Μαθητής από την Κρήτη κάνει τους υπολογιστές να διαβάζουν τη νοηματική και βραβεύεταιΗ εφαρμογή μεταφράζει, αναλύει, επεξεργάζεται και αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα σε πραγματικό χρόνο με εξαιρετική ακρίβεια. 

Πρώτος σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό αναδείχτηκε ο Σταύρος Πιπεράκης, μαθητής της Γ΄ τάξης στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ο οποίος δημιούργησε εφαρμογή μέσω της οποίας οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μεταφράζουν σε κείμενο τη νοηματική γλώσσα,
Ο μαθητής διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Youth Hacking 4 Freedom» (YH4F), στον οποίο έφηβοι από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν στη συγγραφή ανοιχτού κώδικα. Διοργανωτής ήταν το Free Software Foundation Europe (FSFE).

Η εφαρμογή SignTrack είναι ένας μεταφραστής που αναλύει, επεξεργάζεται, αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα σε πραγματικό χρόνο με εξαιρετική ακρίβεια. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γίνονται πιο προσιτοί στον καθένα και πιο ανθρωποκεντρικοί.

Ο Σταύρος Πιπεράκης χαρακτήρισε την ανακάλυψή του ως «ένα δύσκολο εγχείρημα» που απαιτούσε σκληρή δουλειά.

Ο μαθητής από την Κρήτη, ασχολείται με τους υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία, ενώ μόλις 8 ετών έφτιαξε το πρώτο του παιχνίδι και συνέχισε με άλλους προγραμματισμούς. 

Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικής όταν πήγαινε Γυμνάσιο. Στον διαγωνισμό που ο ίδιος κατέκτησε την πρώτη θέση, είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 100 άτομα. 

Η εφαρμογή

Όσο αφορά στο SignTrack εξηγεί πως μετατρέπει τη νοηματική σε κείμενο από ένα βίντεο. Το μοντέλο προβλέπει τι θα «πεις», μόλις ολοκληρώσεις την πρότασή του, γίνεται μία επιπλέον επεξεργασία για να δει αν ακολουθήθηκαν οι γραμματικοί κανόνες, που διαφέρουν από γλώσσα σε γλώσσα. 

Η ιδέα προέκυψε από το σχολείο, όπου ο Σταύρος διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη εφαρμογή, προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Ροή Ειδήσεων

Podcast ΒΑΒΕΛ – Πάνος Τσακλόγλου: Έκδοση συντάξεων σε 60 μέρες

Οι τελευταίες συντάξεις της φετινής χρονιάς που εκδόθηκαν...

Βραζιλία: Παρουσία του Ισπανού βασιλιά και άλλων 11 αρχηγών κρατών η ορκωμοσία Λούλα

Σύμφωνα με τον συντονιστή της τελετής ορκωμοσίας, το...

Δικηγόρος οικογένειας 16χρονου: Καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ

Ο δικηγόρος, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως η κατάσταση...

Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος...

Podcast ΒΑΒΕΛ – Πάνος Τσακλόγλου: Έκδοση συντάξεων σε 60 μέρες

Οι τελευταίες συντάξεις της φετινής χρονιάς που εκδόθηκαν ήδη έχουνε μέσο όρο για την απονομή τους τις 60 ημέρες, επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας...

Βραζιλία: Παρουσία του Ισπανού βασιλιά και άλλων 11 αρχηγών κρατών η ορκωμοσία Λούλα

Σύμφωνα με τον συντονιστή της τελετής ορκωμοσίας, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου έστειλε προσκλήσεις σε όλες τις χώρες...

Δικηγόρος οικογένειας 16χρονου: Καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ

Ο δικηγόρος, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως η κατάσταση υγείας του 16χρονου Κώστα συνεχίζει να μην παρουσιάζει βελτίωση και τόνισε πως επρόκειτο για μια...