Θεσσαλονίκη: Ήπια αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων


Οι τιμές του ιικού φορτίου κυμαίνονται σε επίπεδο αντίστοιχο της περιόδου στα μέσα του Αυγούστου

Ήπια αυξητική τάση στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), οι τιμές του ιικού φορτίου κυμαίνονται σε επίπεδο αντίστοιχο της περιόδου στα μέσα του Αυγούστου, ενώ από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σημειώνεται ότι για τον μήνα Οκτώβριο είναι αναμενόμενη εξέλιξη μία έξαρση, καθώς επιδεινώνεται ο καιρός, πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται η υγρασία και ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη χρήση των κλειστών χώρων.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή, της Τρίτης 11/10/2022 και της Τετάρτης 12/10/2022 είναι:

-Σταθερή (+3%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 09/10/2022 και της Δευτέρας 10/10/2022.

-Οριακά αυξημένη κατά 28% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 04/10/2022 και Τετάρτης 05/10/2022

Λύματα

Η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου – από Πέμπτη σε Τετάρτη – αυξήθηκε οριακά κατά 25%.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Live η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Επισήμανε ότι «όποιος διαθέτει σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα, γνώση...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 78χρονος για ασελγείς πράξεις στις εγγονές του

Ο 78χρονος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε...

Live η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Επισήμανε ότι «όποιος διαθέτει σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα, γνώση μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει με...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 78χρονος για ασελγείς πράξεις στις εγγονές του

Ο 78χρονος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η υπεράσπισή του αρνήθηκε τις κατηγορίες, περιγράφοντας τον 78χρονο ως ιδιαίτερα εκδηλωτικό...

Το πλαφόν θα αποσταθεροποιήσει την αγορά αλλά δεν θα επηρεάσει την επιχείρηση στην Ουκρανία

Σε ισχύ είναι από σήμερα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού.Η Μόσχα...