Ελληνοτουρκικά: Εγρήγορση από την Αθήνα- Εκνευρισμός από την ΆγκυραΗ τακτική “μαστίγιο και καρότο” που θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόσει έναντι της Ελλάδας και των συμμάχων της η Τουρκία δείχνει να μην φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ωθώντας την τουρκική ηγεσία σε “μπρος πίσω” και σε σπασμωδικές συμπεριφορές.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε απόλυτη εγρήγορση και διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας αλλά και τις παράλληλες παλινωδίες της, οι οποίες όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές φανερώνουν το αδιέξοδο και τον εκνευρισμό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Η τακτική “μαστίγιο και καρότο” που θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόσει έναντι της Ελλάδας και των συμμάχων της η Τουρκία δείχνει να μην φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ωθώντας την τουρκική ηγεσία σε “μπρος πίσω” και σε σπασμωδικές συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικό δείγμα των τουρκικών παλινωδιών, η νέα προσέγγιση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς την ελληνική πλευρά, ο οποίος λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες και το περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ξαναέκανε “άνοιγμα” προς την Ελλάδα, δηλώντας πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική. Την ώρα που λίγες ώρες νωρίτερα δύο άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ο “αντ’ αυτού” του Ερντογάν στην προεδρία, Ιμπραήμ Καλίν και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, παραληρούσαν εναντίον της Ελλάδας εξαπολύοντας νέες απειλές περί εισβολής και εκτοξεύοντας τα συνήθη ψεύδη για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε νέες του δηλώσεις επεσήμανε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο “μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων”, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δε θα δεχθεί κανένα “τετελεσμένο γεγονός”.

crossorigin="anonymous">

«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε” ειπε ο Χουλουσί Ακάρ. Παράλληλα, ωστόσο, επανέφερε το ανυπόστατο αίτημα διαμοιρασμού του Αιγαίου σημειωνοντας πως η Τουρκία είναι υπέρ του “να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν” ισχυρίστηκε.

Η αποκωδικοποίηση της στάσης της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι είναι πολυπαραγοντική και για σκληρούς λύτες, με το κυρίαρχο ερώτημα σε κάθε τουρκική αντίδραση, είτε αυτή είναι η επιθετική εμπρηστική ρητορική, είτε οι πρόσκαιρες κινήσεις προσέγγισης, να είναι ένα: που το πάει η Άγκυρα.

Σε κάθε ενδεχόμενο, το δυνατό χαρτί της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η κινητοποίηση και η διεθνοποίηση του προβλήματος με τον εξ ανατολών μας γείτονα, βρίσκει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα και στους συμμάχους και εταίρους μας με αποτέλεσμα οι προσπάθειες κατασυκοφάντησης της Ελλάδας από πλευράς της Άγκυρας να πέφτουν στο κενό.

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου,...

Νότια Κορέα: Εννέα αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού

Το πλοίο των 24 τόνων ανατράπηκε στα ύδατα...

Βόλος: Άνδρας 85 ετών βρέθηκε απανθρακωμένος στις Πινακάτες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 85χρονος σε καλύβι έξω από τις Πινακάτες. Σύμφωνα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και εξ αυτού συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια...

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βάλλεται από την κυβέρνηση για τα στοιχεία που παρέσχε σχετικά με την κρατική...