Έρευνα για αρχαιοκαπηλία σχετικά με τα 161 αντικείμενα της «Συλλογής Στερν» ζητούν οι αρχαιολόγοιΑντιδράσεις για τις κυκλαδικές αρχαιότητες που βρίσκονται σε Ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και θα παραχωρηθούν στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια.

Στην Εισαγγελέα Προστασίας Περιβάλλοντος (αρμόδια και για θέματα αρχαιοκαπηλίας) της Εισαγγελίας Αθηνών, προσέφυγαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ζητώντας έρευνα για την προέλευση των 161 αντικειμένων της «Συλλογής Στερν», των κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε Ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και θα παραχωρηθούν στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια.

Μετά από συμφωνία με το ελληνικό κράτος, καποια από αυτά θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ελλάδα.

Όπως ενημερώνουν με ανακοίνωσή τους οι δυο σύλλογοι αρχαιολόγων, «η αναφορά που κατατέθηκε στις 11/10/2022, συνοδεύεται από όλες τις ενδείξεις συνεργασίας του L. Stern με τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, την ταύτιση του ειδωλίου αρ. 29 της “Συλλογής” με το αρχείο του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina, την απόδοση ειδωλίων της Συλλογής Στερν με την αρχαιοκαπηλία στο νησί της Κέρου και το σύνολο ευρημάτων που βγήκαν λαθραία από τη χώρα (“Θησαυρός της Κέρου”), καθώς και τις ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες αδήλωτες ελληνικές αρχαιότητες στα χέρια του αμερικανού πολίτη L. Stern».

«Ειδικά για την Κέρο», συνεχίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «από την οποία προέρχονται τα ειδώλια με αριθμούς 111, 138, 157, 177, 181 της Συλλογής Στερν, οι Σύλλογοι επισημαίνουν ότι οι αρχαιολογικές ταυτίσεις “αποτελούν σοβαρή ένδειξη, που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ευρήματα παράνομης ανασκαφής και παράνομης διακίνησης εκτός της χώρας”».

Σε παλαιότερη ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε στοιχεία ότι αντικείμενα της συλλογής Stern είχαν εξαχθεί παράνομα. 

Πηγή: skai.grΡοή Ειδήσεων

ΥΠΕΞ για Λιβύη: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στην αντίδραση της...

Εύβοια: 55χρονος χτύπησε με μπαλτά συγχωριανό του στο κεφάλι

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης σε...

Η τιμωρία όποιου διαλέγει αντίπαλο

H επιθετική παράσταση των Βραζιλιάνων στο πρώτο ημίχρονο...

Ντόναχιου: Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες...

ΥΠΕΞ για Λιβύη: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στην αντίδραση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης για τις ενεργειακές έρευνες νότια της Κρήτης ...

Εύβοια: 55χρονος χτύπησε με μπαλτά συγχωριανό του στο κεφάλι

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης σε χωριό της Ιστιαίας, όταν οι δύο συγχωριανοί που έχουν από παλιά αντιδικία διαπληκτίστηκαν για μια...

Η τιμωρία όποιου διαλέγει αντίπαλο

H επιθετική παράσταση των Βραζιλιάνων στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού τους με τη Νότια Κορέα ενθουσίασε όποιον αγαπάει τη Σελεσάο. Η οργάνωση του...