕΠΕΠ, τα 24 θα φιλοξενηθούν στις ΣΥΔ Βάρδας και Λεχαινών ενώ τα υπόλοιπα 17 θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης που επίσης λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής ώστε να βρίσκονται πιο κοντά σε συγγενείς τους.

Ήδη είναι έτοιμες προς χρήση η 4η και 5η ΣΥΔ στην Βάρδα στις οποίες φιλοξενούνται οκτώ παιδιά – ένα σε κάθε σπίτι (κάθε ΣΥΔ περιλαμβάνει τέσσερα σπίτια – ανεξάρτητα μεταξύ τους) ενώ σε διάστημα περίπου ενός μήνα αναμένεται να λειτουργήσει και η 3η Στέγη στη Βάρδα με τέσσερα ακόμα σπίτια.

Η 1η ΣΥΔ που θα βρίσκεται στα Λεχαινά το επόμενο διάστημα θα φιλοξενήσει τέσσερα παιδιά ενώ έχουν εντοπιστεί ήδη τα σπίτια για την 2η και 6η ΣΥΔ που θα λειτουργήσουν επίσης στη Βάρδα και θα φιλοξενήσουν ακόμα 8 ΑμεΑ.

Να σημειωθεί ότι η μετάβαση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα γίνεται σταδιακά το επόμενο διάστημα μόλις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκπαίδευσης του προσωπικού και τα σπίτια είναι έτοιμα προς χρήση.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης


Οι ΣΥΔ που δημιουργούνται μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές προσβασιμότητας και διαμονής, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα των ατόμων σε πρόσβαση, ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Στελεχώνονται με κατάλληλα εκπαιδευμένο και αριθμητικά επαρκές προσωπικό ούτως ώστε να παρέχεται ανθρωποκεντρική εξατομικευμένη υποστήριξη, το άτομο να διαβιεί σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά του, να διασφαλίζεται η ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες τοπικής κοινότητας (καθημερινές δραστηριότητες, εκπαίδευση κ.α.) και οι ένοικοι να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ατομικά προγράμματα που θα τους εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους ανάλογα με τις προσωπικές τους επιθυμίες και το επίπεδο λειτουργικότητάς τους.

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους δρόμους της...

Καραγιάννης: Έρχεται μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης, το...

Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές...

Ιταλία: Αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ίσκια εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζονται φόβοι ότι ο...

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους δρόμους της Καλλιθέας και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες  ...

Καραγιάννης: Έρχεται μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για αναλογική χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους της...

Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη», τόνισε ο...