Ελληνικό: Η ομιλία του πρωθυπουργού στα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης


Το έργο του Ελληνικού ενώνει σημείωσε στο μήνυμά του από τη Γενεύη ο δρ Σπύρος Λάτσης – Θα συνεισφέρει πάνω από 2,5% στο ΑΕΠ, ενώ δημιουργούνται 75.000 θέσεις εργασίας

Τα επίσημα εγκαίνια του εμβλητικού έργου της ανάπλασης στο Ελληνικό έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρέμβαση από τη Γενεύη, όπου βρίσκεται, έκανε ο δρ. Σπύρος Λάτσης και εκτενώς στο έργο αναφέρθηκε ο CEOμτης Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. «Και στο έργο του Ελληνικού το είπαμε και το κάναμε» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ.Αντώνιος.  Το παρών στην εκδήλωση δίνουν ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Lamda Development.

Μετά τον αγιασμό προβλήθηκε ντοκυμαντέρ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής του Ελληνικού. Ξεχωριστές οι παρουσίες στο ντοκυμαντέρ, εκείνες των Ολυμπιονικών Νίκου Κακλαμανάκη και Πύρρου Δήμα. 

Δείτε την τελετή των εγκαινίων:

Μητσοτάκης: Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάναμε

Σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου, και της Αττικής συνολικά, μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, ένα έργο χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι όχι μόνο τηρείται το χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι αλλαγές είναι εμφανείς. Τα λόγια έγιναν πράξη. Και στο Ελληνικό,μτο είπαμε και το κάνουμε. Αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του τόπου, ξεπερνώντας μεγάλα προβλήματα και βαλτωμένες αντιλήψεις. Ενα κουβάρι που μπόρεσαν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία, το Ανάπτυξης, το Οικονομικών, το Πολιτισμού, αλλά και η διοίκηση και τα στελέχη της lamda development. Βρισκόμαστε στο μέλλος, με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά.

Η πρώτη σχετική συζήτηση στη βουλή έγινε το 2007. Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, η σύμβαση υπογράφηκε με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Και πάλι, ήταν η εποχή που ακούστηκαν πολλά, μέχρι και μετατροπή της περιοχής σε κοινωνικό λαχανόκηπο. Επρεπε να έρθει το καλοκαίρι του 2019 για να μπει το νερό στο αυλάκι. Και κυλά ερμητικά. Το κυβερνητικό πρόγραμμα θέλει την ανάπτυξη για όλους. Το Ελληνικό που γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια, υπολογίζεται ότι θα εισφέρει πάνω από 14 δισ. στα δημόσια ταμεία, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας, μιλάμε για ένα τεράστιο έργο. Η πρωτεύουσά μας στρέφεται, επιτέλους, προς τη θάλασσα, μετασχηματίζοντας το παλιό αεροδρόμιο σε τοπόσημο της νέας εποχής: Μόνο το Ελληνικό μπορεί να προσθέσει ένα εκατ. τουρίστες. Πολλοί θα επιλέξουν να ζήσουν σ’ αυτή την έξυπνη και πράσινη πόλη. Δεν διαμορφώνεται απλά το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της ηπείρου μας, αλλά ένα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, όλα τα αρχαία και νεώτερα μνημεία θα διατηρηθούν στο πάρκο. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε το οικολογικό αποτύπωμα του έργου σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική αισθητική και την ποιότητα ζωής. Ολα αυτά, είπε, δηλώνουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, αλλά και την αντοχή της οικονομίας μας σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο. Παρά τα εμπόδια, τα έργα στη χώρα μας προχωρούν. Το μετρό έφτασε στον Πειραιά, οι πολίτες πράγματι δοκιμάζονται, αλλά διαπιστώνουν ότι έχουν την κυβέρνηση δίπλα τους και πως ό,τι είπαμε το κάνουμε. Εύχομαι καλή δουλειά και γρήγορα αποτελέσματα σ’ αυτή τη σπουδαία δουλειά. 

Σπύρος Λάτσης: Το έργο του Ελληνικού ενώνει

Στη συνέχεια, σε σύνδεση με τη Γενεύη, ο δόκτωρ Σπύρος Λάτσης  είπε ότι το έργο του Ελληνικού ενώνει: τρεις κυβερνήσεις, τρεις αυτοδιοικήσεις. Πώς φτάσαμε ως εδώ, αν το έργο απευθύνεται στους πολλούς ή τους λίγους και ποιοι βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ.

Ερώτημα 1ο, πώς φτάσαμε ως εδώ: Υπάρχουν και λίγοι (αμελητέος αριθμός) που τίθενται ενάντια στο έργο. Οταν το έργο ήρθε στην προσοχή μου, το 1996, πίστευα ότι θα υπήρχε κυβερνητικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα και οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση Σημίτη έχουν περάσει 45 και 25 χρόνια. Οι μελέτες παρέμειναν σε συρτάρια. Η κατάσταση του Ελληνικού επί δεκαετίες περιγράφονται από το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου: Η κατάσταση είναι απογοητευτική…Σε μεγάλα τμήματα του παρακτίου μετώπου συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων δεσμεύουν χώρους για προβληματικές χρήσεις, χωρίς να εισπράττονται τα χρήματα. Στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε δυνατότητα συμφωνίας με το Κατάρ, που δεν ευωδόθηκε. Η κρίση βρήκε τη χώρα μας ευάλωτη και αβοηθήτη και μετέτρεψε το εργο σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες. Οι συνθήκες που επέφεραν αυτή την αλλαγή, ελπίζω να μην επιστρέψουν ποτέ στη χώρα μας και τα πολλά έργα να βοηθήσουν να έχουμε μια πιο εύρωστη οικονομία.

Το Ελληνικό

Ερώτημα 2ο: Σε ποιους απευθύνεται το εργο: Σε όλους τους επισκέπτες, καθώς θα είναι προσβάσιμο. Το έργο έχει δημιουργήσει συνθήκες που οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες στα νότια προάστια. Σχεδιάζουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό. Ενα τμήμα του οικιστικού προγράμματος να είναι με πολυκατοικίες, που οι αγοραστές άλλοι να πληρώνουν με τις τιμές της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από τη lamda και το τραπεζικό σύστημα. Σκοπός μας είναι όλοι να επωφελούνται.

Ερώτημα 3ο: Ποιοι βοήθησαν. Πολλοί. Να αναφέρω τους τρεις πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευχαρίστησε τους υπουργούς που συνέβαλαν στο έργο, αλλά και την οικογένειά του, τη μητέρα του, την αδελφή του Μαριάννα, την αδελφή του Μαργαρίτα. Την προσωπική του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, που όταν δίσταζε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο τον παρότρυναν να συνεχίσει. Ευχαρίστησε επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μετόχους της Lamda και το επενδυτικό κοινό. Επίσης τον πρόεδρο της lamda Τάσο Γιαννίτση και το διοικητικό συμβούλιο, τον Οδυσσέα Αθανασίου και την ομάδα του. 

Οδυσσέας Αθανασίου: Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας το έργο

Ακολούθως το λόγο πήρε ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Ξεκίνησε με αναδρομή στην πορεία του έργου, 21 χρόνια πριν, στην τελευταία πτήση από το Ελληνικό. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου του 2013, μια μικρή ομάδα στελεχών είχαμε πάει στο Λονδίνο γοα να παρουσιάσουμε στην οικογένεια Λάτση τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας, μετά από 3 ώρες παρουσίασης πήραμε το πράσινο φως. Μεσολάβησαν εννέα περιπετειώδη χρόνια. Ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού έπρεπε να κάνουμε μελέτες από μια οθόνη υπολογιστή, κάναμε προσλήψεις με τον ίδιο τρόπο, και επί ένα χρόνο συνεργαζόμασταν χωρίς να έχει δει ποτέ ο ένας τον άλλο. Το έργο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Τα οράματα έχουν δυσκολίες, αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ελληνική εταιρεία- σήμερα είμαστε 600 από 200 που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας και να τονίσω ιδιαίτερα την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ετών και τους υπουργούς που έχω μπροστά μου και την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που ξεκίνησε αυτό το έργο. Το έργο του Ελληνικού θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ πάνω από 2,5%, ενώ θα διατεθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. 

Μητσοτάκης- Αθανασίου

Ο κ.Αθανασίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο χρονοδιάγραμμα των έργων, λέγοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος ήταν βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό. Ο δρ. Σπύρος Λάτσης μας ενέπνευσε για το έργο και είναι δίπλα μας. Δεν θα βρισκόμασταν εδώ αν εκείνος δεν έλεγε κάθε φορά προχωρήστε, είμαι εδώ. Δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ευρώπη. 

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου , CEO της Lamda Development, προς τους εκπροσώπους του Τύπου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό. Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν  να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη,   

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.  

Όπως έχει αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό. Ο κ. Αθανασίου έχει επισημάνει ότι το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Τασούλας: Συλληπητήρια για τον θάνατο του Αλέξη Πολίτη

Ο Αλέξης Πολίτης ήταν ένας «διανοητής που μετέτρεψε...

Καιρός: Συννεφιά και τοπικές βροχές σήμερα Κυριακή των Βαΐων

Στους 20 βαθμούς αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος...

Η «μηχανή προπαγάνδας» του Μασκ δεν έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα

Του Justin Fox, αναλυτή του Bloomberg - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το κόστος των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ - Τα...

Τασούλας: Συλληπητήρια για τον θάνατο του Αλέξη Πολίτη

Ο Αλέξης Πολίτης ήταν ένας «διανοητής που μετέτρεψε το έντονο ενδιαφέρον του για τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, την ιστορία σε πλούσιο έργο γεμάτο...

Δένδιας: Οι νέοι να συνομιλήσουν με το ελληνικό και χριστιανικό παρελθόν τους

Ομιλία του υπουργού Άμυνας μετά το τρισάγιο για την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου - «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι κατέβαλαν ενσυνειδήτως και αγογγύστως υπέρτατο φόρο» ...