Χανιά: Αποκαλύφθηκε ενετικό τείχος κάτω από την ιστορική Δημοτική ΑγοράΠροχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου –  Αποκαλύφθηκε και αναδεικνύεται το ενετικό τείχος πάνω στο οποίο κατασκευάστηκε το 1913 η αγορά. 

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων και με γρήγορους ρυθμούς, προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς της πόλης, όπως μεταξύ αλλων επισημάνθηκε κατά την διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν σήμερα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και της αρχαιολογίας.

Παράλληλα με το έργο αποκατάστασης της αγοράς, αποκαλύφθηκε και αναδεικνύεται το ενετικό τείχος πάνω στο οποίο κατασκευάστηκε το 1913 η αγορά, ενώ προβλέπονται και εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με το έργο και στην σημαντικότητα των παρεμβάσεων, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ για τα παράλληλα έργα που εκτελούνται τόνισε ότι «στον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώνονται οι εργασίες από την εφορεία αρχαιοτήτων και έχει αποτυπωθεί η διαδρομή του ενετικού τείχους».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην πορεία του έργου, τονίζοντας ιδιαίτερα την συνεργασία της εφορείας αρχαιοτήτων, της εφορείας νεωτέρων μνημείων και του δήμου.

«Το έργο προχωρά κανονικά και παράλληλα γίνεται η αποκάλυψη του προμαχώνα και του τείχους που υπήρχε κάτω απο την αγορά. Προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, γίνονται οι αποτυπώσεις. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο, καθώς γίνονται επεμβάσεις συγχρόνως σε δύο μνημεία. Το υποκείμενο μνημείο, το ενετικό τείχος και τον προμαχώνα και το υπερκείμενο σε αυτό, στην αγορά».

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της επέμβασης αναφέρθηκε ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Γιώργος Ευθυμίου. Όπως είπε είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές γύρω από την αγορά, γίνεται αποτύπωση του τείχους, ενώ προχωρούν οι εργασίες αναδομής στο κτίριο της αγοράς.

Παράλληλα προχωρούν οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση της μεταλλικής στέγης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.

«Εκτελούνται ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Από την θεμελίωση μέχρι και την αναδομή» εξήγησε ο κ. Ευθυμίου, ενώ ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Μιχάλης Καλογριδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο συνολικά θα ολοκληρωθεί, όπως έχει προγραμματιστεί. 

Φωτογραφίες Χανιώτικα Νέα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Ερντογάν: Ξεκίνησε τα τραγούδια – Πλησιάζουν οι εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να τραγουδάει ερωτικό τραγούδι...

Φάρμακο για Covid-19 | ΣΚΑΪ

Tο φάρμακο μπορεί να "κλειδώσει" τη "θύρα εισόδου"...

Πάνω από 500 εκτελέσεις το 2022, σύμφωνα με ΜΚΟ

Το Ιράν εκτέλεσε περισσότερους από 500 ανθρώπους το...

Τουρκία: 70 παραβιάσεις και 5 εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ειδικότερα, πάνω από...

Ερντογάν: Ξεκίνησε τα τραγούδια – Πλησιάζουν οι εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να τραγουδάει ερωτικό τραγούδι μαζί με δημοφιλή τραγουδιστή της Τουρκίας ...

Φάρμακο για Covid-19 | ΣΚΑΪ

Tο φάρμακο μπορεί να "κλειδώσει" τη "θύρα εισόδου" που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. ...

Πάνω από 500 εκτελέσεις το 2022, σύμφωνα με ΜΚΟ

Το Ιράν εκτέλεσε περισσότερους από 500 ανθρώπους το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των εκτελέσεων το 2021 και εντείνει την ανησυχία για...